تصویب قطعنامه محکومیت بکارگیری اقدامات قهری یکجانبه در شورای حقوق بشر
خبرگزاری میزان - شورای حقوق بشر سازمان ملل با اکثریت آرا قطعنامهای را تصویب کرد که اعمال یکجانبه و ادامه اقدامات قهری را به عنوان ابزار فشار علیه هر کشور محکوم میکند.
«ایوان گیل»، وزیر خارجه ونزوئلا، با انتشار پیامی ضمن اعلام این مطلب، اشاره کرد که در این سند تاکید شده است تحریمهای یکجانبه عواقب گستردهای بر حقوق بشر دارد و به طور نامتناسبی بر مردم فقیر و در شرایط حداکثر آسیبپذیری تأثیر میگذارد.
شورای حقوق بشر بار دیگر تاکید کرد که غذا و دارو نباید به عنوان ابزار اجبار سیاسی مورد استفاده قرار گیرند و تحت هیچ شرایطی نباید مردم را از وسایل زندگی و توسعه خود محروم کرد.
این قطعنامه با ۳۳ رای مثبت، یک رای ممتنع و ۱۳ رای منفی به تصویب رسیده است؛ آمریکا، آلمان، فرانسه و انگلیس از جمله کشورهایی هستند که به این قطعنامه رای منفی دادهاند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل این قطعنامه را با اکثریت قاطع به تصویب رساند و از همه کشورها میخواهد که از اقدامات قهری یکجانبهای که ناقض قوانین بینالمللی و روابط مسالمتآمیز میان کشورهاست، دست بکشند.
این قطعنامه از گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد تأثیر منفی اقدامات قهری یکجانبه بر حقوق بشر میخواهد که به کار خود در پیشنهاد اقداماتی که حذف چنین اقداماتی را تضمین میکند، ادامه دهد. همچنین از او خواسته میشود در گزارش بعدی خود به شورای حقوق بشر بر منابع و غرامت لازم برای ارتقای مسئولیت پذیری و همچنین غرامت برای قربانیان تمرکز کند.
کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل نسبت به استفاده از اقدامات قهری یکجانبه توسط برخی کشورها علیه سایر کشورها که تأثیر منفی بر حقوق بشر دارد و مانع توسعه اقتصادی و اجتماعی کشورهای آسیب دیده میشود، ابراز نگرانی میکند. این اقدامات میتواند شامل تحریمهای اقتصادی، تحریمهای تجاری و دیگر اشکال فشاری باشد که توسط سازمان ملل مجاز نیست.
این قطعنامه تأیید میکند که چنین اقداماتی میتواند آسیب پذیرترین جمعیت از جمله زنان، کودکان و سالمندان را تحت تأثیر قرار دهد. این بیانیه تاکید میکند که باید از اقدامات قهری یکجانبه اجتناب شود و به جای آن باید گفتگو و همکاری مسالمت آمیز ترویج شود.
قطعنامه مذکور همچنین از دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل میخواهد تا یک میزگرد دوسالانه درباره تأثیر اقدامات اجباری یکجانبه بر حق توسعه و دستیابی به اهداف توسعه پایدار ترتیب دهد. این بحث در پنجاه و چهارمین جلسه شورای حقوق بشر در ماه سپتامبر برگزار میشود.
هدف این میزگرد فراهم کردن بستری برای دولتها، سازمانهای جامعه و سایر ذینفعان است تا تجربیات و بهترین شیوههای خود را در مورد چگونگی کاهش تأثیر منفی اقدامات اجباری یکجانبه بر برخورداری از حقوق بشر و دستیابی به اهداف توسعه پایدار به اشتراک بگذارند.
شورای حقوق بشر سازمان ملل تاکید میکند که تأثیر منفی اقدامات قهری یکجانبه میتواند فراتر از کشور مورد نظر گسترش یابد و بر کشورهای همسایه و اقتصاد جهانی تأثیر بگذارد. بنابراین، قطعنامه بر لزوم خودداری کشورها از به کارگیری چنین اقداماتی و تلاش برای یافتن راه حلهای مسالمتآمیز برای درگیریها و اختلافات تاکید میکند.
انتهای پیام/