صاحبکار: سند تحول قضایی ۲۰۰ اقدام تحولی را برای بازه زمانی سه ساله نوشته است
خبرگزاری میزان - سید محمد صاحبکار خراسانی، معاون راهبردی قوه قضاییه با حضور در برنامه صف اول ضمن تشریح و تبیین سند جدید تحول و تعالی قوه قضاییه، گفت: در سند تحول قضایی سال ۹۹ و سند اخیر مدل و الگوی سند تحول را مسئله محور نوشتیم.
صاحبکار با اشاره به اینکه سند تحول قضایی ۲۰۰ اقدام تحولی را برای بازه زمانی سه ساله نوشته است، اظهار کرد: بر اساس نظرات داخل و خارج قوه قضاییه و نظرات مردم به مسائل اولویتدار رسیدیم که در قالب سند تحول تدوین شد.
وی بیان کرد: بسیاری از بخشهای سند اجرا شده است، به عنوان مثال سامانهای طراحی شد برای شهود و توانستیم موضوع شاهد حرفهای را حل و فصل کنیم.
صاحبکار با اشاره به اینکه با طراحی فرایند جدید توانستیم موضوع اخذ سوءپیشینه را به چند ساعت برسانیم، اضافه کرد: فساد پدیدهای است که در بسترهایی شکل میگیرد و هرچقدر اشخاص مختلف را بگیرم باز هم بستر وجود دارد.
معاون راهبردی قوه قضاییه، ادامه داد: قرار است که در سند جدید گلوگاههای فسادخیز شناسایی شود.
وی با بیان اینکه امضاهای طلایی حذف شود، افزود: در سند جدید موضوع برخورد با گلوگاههای فساد دقیقتر نوشته شده است.
صاحبکار ادامه داد:امیدواریم در چند ماه آینده رتبهبندی کارشناسان رسمی انجام شود؛ قرعهکشی آن به صورت الکترونیکی شروع شده و رتبهبندی کارشناسان رسمی بر اساس امتیاز قضات است.
وی افزود: با اجرای سند تحول قضایی سال ۹۹ زمان رسیدن شروع یک پرونده تا رسیدن به حکم و اجرای احکام (فرایند دادرسی) در حال کاهش است.
صاحبکار با بیان اینکه گسترش نظارت بر روی ضابطان که در سند تحول ذکر شده باعث عملکرد بهتر آنها میشود، افزود: در طول مسئولیت حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در قوه قضاییه بازدیدها از زندانها و بازداشتگاهها به صورت تصاعدی افزایش پیدا کرده است.
وی گفت: در سند تحول جدید باید برای تک تک ضابطین سامانههایی برای نظارت بر عملکرد آنها وجود داشته باشد.
معاون راهبردی قوه قضاییه در رابطه با راهاندازی مجتمعهای شوق زندگی، بیان کرد: در ۸ مرکز استان مجتمعهای شوق زندگی راهاندازی شده است و تلاش داریم در تمام مراکز استانها این مجتمعها راه اندازی شود.
صاحبکار با بیان اینکه دادستانها وظیفهای در برابر افراد بیسرپرست دارد و باید دستوراتی را به عنوان مدعیالعموم در قبال تعیین تکلیف این افراد صادر کند، افزود: مجموعههای مختلفی از جمله بهزیستی و شهرداریها نیز وظایفی در قبال افراد بیسرپرست و افراد آسیبپذیر دارند. خیّرین نیز در در رابطه کمکهایی انجام میدهند. چهار ضلع قوه قضاییه، بهزیستی، شهرداری، و نهادهای مردمی در گذشته کارهای جدا از هم در رابطه با افراد بیسرپرست انجام میدادند و زمان زیادی برای هماهنگی آنها نیاز بود، اما در مجمعهای شوق زندگی این چهار مجموعه کنار هم کار میکنند.
وی افزود: اولین بار مجتمع شوق زندگی در مشهد شروع به کار کرد؛ این مجتمع به عنوان نمونه موفق انتخاب شده است.
صاحبکار ادامه داد: در سند تحول موارد جدیدی وجود دارد؛ بعضی پدیدههای نو ظهور هم به سند تحول جدید اضافه شده است.
وی با بیان اینکه در تمام استانها در صدد هستیم واحد ویژهای برای رصد فضای مجازی ایجاد کنیم تا جرائم را در نقاط آغاز پیشگیری کنیم، افزود: در حوزه فضای مجازی در چند سال آینده قوه قضاییه به خصوص در دادسراها فعالتر خواهند شد.
صاحبکار با بیان اینکه سند تحول قضایی را به صورت عمومی منتشر کردیم تا مردم بدانند و به ما بازخورد بدهند، افزود: در این سند زمانبندیهای مشخص و مجریان مشخص وجود دارد تا افکار عمومی مطالبه شود.
وی تاکید کرد: مطالبه افکار عمومی و انتظارات عموم باعث میشود این سند تحول به صورت بهتر اجرایی شود.
معاون راهبردی قوه قضاییه ادامه داد: قانون گزارشگران فساد را توانستیم در مجلس تصویب کنیم؛ این قانون اجرایی شده است.
صاحبکار ادامه داد: سامانهای را قصد داریم فعال کنیم تا شخصی که میخواهد فسادی را گزارش کند، به آن مراجعه کند، پاداش هم برای گزارشگران فساد در نظر گرفته شده است.
صاحبکار، اضافه کرد: در دستگاه قضایی برنامههایی داریم که هر چند ماه یکبار اجرا میشود به عنوان مثال قضات در زندانها حاضر میشوند و پرونده تک تک زندانیان را بررسی میکنند. این موارد باعث میشود نظارت بهتری داشته باشیم.
وی در رابطه با نظارت دستگاه قضایی بر روی ضابطان، گفت: ضابطان در خط مقدم کار و عملیات هستند و انواع و اقسام فشارها و استرسها را محتمل میشوند و ممکن است خطایی هم رخ دهد، اما مهم این است که اگر خطایی هم رخ داد به نحوه مناسب گزارش و پیگیری و برخورد شود.
معاون راهبردی قوه قضاییه، بیان کرد: در حال حاضر فرایندهایی برای رسیدگی به حقوق شهروندی وجود دارد. در تمام دادگستری استانها دفتر به نام دفتر حفاظت از حقوق شهروندی وجود دارد که اگر افراد تصور کنند که حقوق آنها ضایع شده است میتوانند به این دفاتر مراجعه و گزارش دهند.
صاحبکار، بیان کرد: در سند تحول جدید برای نظارت بر عملکرد ضابطان سامانههایی در نظر گرفته شده است. زیرا به ضابطان مجوزهایی داده میشود که باید این مجوزها ثبت و ضبط شود و نتایج کار نیز مشخص شود. برای انجام کار جدید نیز باید مجوز جدید گرفته شود. فردی که قرار است با دستور قضایی اقدامی انجام دهد باید آموزشهای لازم به آنها داده شود.
وی افزود: در سند تحول جدید کار سامانهای و هوشمند کردن نظارت بر ضابطان و زندانها در حال انجام است.
صاحبکار، گفت: یکی از کارهایی که انجام دادیم این بود که متن سند تحول قضایی را به شکل عمومی منتشر کردیم تا مردم بدانند ما مسائل را چگونه دیدیم و چه راهکارهایی برای آن ارائه دادیم و اینکه ما بتوانیم برنامهای را در منظر عموم مردم قرار دهیم بسیار مهم است اینکه آن را مشاهده کنند و پیشنهاداتی و نکات را ارائه کنند.
وی با بیان اینکه سند را به طور عمومی منتشر میکنیم تا مردم به ما بازخورد دهند، گفت: شما نیز به عنوان رسانه باید از ما مطالبه کنید سند زمانبندیها و مجریان مشخص است. مطالبه افکار عمومی و رسانه باعث میشود که این سند به نحو مطلوبتر اجرایی شود.
صاحبکار با بیان اینکه بسیاری از برنامههای سایر دستگاهها به صورت عمومی منتشر نمیشود گفت: قوه قضاییه اعتقاد دارد باید با مردم صحبت کند. این سند را به صورت عمومی منتشر کرده و در این زمینه پاسخگو نیز است تا بتواند با مطالبات عمومی به نحو مطلوبتری آن را اجرایی کند.
صاحبکار در پاسخ به این سوال که چه مواردی به این سند جدید اضافه شده است که بتواند بحث اطاله دادرسی را کوتاه کند، گفت: تک تک مراحل فرایندهای دادرسی تحلیل شده است تا بفهمیم چه اتفاقی میافتاد که کار طول میکشد. مهمترین کارهایی که انجام میدهیم این است که پروندهها در ابتدا خوب تشکیل شود، یعنی تمام مستندات آن کامل شود. از این رو به مراجع باید بگوییم که اگر میخواهی آن را پیگیری کنید باید این موارد لازم را داشته باشید تا مراحل بعدی پرونده دچار نقص نشود.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین کارها توسعه سامانهها و سکوها مختلف در این زمینه است، گفت: ما باید بتوانیم با استفاده از توان اینها راهنماییهای مناسبی را به افراد انجام دهیم. مثال اگر فردی دعوای ملکی دارد به او آموزش دهیم که چگونه یک دادخواست خوب را تنظیم کند چه مدارک و مستنداتی را آماده کند و هزینه دادرسی را به چه نحوی پرداخت و وارد فرایند شود که با توسعه سامانه این اتفاق میافتد.
وی گفت: وقتی کسی میخواهد دادخواستی ارائه بدهد به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی میرود که نیروی انسانی خبره آموزش دیده یک سری راهنماییها را به افراد میکنند. ما میخواهیم سامانهها را جایگزین این افراد خبره کنیم.
صاحبکار با باید تلاش کنیم پروندههای ناقض وارد نشود، گفت: یکی از کارهای مهم تشکیل کامل پروندهها از ابتدا است در غیر اینصورت هم بار برای قوه قضاییه و هم آزار مردم است از این رو باید گلوگاهها ورودی پروندهها به قوه قضایی را باید ساماندهی کنیم.
وی گفت: بحث پیشگیری از وقوع جرایم و دعاوی نیز موضوع بسیار مهمی است، باید کاری کنیم که مردم با اختلافات کمتری مواجه شوند. در دو سال گذشته اتفاقات زیادی در این زمینه افتاده است، اگر میخواهید با فردی وارد معامله شوید اگر این فرد ممنوعالمعامله و مهجور باشد معامله باطل است. شما نمیتوانید این موضوع را در محکمهای پیگیری کنید. برای انجام معامله ساده شما میتوانید به نحو سادهای استعلام بگیرید که این فرد مقابل ممنوعالمعامله یا مهجور است یا خیر چراکه اگر پیش از معامله بدانید اصلاً وارد فرایند معامله نمیشوید که دعوا و مشکلاتی پیش بیاید این کار در طول چند ماه گذشته انجام شده است و شما با رضایت طرف مقابل میتوانید این استعلام را انجام دهید.
وی در ادامه گفت: با این سامانه در حوزه ملک و خودرو میتوانید استعلامات لازم را برای خرید بگیرید در معاملات پرکاربردی که داریم این امر سبب معامله امن و ایمن میشود؛ و سبب ایجاد یک پرونده نشود که وارد دستگاه قضا شده و با هزار زحمت به رسیدگی آن بپردازیم یکی از کارهای مهمی در سند قبلی و سند جدید به شکل ویژه داشتیم این بوده که از وقوع جرم و دعاوی بدین واسطه پیشگیری کنیم.
صاحبکار در پاسخ به موضوع کاهش عناوین مجرمانه برای کاهش ورودی پروندهها که در دوره قبلی پیگیری شده بود، اظهار کرد: در برخی از امور که عرف این است حد تخلف قابل رسیدگی است این موضوع قابل انجام است مسئلهای که وجود دارد این است که برخی از موارد را اگر ارتکابش را ساده کنیم برای افراد درست نیست در برخی از موارد نباید کوتاه آمد چرا که امنیت روحی و روانی مردم در میان است. از این رو باید به این موضوع بپردازیم که سیاست جنایی ما چگونه و در چه زمینههایی باشد.
معاون راهبردی قوه قضاییه در بخشی دیگر به یکی از مواردی که سبب قضازدایی میشود اشاره کرد و گفت: در مواردی افرادی برای موضوعاتی همچون انحصار وراثت به دستگاه قضایی مراجعه میکنند که نیاز نیست، برای اخذ این گواهی با توجه به اینکه این اطلاعات در سازمان ثبت احوال وجود دارد مستقیم باید به آنجا مراجعه کند. نه برای انجام کل کار، از این رو یکی از مواردی که در سند قبلی و سند جدید به آن اشاره شده این است که فرایند اخذ گواهی انحصار وراثت از قوه قضاییه خارج و به ثبت احوال برود که خوشبختانه این موضوع یکی از مواردی که در برنامه هفتم توسعه تصویب کردیم و هماهنگیهای آن هم با ثبت احوال انجام و در حال تدوین آییننامه آن هستیم و پس از ابلاغ برنامه هفتم در هیئت وزیران تصویب خواهیم کرد.این از مواردی است که کمک میکند کار مردم سریعتر انجام شود.
انتهای پیام/