نقض حقوق بشر انسانی در تجارت آمریکایی
به گزارش خبرنگار حقوقی وقضایی ،حقوق بشر اساسیترین و ابتداییترین حقوقی است که هر فرد به طور ذاتی، فطری و به صرف انسان بودن از آن بهرهمند میشود. این تعریف ساده عواقب و بازتاب اجتماعی و سیاسی مهمی را برای مردم و حکومتها به دنبال دارد. مطابق اعلامیه جهانی حقوق بشر و سایر اسناد بینالمللی این حقوق ویژگیهایی همچون جهان شمول بودن، سلب ناشدنی، انتقال ناپذیری، تفکیک ناپذیری، عدم تبعیض و برابری طلبی، به هم پیوستگی و در هم تنیدگی را دارا است.
یکی از اصلی ترین محورهای حقوق بشر، موضوع حقوق کودکان است که همواره محلی برای نقد عملکرد دولتها و نظامهای سیاسی و اجتماعی از سوی افکار عمومی است. در این راستا،حقوق کودک، مجموعهای از حقوق بشر ویژه کودکان است که بر پشتیبانی و نگهداری از افراد جوان تمرکز دارد. از نظر ماده یک کنوانسیون حقوق کودک، کودک به کلیه افراد انسانی زیر ۱۸ سال اطلاق میشود. در رابطه با حفظ و حراست از حقوق کودکان بحث تلخ کودک آزاری و ضایع کردن حقوق کودک مطرح می شود. محروم کردن کودکان از بازی و تفریح،اخراج از منزل و طرد کودک، طرد و آزار کودک با جنسیت غیر دلخواه، بی توجهی به بهداشت ، تغذیه و پوشاک کودک،بهره کشی و توقعات نا معقول از کودک،کتک زدن و تنبیه جسمی کودک از جمله بارزترین مصادیق کودک آزاری است.
از جمله مصداقهای نقض و البته شایع در برخی از کشورها، قاچاق کودکان و نوجوانان است. قاچاق و فروش کودکان به طور گسترده یکی از مشکلات پیچیده جهان تلقی شده که به صورت بهرهکشی جنسی یا استفاده از نیروی ارزان کار و یا با مقاصد تجاری قاچاق صورت میگیرد. طبق برآورد سازمان جهانی کار هرساله 1.2 میلیون کودک قاچاق می شوند.
هجمه های دنباله دارحقوق بشری علیه کشورهای مسلمان
با توجه به اینکه قضایای مرتبط با حقوق بشر و به ویژه حقوق کودک همیشه یکی از بحث های جنجال ساز از سوی کشورها و به ویژه مجامع جهانی است، وزارت امور خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود از وضعیت قاچاق انسان در کشورهای مختلف جهان، گفته است که بیشترین قربانیان این پدیده در افغانستان، کودکان و نوجوانان هستند.
در این گزارش آمده است که از این کودکان در کارگاههای قالیبافی، کارخانههای آجرپزی، منازل مسکونی، بهرهکشی جنسی، گدایی، قاچاق مواد مخدر به بیرون از مرزها و همچنین به عنوان کمکراننده ماشینهای باری در داخل افغانستان، آسیای میانه، اروپا و جنوب آسیا استفاده میشود.
این گزارش کشورهای مختلف جهان را بر اساس میزان آگاهی دولتها از قاچاق انسان و تلاشهایی که برای از بین بردن آن انجام دادهاند، به سه ردیف جداگانه تقسیم کرده است.ا فغانستان از کشورهایی است که در ردیف دوم قرار گرفته است و از آن به عنوان کشوری نام برده شده که مبداء، مسیر عبور و مقصد قاچاقچیان انسان است. با این حال گفته شده که قاچاق انسانها در درون مرزهای افغانستان شایعتر از قاچاق آنها به بیرون از این کشور است.
این گزارش افزوده که در مواردی خانوادههایی که به کاشتن خشخاش مشغولند نیز، برای بازپرداخت بدهیهای خود به قاچاقچیان مواد مخدر، فرزندانشان را میفروشند.از سوی دیگر وزارت خارجه آمریکا میگوید که گزارشهایی وجود دارد که نشان میدهد زنان و دخترانی از کشورهای فیلیپین، پاکستان، ایران، تاجیکستان، سریلانکا و چین از سوی قاچاقچیان با هدف بهرهکشی جنسی، به صورت قاچاقی وارد افغانستان شدهاند. علاوه بر این تعدادی از آژانسهای کاریابی، با وعده دستمزد هنگفت، کارگرانی از این کشورها را به افغانستان میبرند و در آنجا کارفرمایان آنها را به کار اجباری وا میدارند.
دستور ویژه رهبری برای حمایت از کودکان افغانی
«هیچ دانشآموز افغانستانی، از تحصیل بازنماند؛ حتی غیرقانونی»،این جمله مهم ترین تیتری بود که رسانه ها در تاریخ 27اردیبهشت سال جاری منتشر کردند. دستوری از رهبر معظم انقلاب خطاب به مسوولین که نشان دهنده جایگاه و حفظ حقوق کودکان حتی مهاجر است.
هجمههای حقوق بشری در حالی علیه کشورهای مسلمان از سوی مجامع غربی مطرح میشود که رهبر معظم انقلاب، در اردیبهشتماه سال ۹۴ فرمودند: "همه کودکان افغانستانی، چه آنها که دارای شرایط قانونی حضور در ایران هستند و چه آنها که مدارک قانونی حضور در ایران را ندارند باید در مدارس دولتی ثبتنام شوند".
طی سالهای گذشته حق برخورداری از تحصیل رایگان یکی از دغدغههای اصلی جامعه افغانستانی ساکن در ایران بوده است. فرزندان بسیاری از مهاجرانی که دارای مدرک قانونی نبودند نمیتوانستند با وجود آمادگی برای پرداخت شهریه در مدارس ثبت نام کنند.
تکریم مهاجرین در ایران، تکریم از مقام انسان است
در همین راستا، مرور فقط اتفاقات حتی دو سال اخیر نشان میدهد که رهبر انقلاب با دستور به «تکریم همه مهاجرین افغانستانی» و بیان جمله «تهران؛ خانه افغانستانیهاست»، مشخص کرده بودند که سیاست عالی نظام جمهوری اسلامی در مواجهه با مهاجرین افغانستانی، همچنان طبق آرمانهای اولیه انقلاب تدوین میشود و کمکاریها و بدکاریهای مدیریت بیآرمان و بوروکراتیکی که مهاجرین را بهچشم «بیگانگان» نگاه میکند، انحراف از آرمانهای انقلاب است و شخص رهبری جلوی این انحراف ایستاده است.
رییس دستگاه قضا: هجمه های حقوق بشری غرب غیر مستند است
همچنین در حالی هجمه های حقوق بشری علیه ایران از سوی مجامع غربی مطرح می شود که همواره تکریم مقام انسان و همچنین حفظ حقوق بشر بارها از سوی رهبر معظم انقلاب و همچنین رییس دستگاه قضا مطرح شده است. آیت الله آملی لاریجانی بارها اعلام کرده اند که افزایش میزان «دروغ پردازی» در هجمههای حقوق بشری علیه جمهوری اسلامی «عجیب» است. غربیها این روزها با به کارگیری همه ابزارها و رسانههایی که در اختیار دارند احکام صادره در دستگاه قضایی، همچنین تعاملات سیاسی و اجتماعی مردم و نظام را مورد هجمه قرار میدهند، اما آن قدر دروغهای بزرگ در این هجمهها وجود دارد که هر کسی آنها را بشنود، متوجه میشود یک جنگ روانی سخیف و خالی از استناد برپا کردهاند.
ایران از کشورهای پیشتاز در مبارزه با قاچاق زنان
در گزارش اخیر وزارت امورخارجه امریکا که افغانستان در ردوه دوم قاچاق انسان قرار گرفته است، کشور ایران را در اين فهرست کشورهايی مانند سودان جنوبی، کره شمالی، کومور، ليبی، بلاروس، سوريه، زيمبابوه و روسيه همراهی میکنند. قاچاق کودکان و زنان یکی از محورهای حساس در این رابطه است. با این حال ذکر این نکته ضروری است که ايران از جمله كشورهايي است كه خيلي زود از اوايل سده بيستم با پيوستن به اسناد بينالمللي موجود عليه قاچاق زنان، قوانيني داخلي را براي مبارزه با آن به تصويب رساند. قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران پيشگيري از جرم را در اصل 156 بطور صريح و اصل 8 بطور غيرمستقيم مطمح نظر قرار داده است و اين موضوع نشانگر اهميت و نقش اساسي پيشگيري از جرم بهعنوان يكي از ابزارهاي مهم كنترل جرايم است. قانون اساسي با نگرش به بند 5 اصل 156 وظيفه اصلي واكنش در برابر جرم را به قوه قضاييه محول كرده است.
امریکا، مقصد نهایی قربانیان قاچاق انسان
بنا بر گزارش سازمان ملل با عنوان قاچاق انسان، که توسط دفتر مواد مخدر و جرایم این سازمان منتشر شده است، نزدیک به 80% زنانی که قاچاق میشوند، صرفا برای بهره کشی جنسی بوده است. این آمار تنها قربانیان گزارش شده توسط کشورهای مبدا را دربر می گیرد. در راستای مطالعات مرکز ملی مطالعه قاچاق انسان NHTRC که به مبارزه علیه قاچاق انسان می پردازد، این مرکز در بازه زمانی 7 دسامبر 2007 تا 31 دسامبر 2012 بیش از 65557 تماس تلفنی، 1735 ارتباط آنلاین، 5251 ایمیل که در مجموع 72 هزار ارتباط بود را دریافت کرد. مجموع گزارش های دریافت شده در طی 5 سال بررسی، 64 درصد شامل قاچاق جنسی، 22 درصد قاچاق و بهره کشی کاری و حدود 3 درصد قاچاق مشترک جنسی و کاری می شود.12 درصد نیز نامشخص هستند.
ضمن اینکه این گزارش از افزایش روز افزون میزان قاچاق زنان در آمریکا و کشورهای اروپای غربی پرده برمی دارد. مقصد نهایی بیشترین قربانیان قاچاق زن، آمریکا و کشورهای اروپای غربی از جمله ایتالیا، آلمان ، فرانسه و انگلیس می باشد.
ادعاهای امریکا در حالی علیه برخی کشورها مطرح می شود که این کشور از قاچاق انسان تجارت کرده و به پناگاهی برای قربانیان قاچاق تبدیل شده است.