یادداشت|

ضرورت حمایت از خبرنگاران و تقویت حقوق بشر در برابر جنایت‌های رژیم صهیونیستی

8:00 - 13 آبان 1403
کد خبر: ۴۸۰۱۹۰۶
دسته بندی: حقوق بشر ، عمومی
ضرورت حمایت از خبرنگاران و تقویت حقوق بشر در برابر جنایت‌های رژیم صهیونیستی
رژیم صهیونیستی از زمان آغاز جنگ غزه، کارزار هدفمندی را برای ترور و کشتار روزنامه‌نگاران در این باریکه آغاز کرده و تاکنون بیش از ۱۸۰ خبرنگار را به شهادت رسانده است.

منصوره صفرپور، کارشناس حقوقی موسسه صیانت از حقوق زنان، طی یادداشتی برای میزان، نوشت: روز جهانی پایان دادن به مصونیت از مجازات برای جنایات علیه خبرنگاران، روزی است که سازمان ملل هر ساله در ۲ نوامبر به رسمیت می‌شناسد و هدف آن محافظت از خبرنگاران در برابر خشونت است.

هدف از نام‌گذاری این روز، اعلام همبستگی با خبرنگارانی است که برای بازنمایی حقیقت و ارائه اطلاعات درست می‌کوشند و این در حالی است که قدرت‌های نامشروع از جمله رژیم صهیونیستی با کشتار خبرنگاران در جهت پنهان ماندن و عدم انعکاس جنایات حقوق بشری و ظالمانه خود می‌کوشد و خود از پیگرد و مجازات در قبال این جنایات مصون می‌ماند. طبق آمار جهانی به‌طور میانگین، هر ۵ روز یک خبرنگار یا عکاس مطبوعاتی در جهان کشته می‌شود.

خبرنگاران و عکاسانی که در جنگ‌ها حاضر هستند همواره در خط مقدم قرار دارند تا حقایق ناشی از درگیری‌ها و فجایع انسانی را به جهان منعکس کنند. اما برای این سربازان بی‌سلاح، خطرات بسیاری وجود دارد به‌ویژه از ۷ اکتبر تا کنون که خبرنگاران در غزه و لبنان با طیف وسیعی از مخاطرات، آزارها، تهدید‌ها و حتی مرگ مواجه‌اند.

این در حالی است که میزان مواردی که در دادگاه‌ها، بررسی قضایی شده و به شناسایی عاملان منجر شده، از سال ۲۰۱۳ تاکنون تنها ۲ درصد پیشرفت را نشان می‌دهد.

یونسکو می‌گوید که در بهترین حالت تنها ۶ درصد جنایت‌ها علیه خبرنگاران در دادگاه‌ها تا مراحل نهایی و اقامه جرم علیه مجرمان پیگیری می‌شود. این موضوع نگرانی‌های بین‌المللی درباره آزادی مطبوعات و حفاظت از حقوق خبرنگاران را بیشتر کرده است.

جنگ غزه به‌عنوان مرگ‌بارترین جنگ برای خبرنگاران و فعالان رسانه‌ای از سال ۱۹۹۲، که کمیته بین‌المللی حفاظت از خبرنگاران شروع به ثبت آمار مربوط به تلفات خبرنگاران کرده، قلمداد می‌شود.

دلایل جان‌باختن خبرنگاران در جنگ‌ها غزه و لبنان

خبرنگاران در مناطق جنگی با مجموعه‌ای از خطرات جدی مواجه هستند. آنها اغلب در معرض آتش مستقیم، حملات هوایی، و بمباران‌ها قرار می‌گیرند.

طبق قوانین بین‌المللی، هدف قرار دادن خبرنگاران جنایت جنگی محسوب می‌شود، اما بسیاری از این قوانین در میدان نبرد نادیده گرفته می‌شوند.

براساس گزارش سازمان‌های حقوق بشری، درگیری‌های اخیر در غزه و لبنان به عنوان مرگ‌بارترین جنگ‌ها برای خبرنگاران ثبت شده‌اند، اما از جمله خطرات بی‌سابقه‌ای که روزنامه‌نگاران غزه با آن مواجه‌اند، حملات هوایی ویرانگر رژیم صهیونیستی، قحطی، آوارگی ۹۰ درصد از جمعیت غزه و تخریب ۸۰ درصد از ساختمان‌ها است که مستند کردن بسیاری از آنها به دلیل شرایط  موجود واقعا دشوار است.

خبرنگاران برای روایت یک جنایت بی‌تکرار در تاریخ در غزه حاضر شدند تا صدای مردم مظلومی که در سخت‌ترین شرایط به شهادت می‌رسند را به جهان برسانند؛ اما رژیم صهیونیستی برای مخفی ماندن جنایاتش و قطع صدای خبرنگاران از همان روز‌های ابتدایی شروع جنگ در هفتم اکتبر اصحاب رسانه و دفاتر رسانه‌ای را مورد هدف قرار داد.

ارتش این رژیم در پاسخ به اعتراض جوامع بین‌المللی نسبت به هدف قرار دادن خبرنگاران و مراکز رسانه‌ای به خبرگزاری‌های بین‌المللی اعلام کرد که نمی‌تواند امنیت خبرنگاران آنها را که در نوار غزه فعالیت می‌کنند، تضمین کند.

تاکید گوترش بر حمایت از خبرنگاران

هم چنین دبیرکل سازمان ملل با گرامیداشت این رویداد در ۲ نوامبر ۲۰۲۴ بر حمایت از روزنامه‌نگاران تاکید کرد. 

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، گفت: در این روز جهانی برای پایان دادن به مصونیت از مجازات برای جنایات علیه روزنامه‌نگاران، ما تعهد خود را به آزادی مطبوعات و ایمنی روزنامه‌نگاران در سراسر جهان تایید می‌کنیم.

گوترش با تاکید بر نقش و اهمیت مطبوعات، مشکلات روزنامه‌نگاری را اینگونه بیان می‌کند: مطبوعات آزاد برای حقوق بشر، دموکراسی و حاکمیت قانون اساسی است. با این حال روزنامه‌نگاران در سرتاسر جهان از انجام وظایف خود منع می‌شوند و اغلب با تهدید، خشونت و حتی مرگ در مأموریت خود برای افشای حقیقت و بازخواست از قدرتمندان مواجه می‌شوند.

دبیرکل سازمان ملل پس از بیان وضعیت نگران‌کننده روزنامه‌نگاران در دنیای کنونی، ضرورت تغییر این وضعیت و الزام‌های آن را چنین توضیح می‌دهد: این وضعیت باید تغییر کند. پیمان آینده که ماه گذشته تصویب شد، خواستار احترام و حمایت از روزنامه‎نگاران، متخصصان رسانه و پرسنل مرتبطی است که در موقعیت‌های درگیری مسلحانه کار می‌کنند.

گوترش در پایان با تاکید برحمایت از خبرنگاران گفت: بیایید با هم به چرخه خشونت پایان دهیم، از آزادی بیان حمایت کنیم و اطمینان حاصل کنیم که روزنامه‌نگاران می‌توانند کار اساسی خود را در همه جا با خیال راحت و بدون ترس انجام دهند.

انتهای پیام/ 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *