تشخیص بارداری دلبر؛ مادهیوزپلنگ پارک پردیسان هنوز زود است
به گزارش گروه جامعه یوزپلنگ ایرانی گونهای در خطر انقراض است، از این رو سازمان حفاظت محیط زیست در صدد نجات حیات این گربهسان ارزشمند برآمده که تکثیر مصنوعی یکی از راههایی است که در پیش گرفته است که این کار را با همکاری متخصصان داخلی و خارجی انجام داده و اکنون منتظر نتیجه است، البته ترجیح سازمان محیط زیست بر باردار شدن طبیعی دلبر است، اما در چند سال اخیر این مهم محقق نشده است.
«کوشکی» و «دلبر» دو یوزپلنگ نر و مادهای هستند که به ترتیب ۱۰ آذر ۹۳ از پناهگاه حیات وحش میاندشت و ۱۱ آذر ۹۳ از ذخیرهگاه زیستکره توران به پارک پردیسان تهران منتقل شدند، این دو گونه ارزشمند با هدف تکثیر در اسارت و انجام تحقیقات بر روی رفتار گربهسانان به این مکان منتقل شدند.
کوشکی؛ یوزپلنگ نر بهمن ماه ۱۳۸۶ در ۴ ماهگی و دلبر؛ یوزپلنگ ماده فروردین ۱۳۹۰ در سه ماهگی به اسارت در آمدند که بعد از این و با توجه به اهمیت حفاظت از این گونههای ارزشمند و در خطر انقراض بودن آنها به پارک پردیسان منتقل شدند.
بر این اساس در خرداد ۱۳۹۰ اولین طرح ایجاد مرکز تکثیر ارائه شد و در شهریور ۱۳۹۱ این طرح برای «شأن مک کویین» کارشناس ایرلندی گربهسانان ارسال شد و وی نظر نهایی خود را بر روی این طرح ارائه داد که از تیرماه همان سال کار ساخت این مرکز تحقیقاتی در پارک پردیسان آغاز شد و اکنون دو یوزپلنگ به همراه یک ماده یوز دیگر به نام ایران در این سایت نگهداری میشوند.
مجید خرازیان مقدم افزود: با همکاری متخصصان و مشاوران بینالمللی که اواخر فروردین ماه به تهران آمده بودند و با همکاری کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست و متخصصانی از مؤسسه باروری رویان و دانشگاهها، عملیات لقاح مصنوعی دلبر یوزپلنگ ماده پارک پردیسان با موفقیت انجام شد.
وی ادامه داد: همان زمان هم اعلام کردیم که برای حصول نتیجه به حدود بیش از دو ماه زمان نیاز داریم تا ببینیم که بارداری صورت گرفته یا خیر، بنابراین اگر الان بخواهیم بدانیم که حیوان حتماً باردار است یا نه باید سونوگرافی انجام دهیم که برای انجام آن باید حیوان را بیهوش کنیم و این مساله تا حدودی ریسک دارد، راه دوم این است که حداقل یک ماه دیگر صبر کنیم تا از نظر تغییرات ظاهری متوجه باردار بودن یا نبودن حیوان شویم.
وی اظهار داشت: برای همین میخواهیم بررسی کنیم که آیا این ریسک را بپذیریم یا اینکه حداقل تا اواخر تیرماه صبر کنیم، هنوز به نتیجهای نرسیدهایم که کدام یک از این دو راه را انتخاب کنیم، منتظر هستیم تا یکی از دامپزشکان ما که خارج از کشور است برگردد تا این مساله را در جلسهای بررسی کنیم که تا آخر این هفته جلسه مشورتی را برگزار خواهیم کرد.
خرازیان مقدم تاکید کرد: البته ترجیح من این است که حیوان را بیهوش نکنیم، چون استرسی که وارد میشود ممکن است به جنین صدماتی وارد کند از این رو ترجیح میدهم سه تا چهار هفته دیگر صبر کنیم تا از نظر ظاهری حیوان متوجه نتیجه شویم.
وی گفت: الان به قطعیت نمیتوانیم بگوییم که دلبر باردار است یا خیر، البته عملیات لقاح موفقیتآمیز بوده، اما باردار بودن حیوان مستلزم این است یا سونوگرافی کنیم یا صبر، البته آزمایشهایی هم وجود دارد که زودتر متوجه نتیجه شویم، اما زمینه انجام آنها را در کشور نداریم، در واقع تمام تلاش ما این خواهد بود که هیچ استرسی به دلبر وارد نشود.
مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست افزود: فعلاً از رفتار حیوان هم چیزی مشخص نیست، معمولاً برای یوزپلنگ باید چیزی حدود سه ماه بگذرد تا از نظر ظاهری بخش شکمی حیوان مشخص شود، هر چند ما هم خیلی علاقهمند و کنجکاو هستیم که نتیجه را بدانیم، اما باید ریسک هر حرکتی را بررسی کنیم و حالا که این همه زحمت کشیدهایم به نظر میرسد اگر یک ماه هم صبر کنیم اتفاقی نمیافتد.
وی با توضیح اینکه اسپرم مورد نیاز برای بارور کردن دلبر از کوشکی یوزپلنگ نر در اسارت پردیسان گرفته شده است، گفت: خوشبختانه وضعیت جسمی هر دو حیوان خوب است.