قوه قضاییه و ایجاد اشتغال برای زندانیان/ از حرفهآموزی به زندانیان تا تاسیس کارخانه در زندانها
خبرگزاری میزان - اول تا هفتم تیرماه هر سال، به مناسبت سالروز شهادت مظلومانه آیتالله سید محمد بهشتی، رئیس قوه قضاییه ایران و یارانش در تالار حزب جمهوری اسلامی بر اثر انفجار ساختمان حزب توسط منافقین در هفتم تیرماه سال ۱۳۶۰، جهت ارج نهادن به مقام والای قضا و قضاوت «هفته قوه قضاییه» نامیده شده است.
برگزاری هفته قوه قضاییه، هر ساله فرصت خوبی جهت تکریم جایگاه قضا و قضاوت و ارائه دستاوردها و اقدامات دستگاه قضایی در حوزههای مختلف ایجاد کرده است.
قوه قضاییه طی یک سال گذشته دستاوردهای مهمی در حوزههای مختلف از جمله: ایجاد اشتغال و بازاجتماعی کردن زندانیان، روزآمدسازی سند تحول و تعالی قوه قضاییه، مبارزه با فساد، امور ثبتی و حدنگاری، نظارت بر اموال تملیکی، برپایی میز خدمت در مساجد و مراسمات عمومی، مقابله با متعدیان به اراضی ملی و ساختوسازهای غیرمجاز، حمایت از تولید و اشتغال، هوشمندسازی قوه قضاییه و ارائه خدمات الکترونیک، و سایر حوزههای مربوطه داشته است.
یکی از راهکارهای اصلی پیشگیری از جرم در مرحله پیشگیری از تکرار جرم، توجه به «بازاجتماعی شدن»، جامعهپذیری و سازگاری مجدد زندانیان با جامعه است. حمایت سیستم قضایی برای فراهم کردن زمینه اشتغال زندانیان و برنامههای بازاجتماعی کردن زندانیان، خطر تکرار جرم را کاهش میدهد.
تأکید رئیس قوه قضاییه بر ایجاد اشتغال و بازاجتماعی کردن زندانیان
یکی از تأکیدات دائمی رئیس قوه قضاییه و مسئولان ذیربط، موضوع بازاجتماعی کردن زندانیان، با ایجاد زمینه اشتغال و کارآفرینی مددجویان پس از آزادی است.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، در پیام نوروزی ابتدای سال ۱۴۰۳ همچون پیام نوروزی سال قبل بر موضوع «بازاجتماعی کردن» تأکید داشت و تقویت امرِ بازاجتماعی کردن مجرمان و زندانیان را از جمله اولویتهای مورد اهتمام قوه قضاییه در سال جاری اعلام کرد.
همچنین رئیس عدلیه طی سخنانی در نشست با جمعی از خیّرین حوزه کمک به خانواده زندانیان، ضمن تبیین و تشریح عوامل دخیل در بازاجتماعی شدن زندانیان، گفت: باید بسترهای بازگشت زندانیان به آغوش جامعه را فراهم آوریم و در این مسیر، وظیفه و مسئولیت اصلی برعهده ما در دستگاه قضایی است.
رئیس قوه قضاییه اظهار داشت: در خودِ محیط زندان باید بسترهای اصلاح و بازاجتماعی شدن زندانی فراهم باشد.
قاضیالقضات به پژوهشگاه قوه قضاییه و سازمان زندانها دستور داد سازوکار و بسته مطالعاتی - پژوهشی جامعی را در باب علل و عوامل زندان رفتن افراد و راهکارهای بازاجتماعی شدن و اصلاح زندانیان تدوین کنند.
اقدامات قوه قضاییه در ایجاد اشتغال برای زندانیان در یک سال گذشته
دستگاه قضا، طی یک سال گذشته و در ادامه روند سالهای گذشته، اقدامات بسیار مهمی در زمینه اشتغال زندانیان و بازاجتماعی کردن آنها انجام داده است. برخی از مهمترین این اقدامات به شرح زیر است:
تلاش بنیاد تعاون زندانیان برای حرفهآموزی و اشتغالزایی زندانیان
بنیاد تعاون زندانیان که مسئولیت حرفهآموزی، اشتغال زندانیان و کمک به امرار معاش خانوادههای مددجویان زندانی را بر عهده داشته و با در اختیار داشتن هزار واحد تولیدی، بالغ بر ۴۰ هزار نفر از زندانیان را در داخل، پیرامون و بیرون از زندانهای کشور مشغول به کار کرده است.
این بنیاد در سال بالغ بر ۵ هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال به عنوان حقوق و دستمزد به ۳۹۰ هزار زندانی در طی یک سال که تحت پوشش بنیاد تعاون زندانیان در پوسته زندان، کارگاهها و پیرامون زندانها مشغول بکار بودهاند پرداخت کرده است.
این عدد در سال ۱۴۰۲ به ۸ هزار و ۴۸۰ میلیارد ریال افزایش یافته است که رشدی ۶۰ درصدی در پرداخت حقوق و دستمزد را نشان میدهد.
این امر نشان از تلاش و کوشش مستمر بنیاد تعاون زندانیان در امر حرفه آموزی، اشتغالزایی و حمایت از امرار معاش خانواده زندانیان دارد.
مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور در آخرین جلسه شورای اداری (۱۰ اسفندماه ۱۴۰۲)، در رابطه با موضوع اشتغال زندانیها گفت: در حال حاضر با تلاشهای صورت گرفته، خوشبختانه بیش از ۳۰ درصد زندانیان کشور مشغول کار در کارگاههای تولیدی این بنیاد هستند و این برنامه در سال آینده توسعه بیشتری خواهد یافت.
وی همچنین در رابطه با آمار واحدهای تولیدی و میزان تولید محصولات توسط زندانیها گفت: در حال حاضر بیش از هزار واحد تولیدی در داخل و خارج از زندانها وجود دارد که با دستان توانمند مددجویان بالغ بر پنج هزار محصولات مختلف مانند موتورسیکلت، قطعات و روکش صندلیهای خودرو، البسه اداری و نظامی، صنابع دستی و دستگاههای صنعتی ساخته و روانه بازار مصرف میشود.
-افتتاح کارخانه دوچرخهسازی زندانیان قزلحصار
کارخانه دوچرخهسازی زندان قزلحصار با ظرفیت ۵۰۰ نیروی کار به محیطی به وسعت حدود ۷۰۰۰ متر مربع در راستای بازاجتماعی کردن و بازپروی زندانیان، دوم اسفندماه ۱۴۰۲ افتتاح شد.
در این مراسم رئیس سازمان زندانها گفت: طی دو سال اخیر، توسعه اشتغال به عنوان رویکردی اساسی در سازمان زندانها مطرح بوده و برنامههای بسیاری را به خود اختصاص داده است.
مدیرعامل بنیاد تعاون زندانیان کشور نیز در این مراسم، درباره میزان حقوق زندانیان شاغل در کارخانه دوچرخهسازی گفت: سیاست بنیاد تعاون در سه سال اخیر افزایش حقوق و دستمزد زندانیان بوده است.
اشتغال ۳ هزار و ۵۰۰ زندانی در اصفهان
مدیر بنیاد تعاون زندانیان اصفهان در رابطه با اشتغال زندانیان اصفهان (۲۷ بهمنماه ۱۴۰۲) گفت: ۳ هزار و ۵۰۰ زندانی در سطح زندانهای استان مشغول به کار هستند که ۲ هزار ۴۰۰ نفر از آنها در بخش کارگاهی و هزار و ۱۰۰ نفر در بخش اعزام به کار مشغول به فعالیت هستند.
وی با اشاره به مشاغلی که بنیاد تعاون برای زندانیان ایجاد کرده است، اظهار داشت: زندانیان در مشاغل متنوعی در زندان در حال فعالیت هستند و از نظر تنوع میتوان آنها را به ۷۰ مرکز اشتغالزا در گروههای کشاورزی و دامداری، صنعتی، صنایع دستی، خدمات و اعزام به کار در بخشهای خصوصی و عمومی در سطح شهر تقسیم کرد.
اشتغال ۴ هزار و ۶۴۴ زندانی در استان زنجان
مدیر بنیاد تعاون زندانیان زنجان درباره تعداد زندانیان استان زنجان که مشغول کار و مهارتآموزی هستند گفت: طبق آمار تنها ۲ درصد از زندانیان شاغل استان پس از آزادی به زندان بازگشت داشتند و در ۱۰ ماهه اول ۱۴۰۲ حدود ۴ هزار و ۶۴۴ نفر و در هر ماه ۴۶۵ نفر در زندانهای استان مشغول به کار و حرفهآموزی شدند.
وی با اشاره به مشاغلی که بنیاد تعاون برای زندانیان ایجاد کرده است توضیح داد: فرشبافی، خیاطی، تولید تیرچه و بلوک و کول، تولید چارچوب دربهای ضد سرقت، صنایع مس، دامپروری و کشاورزی از جمله مشاغلی است که بنیاد تعاون زندانیان در استان زنجان برای مددجویان زندانی راهاندازی کرده تا در آنها مشغول به فعالیت شوند.
ایجاد ۳ هزار و ۶۰۰ فرصت شغلی جدید برای زندانیان استان خراسان رضوی
طبق گفته معاون امور اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان رضوی، با پیگیریهای معاونت اجتماعی از وقوع جرم دادگستری استان و همکاری مدیر عامل سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری مشهد و کارگروه اشتغال و حرفهآموزی زندان، جانمایی ۱۱۰۰ اِلِمان در سطح شهر مشهد برای نوروز ۱۴۰۳ انجام شد و به این ترتیب ۳ هزار و ۶۰۰ فرصت شغلی جدید برای زندانیان در شهر مشهد ایجاد شده است.
برخی دیگر از مهمترین مصادیق ایجاد اشتغال برای زندانیان در یک سال گذشته عبارتند از:
- فراهم شدن زمینه اشتغال ۱۴۰ زندانی در واحدهای تولیدی در آذربایجان غربی
- فراهم شدن زمینه اشتغال ۸۰ زندانی در تهران با پرداخت وام قرضالحسنه به مبلغ ۱۰۰ میلیون تومان
- اشتغال ۳۰ مددجو در کارگاه مونتاژ لوستر ندامتگاه مرکزی و کانون اصلاح و تربیت استان کرمان
- رشد ۱۷ درصدی اشتغال مددجویان استان گلستان
- افتتاح ۲ کارگاه تولیدی اردوگاه حرفهآموزی و کار درمانی در خراسان رضوی
- اشتغال به کار ۲۰ نفر از مددجویان استان کرمان در دو واحد تولیدی استان
- صدور ۳۷۴ کارت صنعتگری ماهر برای زندانیان استان فارس
- پرداخت ۱۶۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی توسط اداره کل زندانهای استان اردبیل به ۸۹ مددجو
- اشتغال مددجویان استان سیستان و بلوچستان در کارگاههای اشتغالزایی زندان
- اشتغال ۸۶ مددجو در کارگاههای اشتغال زندان بندر ماهشهر
- افزایش ۱۱ درصدی مددجویان شاغل در زندانهای استان زنجان
- اشتغال ۲ هزار و ۵۵۷ نفر از مددجویان استان آذربایجان شرقی
- اشتغال ۵۳۹ مددجو در زندان مرکزی اهواز
- ایجاد اشتغال برای هزار و ۷۰۰ نفر از زندانیان لرستانی
- کسب درآمد بیش از ۱۵۰۰ مددجو در ۸۰ کارگاه سطح زندانهای استان خوزستان
-اشتغال ۴۲ زندانی با حمایت دادگستری کل آذربایجان غربی در یک شرکت
این موارد تنها بخشی از اقدامات انجام شده در زمینه ایجاد اشتغال برای زندانیان در راستای بازاجتماعی کردن زندانیان در یک سال گذشته بود و قطعا این روند به صورت جدیتر ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام/