هشدار یک متخصص طب فیزیکی و توانبخشی؛ مراقب تبلیغات دروغین ماساژدرمانی و فیزیوتراپی در فضای مجازی باشید
طب فیزیکی و توانبخشی یک تخصص پزشکی است که به تشخیص، پیشگیری و درمان بیماریها و اختلالات سیستم اسکلتی، عضلانی و عصبی میپردازد. هدف اصلی این رشته، بهبود عملکرد حرکتی و کیفیت زندگی افرادی است که به دلیل بیماری، آسیب یا ناتوانی دچار مشکلاتی در این زمینه شدهاند.
فیزیوتراپی نیز یکی از شاخههای طب فیزیکی و توانبخشی و شیوهای از درمان بیماریها و اختلالهای عصبی، ماهیچهای و اسکلتی است که با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریانهای الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر انجام میشود.
در حالی که اینگونه اقدامهای درمانی حتما باید توسط افراد متخصص انجام شود تعدادی از افراد غیرمتخصص که به صورت تجربی انجام این کارها را آموزش دیدهاند در فضای مجازی مدعی تخصص در این زمینه هستند و تبلیغات زیادی را انجام میدهند و دنبال کنندههای بسیاری نیز دارند. آنها عنوان میکنند که با انجام اقدامهایی نظیر جا انداختن گردن، ماساژ کمر و گردن و دیگر اقدامها میتوانند دردهای اسکلتی و عضلانی را بهبود ببخشند اما واقعیت این است که که اگر اینگونه اقدامها به درستی انجام نشود میتواند عوارض جبران ناپذیری را برای افراد به همراه داشته باشد.
حال این سوال مطرح میشود که چه افرادی مجاز به انجام اینگونه فعالیتها هستند و آیا سازوکار قانونی برای فعالیت در این زمینه وجود دارد؟
عوارض انجام طب فیزیکی غیرتخصصی
در همین رابطه حسین سنجری، متخصص طب فیزیکی و توانبخشی در گفتوگو با میزان ضمن اشاره به اینکه اصول طبابت بر این است که افراد بر حسب وضعیت و شدت بیماریشان تحت درمان قرار گیرند، گفت: اگر افرادی بدون در نظر گرفتن وضعیت و شدت بیماری مراجعه کنندگان به انجام کارهای درمانی از این قبیل دست بزنند، میتواند عوارضی نظیر پارگی و فرسودگی دیسک را برای بیماران به همراه داشته باشد چرا که افراد غیرمتخصص در این زمینه ممکن است عضوهایی از بدن که دچار درد و عارضه هستند را فشار دهند و بیماری فرد را تشدید کنند و این امر موجب تنگی کانال نخاع پیشرفته میشود.
وی با بیان اینکه در حال حاضر بسیاری از افراد به ویژه در فضای مجازی مدعی انجام اینگونه اقدامهای درمانی هستند، ادامه داد: اگر اقدامهای درمانی بر اساس تشخیص نباشد نتیجهبخش نیست و عوارضی را به همراه دارد. متخصصان طب فیزیکی و طب سنتی بنا به شرایط و وضعیت بیمار اینگونه اقدامهای درمانی را انجام میدهند. برای انجام این اقدامها باید در ابتدا بررسی کنیم که آیا مورد نیاز بیمار هستند یا نه. پزشکان متخصص بر حسب شرایط این درمانها را انجام میدهند، اما مدعیان غیرمتخصص انجام این کارها را بدون رعایت مراحل این شیوه درمانی و بدون در نظر گرفتن نیاز واقعی بیمار و تشخیص درست انجام میدهند و این در حالیست که اقدامهای درمانی باید بر حسب نیاز و ضرورت و از نظر اصول علمی مورد تایید باشند.
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی با اشاره به اینکه حتی اگر آب هم بیش از اندازه مصرف شود میتواند سم باشد و همه اقدامهای درمانی و تجویز دارو باید در مقدار مناسب و براساس نیاز بیمار باشد، افزود: هنگامی که فردی دوره طبابت را نگذرانده باشند و صلاحیت تشخیص نداشته باشد و وارد این کار شود جز صدمه زدن به بیماران نتیجهای در پی ندارد. یک پرشک طی ۷ سال ۳۰۰ واحد درسی را گذرانده است تا پزشک عمومی شود و سپس وارد دوره تخصص و فوق تخصص میشود. برخی از بیماریها در حوزه تخصصی و فوق تخصصی هستند و پزشک باید برای درمانشان در مورد تمام بیماریها آگاهی و اشراف کامل داشته باشد تا بتواند افتراق دهد.
سنجری بیان کرد: اگر فردی کمر درد داشته باشند و مدعیان انجام این کار به این عضو فشار وارد کنند چنانچه تودهای در کمر و یا ضایعه پیشرفته استخوانی وجود داشته باشد موجب شکسته شدن مهرههای کمر میشود. بیمار باید برای درمان به سراغ فردی رود که دورههای تخصصی را گذرانده باشد، او را به طور کامل معاینه کند، عکس رادیولوژی بگیرد، بتواند بیماریها را از هم تشخیص دهد و بر اساس نوع تشخیصش اقدامهای درمانی را انجام دهد.
فیزیوتراپها اقداماتشان را بر اساس تشخیص پزشک متخصص انجام میدهند
وی ضمن بیان اینکه اگر این اقدامهای توسط افراد متخصص انجام شود خطری ندارند مگر اینکه جزو خدمات غیرضروری باشد، توضیح داد: کارشناسان فیزیوتراپی نیز نمیتوانند این کار را انجام دهند چرا که هر اقدامی درمانی نیاز به تشخیص دارد و فیزیوتراپها نیز اقداماتشان را بر اساس تشخیص پزشک انجام میدهند و اگر پزشک تشخیص نداده باشند نمیتوانند این اقدامها را انجام دهند و خودشان نمیتوانند به مسائل تشخیصی ورود پیدا کنند.
ماساژ درمانی میتواند بیمار را دچار مشکلات بیشتری کند
این متخصص طب فیزیکی و توانبخشی دربارههای ماساژهای عادی که در مکانهایی نظیر استخرها انجام میشود، عنوان کرد: ماساژ عادی مشکلی را ایجاد نمیکند، اما اگر جنبه درمانی پیدا کند وزارت بهداشت به آن ورود میکند چرا که وقت بیمار را میگیرد و ممکن است بیمار عارضهای جدی داشته باشد و با انجام این کارها از درمان دور شود و دچار مشکل شود. افرادی هستند که توصیه میکنند بیمار نباید جراحی کند و به جای جراحی اقدامهای دیگری انجام دهد شاید ما نیز ما در مواردی توصیه کنیم بیمار جراحی نکند، اما هنگامی که جراحی لازم است باید انجام شود.
لزوم توجه بیشتر وزارت بهداشت به پزشکنماهای طب فیزیکی در فضای مجازی
سنجری ضمن اشاره به اینکه در فضای مجازی قانونی برای تشخیص افراد متخصص از افراد غیرمتخصص وجود ندارد و ممکن است افراد غیرمتخصص تبلیغات گمراه کنندهای داشته باشند، گفت: لازم است انجمنهای علمی، سازمانهای صنفی و حوزههای نظارتی با تدوین آیین نامهها و شیوهنامه به انجام اینگونه اقدامهای درمانی سامان دهند. وزارت بهداشت نقش کمتری در این مورد دارد و هنگامی که شکایت صورت گیرد وارد عمل میشود و لازم است در این مورد نقش بیشتری داشته باشد.
انتهای پیام/