«شاهرگی برای حریم» خاطرات شهیدی که برای حضرت مهدی (عج) زندگی میکرد/ راز و رمز شهدا برای آنچه فدا کردهاند در نگارش انگیزهبخش است
سمانه خاکبازان از نویسندگانی است که چندین اثر درباره شهدای مدافع حرم نوشته که از سوی انتشارات روایت فتح به چاپ رسیده است. وی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره یکی از این آثار که با عنوان «شاهرگی برای حریم» منتشر شده توضیحاتی ارائه کرده است.
میزان - روند مصاحبهها چگونه بود؟
کار مصاحبه درباره شهید حمیدرضا اسداللهی را در کنار همسرم انجام دادم. برای نگارش این کتاب با 20 نفر از خانواده شهید، دوستان و همرزمانش مصاحبه کردیم. این مصاحبهها از لحاظ ساعت ساعات زیادی داشت که در راستای شناخت بیشتر تنظیم شد.
میزان - طبق خاطرات بازگو شده این شهید با چه نگاهی عازم سوریه شد و چه نقشی در سوریه داشت؟
سمانه خاکبازان- این شهید، شهید فرهنگی بود و در کارهای فرهنگی فعالیت داشت به طوری که حتی رویکردش برای رفتن به سوریه هم فرهنگی بود. او میخواست در سوریه هم روی فرهنگ کار کند و برای همین هم زبان عربی را آموخت، به طوری که کاملا با لهجه سوری عربی صحبت میکرد.
وقتی به سوریه رفت مدافعان حرم را دید که نمیتوانند ارتباط برقرار کنند، برای همین تصمیم گرفت کلاسهایی برایشان برگزار کند تا با زبان عربی آشنایی پیدا کنند. از لحاظ فرهنگی حس میکرد یکسری مباحث دینی واعتقادی خوب بیان نشده یا نقص یا اوهامی در آنها وجود دارد، بنابر این به دنبال این بود تا پرینتر به سوریه ببرد و یکسری مطالب را بین رزمندگان سوری و ایرانی پخش کند.
میزان - در این مصاحبهها هم رزمان و خانواده این شهید به چه چیزهایی بیشتر اشاره کردند؟
سمانه خاکبازان- در مصاحبهها و نکاتی که گفته شد، یکسری موارد از سوی دوستان شهید که در جریان مسائل فرهنگی وی بودند، مطرح شد. همچنین یکسری از افراد درباره عملیاتها نکاتی را بیان کردند. او از آدمهای ناشناخته بود و بیشتر به عنوان مترجم گردان معرفی میشد.
خانواده شهید حمیدرضا اسداللهی نیز فراسوی خاطراتی از کودکی، ازدواج تا رفتن به سوریه و شهادت وی، نکاتی را مطرح کردند که در کتاب آمده است. در اصل ما در این کتاب از زبان خانواده شهید سیر خاطرات از زمان کودکی تا خبر شهادت وی را میخوانیم.
شهید اسداللهی طی سه روز پیکرش در رزمگاه میماند و همرزمان وی نمیتوانند پیکر آن را از منطقه خارج کنند بنابر این خانواده وی بعد از سه روز خبر شهادت وی را میشنوند که همین نگرانیها، داستانها و ماجرایی که پیش میآید یکی از بخشهایی است که در این کتاب گنجانده شده است.
میزان - در این کتاب به چه ویژگیهایی از شهید حمیدرضا اسداللهی پرداختید؟
سمانه خاکبازان- شهید ویژگی خاصی داشت که البته بخشی از آن در تمامی شهدا دیده می شود اما تفاوت این شهید با سایر شهدا این است که این ویژگی در درون شهید اسداللهی پررنگتر بود. زندگی کردن برای حضرت مهدی (عج) از مهمترین ویژگیهای رفتاری این شهید است. وی هر صبح که از خواب بیدار میشده، نیت میکرد که میخواهد امروز برای حضرت مهدی (عج) زندگی کند به این امید که ایشان دست وی را بگیرد و همراهیاش کند.
برای وی امام زمان ( عج) امام حی به معنای واقعی کلمه بود. با این که شهید اسداللهی جایگاه مالی و شغلی خوبی در وزارت بهداشت داشت اما چون حس میکرد ممکن است درآنجا برای نهضت حضرت مهدی (عج) مثمرثمر نباشد، از شغل خود استعفا میدهد و کنارهگیری میکند.
از دیگر ویژگیهای شهید اسداللهی توکل خاصش بود که در کتاب آمده است و خواننده را درگیر خود میکند.
میزان - پرداختن به زندگی شهید حمیدرضا اسداللهی چه جذابیتهایی داشت؟
سمانه خاکبازان- برای من هم که نویسنده این کتاب هستم، نوع توکل شهید به خداوند، جالب وجذاب بود. همواره به خود میگفتم که تا چه حد یک نفر میتواند معنا و راه و رسم زندگیاش را بر اساس توکل بگذارد و مثمرثمر باشد.
میزان - آیا در نگارش کتاب با محدودیت یا موردی در راستای حذف خاطره یا اتفاقی روبهرو شدید؟
سمانه خاکبازان- شهید حمیدرضا اسداللهی، شهادت سختی داشت بنابراین وقتی کتاب چاپ شد مادر شهید از اینکه چرا تمامی جزئیات شهادت در کتاب آمده است ناراحت بود. وی تا آن زمان اطلاعی از نوع شهادت فرزندش نداشت و پس از خواندن کتاب ناراحت بود که همه چیز گفته شده است. چندین بار از من خواست تا در چاپهای بعدی کتاب نحوه شهادت فرزندش را حذف کنم و من با صحبتهای زیادی که با وی داشتم گفتم شهدا در شهید شدن یک رسالت دارند و مادر پس از شنیدن این موضوع راضی شد که نحوه شهادت به صورت جزء به جزء در کتاب آورده شود.
همچنین از سوی بنیاد روایت فتح نیز از من خواسته شد تا از جزئیگویی درباره شهادت شهید مدافع حرم اسداللهی؛ پرهیز شود اما من اصرار داشتم تا مطالب عین به عین آنچه که رزمندگان گفته بودند آورده شو د و همانطور هم شد.
میزان - نحوه شهادت حمیدرضا اسداللی چگونه بود؟ چرا در آغاز انتشارات روایت فتح و مادر شهید از بازگویی و چاپ آن اجتناب میکردند؟
سمانه خاکبازان- تمامی همرزمان زمان شهید اسداللهی، شهات وی واینکه در زمان شهادت چه حالتی داشته را در مصاحبهها بازگو کردند که ممکن است این نکته هم برای خواننده آزاردهنده و هم یک درس باشد تا بدانند شهادت آنطور که خیلیها فکر میکنند، نیست و برخلاف تصور خیلی از افراد که میپندارند که شهدای مدافع حرم برای حضور در سوریه پول دریافت میکنند مدافعان حرم با اعتقاد پا به جنگ میگذارند و در این میان چقدرشهادتها و دل کندنها سخت است.
میزان - نگارش زندگی شهیدی که برای مهدی موعود زندگی میکرد چه حسی داشت؟
سمانه خاکبازان- اسداللهی شهیدی بود که از لحاظ اعتقادی جاذبه خاصی داشت. این نوع نگاه واعتقاد جذاب است و نوشتن برای شهدا و پرداختن به زندگی افرادی که میدانیم ختم به سعادت بزرگی میشود، بسیار جذاب است.برای همه نویسندگانی که بخواهند برای شهید کار کنند، نوشتن زندگینامه شهدا ارزشمند است حال اگر شهید از زندگی ساده و نوع نگاه خاصی برخوردار باشد که از مهدویت به شهادت برسد، نکته ارزشمند و مثبتی برای دانستن رمز و راز تلقی میشود.
هر شهید در زندگیش رمز و رازی دارد که او را به شهادت میرساند. دانستن این رمزها و اینکه شهدا چه داشتهاند و چه فدا کردند، برای نوشتن انگیزهبخش است.
میزان - این کتاب را به چه کسانی پیشنهاد میدهید؟
سمانه خاکبازان- «شاهرگی برای حریم» تم نوشتاریاش به گونهای است که خاطرات پشت سر هم از مادرو پدر شهید آغاز می شود وبا فکتهای متعدد بیان شده است. این کتاب تک گویی واحد ندارد بلکه خاطرات با چینش متفاوت از ساختارهای کتابهای قبل از «شاهرگی برای حریم» نوشته شده است و بر همین اساس هم کسی که بخواهد بداند زندگی مهدوی چگونه است یا به دنبال رسم و سیاق زندگی برای حضرت مهدی (عج) باشد، بسیار جذاب خواهد بود. این کتاب معنای توکل به خدا راطوری بیان میکند که در زندگیها میتواند بیش از این جاری باشد.
میزان - این کتاب چند بار تجدید چاپ شد؟
سمانه خاکبازان- چاپ چهارم این کتاب چندی پیش به بازار آمده است.