ماجرای جالبی که برای مهماننوازی از یک زائر پیاده روی اربعین بین دو عراقی پیش آمد/وقتی در راه «امام حسین(ع)» از خون فرزند خود میگذری
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، هر ساله با نزدیک شدن به ایام اربعین حسینی عاشقان سیدالشهداء و دلسوختگان حسینی با پای پیاده عزم سفری عاشقانه کرده و با پای پیاده دل به جاده میسپارند تا در انتها با معشوق خود به دیدار بنشینند.
پیاده روی اربعین به عنوان عظیمترین راهپیمایی جهان اسلام هر ساله میهمان مذاهب و ادیان مختلف است و شیعه، سنی، مسیحی و ... هر کدام به نیت و نذری پا در این راه طولانی میگذارند. راهی که بی شک هر سال پرشورتر از قبل میزبان مسافران دلداده خود است.
بیشتر بخوانید:
روایاتی از فرصت های نهفته در پیاده روی اربعین را اینجا بخوانید.
خبرنگار گروه فرهنگی با نزدیک شدن به اربعین حسینی و همزمان با روزهایی که همه به عشق حسین پای پیاده دل به جاده میسپارند به سراغ مهدی مطهری نویسنده کتاب «به یادت چله نشینم» که خود یکی از زائران پیاده روی اربعین حسینی است رفته است تا از هر آنچه که یک زائر پیاده روی اربعین تجربه میکند را از وی جویا شود.
میزان: ابتدا بگویید یک زائر به چه چیزهایی برای حضور در پیاده روی اربعین نیاز دارد؟
مطهری: بله، بهتر است در ابتدا بگوییم که برای رفتن به پیاده روی اربعین چه چیزهایی نیازهایی داریم، زیرا بخشی از این نیازها به ابزارهای فیزیکی و آن چیزهایی که برای راحتی جسممان نیاز است بر میگردد، اما ابزار مهمتری در سفر پیادهروی اربعین که فراتر از ابزار فیزیکی است نیاز داریم، به همین دلیل برای داشتن سفری پربار باید درونیات خود را تقویت نماییم.
وی در همین راستا ادامه داد: از نظر من برای حضور در پیاده روی اربعین نیازمند رعایت برخی اتفاقات درونی هستیم، ایمان و اعتقاد درونی نسبت به پیاده روی اربعین از نیت سفر شروع میشود، خلوص نیت قلبی برای پا گذاشتن در پیاده روی اربعین بسیار مهم است، بعد از این نیتی است که فرد مسافر شروع به آماده سازی مقدمات اولیه برای حضور در پیاده روی اربعین می کند.
میزان: اینکه میگویند باید از مفهوم اصلی پیاده روی اربعین شناخت داشته باشیم به چه معنی است؟
مطهری: به این خاطر است که باید بدانیم که چرا به پیاده روی اربعین میرویم، باید بدانیم که این سفر چه فضایلی برای ما خواهد داشت و مهمتر اینکه بعد از این سفر چه تغییراتی در زندگی مان رخ خواهد داد. اینها ملزومات درونی هستند که برای حضور در پیاده روی اربعین لازم هستند. آنچه مسلم است هر فردی که به پیاده روی اربعین می رود قبل و بعد از سفر تغییرات فراوانی را در زندگی خود لمس خواهد کرد.
میزان: ابزار لازم برای سفری یک نفر با ابزار سفر خانوادگی در مسیر پیاده روی اربعین چه تفاوتی دارد؟
مطهری: از لحاظ ملزومات فیزیکی به یاد داشته باشیم که اگر بخواهیم تنها وارد این سفر شویم یا اگر قصد سفر با خانواده را داریم شرایط متفاوت است، به عنوان مثال آقایانی که به تنهایی وارد این سفر میشوند شاید تنها باید یک دست لباس برای تعویض با خود داشته باشند کافی باشد، زیرا موکبهای مسیر پیاده روی اربعین اگر نگوییم تماماً، اکثریت نیازهای مسافران را بر طرف می سازند.
اما اگر قصد سفر با خانواده را داریم داستان کمی فرق میکند و ملزومات بیشتری را باید به همراه داشته باشند، در این سفر یکی از وسایلی که به هیچ وجه کاربرد ندارد خوراکی و نوشیدنی است، زیرا موکب های موجود در مسیر پیاده روی بهترین غذاها را برای مسافران آماده میکنند.
خوشبختانه طی سالهای اخیر از لحاظ بهداشتی و خدمات درمانی هم امکانات بسیار گستردهای در اختیار زائران پیاده قرار گرفته و مشکلاتی مربوط به سلامتی نیز وجود نخواهد داشت، تنها مسئلهای که زائران میبایست در آن دقت کنند مسئله ارتباطات است، زائران باید از داخل کشور تلفن همراهی با خود ببرند که قابلیت تماس داشته باشد یا اینکه در کشور غراق سیم کارت معتبر آن کشور را خریداری نمایند تا بتوانند به راحتی با سایرین ارتباط برقرار کنند.
میزان: بهتر است چه زمانهایی رای برای برقراری ارتباط تلفنی با خانواده و دوستانمان در نظر بگیریم؟
مطهری: نکته مهمی که زائران باید به آن آگاهی داشته باشند درباره زمان برقراری تماس تلفنی است، این عزیزان باید بدانند که ساعتهای خلوت را برای تماس تلفنی شناسایی کنند، زیرا با توجه به وسعت حضور جمعیت، ارتباط تلفنی به سختی صورت میگیرد به همین دلیل زائران باید برای تماس از ساعتهای خلوت استفاده نمایند.
میزان: از حال و هوای موکبها در مسیر پیاده روی اربعین برایمان بگویید
مطهری: حال و هوای موکب ها در مسیر پیاده روی اربعین حال و هوای خاصی است، این حال و هوا تنها مختص به ایرانیان نیست، به عنوان مثال موکبهای حاضر در مسیر پیاده روی توسط کشورهای مختلفی همچون آذربایجان، عراق، بحرین، اردن، پاکستان و ... تشکیل شدهاند.
جالب آنجاست که علاوه بر افزایش کمی، سطح کیفی موکبها نسبت به سالهای گذشته بسیار بالاتر رفته است. این موکبها تا حدی تنوع دارند که اکثریت نیازهای افراد را برطرف میکنند. این موکبها حنی نیازهای فرهنگی و فردی افراد را نیز برطرف میکنند.
موکبهای مسیر پیاده روی اربعین از لحاظ فرهنگی نیز برای تمامی زائران برنامههای مفصلی ترتیب دادهاند، در این مسیر همچون سالهای گذشته برنامههایی آیینی و نمایش در کنار پخش و اجرای سرودهای دسته جمعی در نظر گرفته شده است.
از نکات جالب مسیر پیاده روی اربعین بدون شک میتوان به مهمان نوازی گرم مردم عراق از زائران اشاره کرد، به نحوی که بدون اغراق این مردم خاک پای زائران حرم حسینی را سرمه و توتیای چشم خود میکنند. به عنوان مثال در اربعین حسینی اوج کاسبی مغازه داران در عراق است اما آنها به جای در آمدزایی به حضور در مسیر پیاده روی اربعین و خدمت رسانی به زائران فکر میکنند.
میزان: قبل از شروع گفتوگو به خاطرهای عجیب از پیاده روی اربعین خود اشاره کردید!
مطهری: مردم محلی عراق ارادت و علاقه ویژهای به زائران پیاده حسینی دارند و هر کدام برای میزبانی از زائران پیش دستی میکنند، در این میان خاطره بسیار عجیبی برای من رقم خورد که آن در همین پیش دستیها برای میزبانی از زائرین سرچشمه میگرفت، دو مرد عراقی به شدت برای میزبانی از یک زائر با یکدیگر به بحث مجادله پرداختند، در آخر یکی از آن مردان در گوش دیگری چیزی گفت و دیگری قبول کرد که زائر به خانه آن برود.
بعد از پرس و جو درباره دلیل این رفتار متوجه شدیم که پسر یکی از آن دو مرد، فرزند دیگری را در یک حادثه کشته است و مرد در گوش وی گفته که اگر اجازه دهی این زائر برای استراحت و پذیرایی به خانه من بیاید از خون فرزند خود گذشته و پسرت که حکم اعدامش آمده است را خواهم بخشید، رفتار مردم در پیاده روی اربعین شیوه عملی سیره و زندگی «اهل بیت (ع)» بوده و به شدت قابل ستایش است، به همین دلیل پیاده روی اربعین به آرمان شهری مبدل شده که غرب سالها در انتظار رسیدن به آن است اما هیچگاه به آن نرسیده است.
میزان: در مسیر پیاده روی اربعین حضور مردم از چه کشورهایی به چشم میخورد؟
مطهری: نکته قابل تامل در قبال پیاده روی اربعین، حضور حداکثری افراد از کشورها و قارههای مختلف آسیا، آمریکا و اروپا است، زائران بسیاری از کشورها با پرچم خود وارد این راهپیمایی میشوند تا نشان دهند که در کشور آنها هم شیعیانی که به «اهلبیت پیامبر اکرم(ص)» و «امام حسین (ع)» اعتقاد داشته باشند وجود دارد. این حضور نشان میدهد که به غیر از کشورهای مسلمان در سایر کشورهای جهان هم عشق به «اهل بیت(ع)» و تشیع موج میزند.
در پیاده روی اربعین علاوه بر مردم شهرها و کشورهای مختلف از ادیان مختلف نیز افراد حضور پیدا میکنند و پیامشان این است که شاید ما پیامبران مشترکی نداشته باشیم اما برای همه ما «امام حسین(ع)» حقیقتی بارز درباره مبارزه با ستم، ظلم و زورگویی است.
میزان: اگر بخواهید از عظمت پیاده روی اربعین به نکتهای اشاره کنید، آن چیست؟
مطهری: از نظر من پیاده روی اربعین پیامهای فراوانی در جهان دارد، در تاریخ ادیان جهان هیچ تجمعی همچون پیاده روی اربعین وجود نداشته، البته این را هم بگویم که کشورهای غربی حتی در اوج هم نمیتوانند چنین جمعیتی را در چنین رویداد مذهبی کنار یکدیگر جمع کنند. پیاده روی اربعین نمادی از تمدن مدرن اسلامی است، این پیاده روی نشانه بارزی از همبستگی مسلمانان جهان است.
میزان: رسیدن به آن لحظه معروف که همان گذشتن از عمود آخر است چه حسی در بر دارد؟
مطهری: مسیر پیاده روی اربعین و عمودهای آن روایت جذابی است، روایتی که مملو از عشق و انسان دوستی بوده و افراد را به یکدیگر نزدیک میکند، مسیر پیاده روی اربعین برای شخص من مملو از زندگی و یاد گرفتن بوده و هست، به ویژه وقتی که به عمود آخر نزدیک میشوی تمام خستگی از بدنت بیرون میرود. تماشای گنبد حرم «امام حسین(ع)» در اولین لحظات حضور در کربلا حس غریبی است که هیچ کس آن را نمیتواند تعریف کند.