تقویت توان دفاعی ایران؛ از محورهای جدی نگران کننده رژیم صهیونیستی
- با ترسیم نمودار تحول نگرش روسیۀ پساشوروی به ایران، جابه جاییهایی با شدت نوسان گسترده قابل مشاهده است که در یک سوی آن، ایران به مثابه «متحدی مطمئن و قابل اتکا در منطقه و جهان» و «متحدی در برابر دشمان مشترک» و در سوی دیگر به عنوان «تهدید جنوبی و به منزله ابزاری برای تنظیم روابط با غرب» مورد شناسایی قرار گرفته است.
یکی از جلوههای عملی این نوسان، در ارائه دو رای متفاوت و مهم در شورای امنیت سازمان ملل متحد در قبال ایران مشاهده میشود، مخالفت و وتوی قطعنامه ضد ایرانی شورای امنیت در ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ و موافقت و رای به قطعنامه ضد ایرانی ۱۹۲۹ در ۹ ژوئن ۲۰۱۰ است.
«ایران در هندسه سیاست خارجی روسیه» عنوان کتابی به قلم محمد شاد است که وی در این اثر کوشیده است تصویری منطبق با واقعیت، از نحوه سیاستگذاری خارجی روسیه در مقابل ایران و عناصر دخیل در شکلگیری این سیاستها ارائه دهد. در نظر دارد هر روز برشی از این کتاب را با خوانندگان خود به اشتراک بگذارد.
ایران و روسیه در محدود کردن اسلام سنی رادیکال که مورد حمایت کشورهایی مانند ترکیه و عربستان است نفع مشترک دارند؛ بنابراین، یکی از دلایل حمایت روسیه از محور شیعی مقابله با اسلام سنی رادیکال است.یکی دیگر از محورهایی که برای رژیم صهیونیستی نگرانی جدی ایجاد کرده است تقویت توان دفاعی ایران رهگذر نزدیکی با روسیه است.
به گفته رژیم صهیونیستی، در موضوع تحویل سامانه دفاعی پیشرفته به ایران توسط روسیه، این کشور به هیچ عنوان ملاحظات رژیم صهیونیستی را در نظر نگرفته است و این مسئله ریشه در تقابل راهبردی با آمریکا دارد. به گفته این رژیم، تحویل سامانه دفاع موشکی «اس ۳۰۰» به ایران، به سیاستهای آمریکا در مقابل روسیه در حوزههایی مانند بحران اوکراین، اصرار بر استقرار سامانه دفاع موشکی در شرق اروپا و گسترش ناتو به شرق (باتوجه به نشست همزمان ناتو در لهستان) بازمیگردد و روسیه به منظور حفظ توازن راهبردی با ایالات متحده، ناگزیر از اقدامات متقابل است.
از نظر رژیم صهیونیستی، همکاری چند جانبه روسیه با ایران مانع بزرگی برای همکاری جامع با این رژیم است. الی کارمون، پژوهشگر مرکز مقابله با تروریسم هرتزلیا میگوید «اسرائیل میکوشد از طریق تعامل با روسیه، همکاری ایران و روسیه را تضعیف کند.
آموس یادلین، رئیس پیشین سرویس اطلاعات نظامی رژیم صهیونیستی و کارمیت والنسی، پژوهشگر ارشد مؤسسه دولتی مطالعات امنیت ملی رژیم صهیونیستی بر این باورند که روسیه اکنون به محور رادیکال ایران، حزب الله و سوریه پیوسته است؛ اما علیرغم اینکه همکاران روسیه و ایران تهدیدات راهبردی برای رژیم صهیونیستی ایجاد کرده، یک فرصت راهبردی را نیز در اختیار این رژیم قرار داده است.