«برسد به دست خانم ف» عشق واقعی را به مخاطبان نشان میدهد
راحله صبوری از نویسندگان ادبیات پایداری و دفاع مقدس است که در کارنامه فعالیتهایش توانسته کتابهای پرمخاطبی را به دوستداران کتاب هدیه کند. وی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی میزان به معرفی جدیدترین اثرش که کتاب «برسد به دست خانم ف» است پرداخته است.
میزان- «برسد به دست خانم ف» به چه چیزی اشاره دارد؟
راحله صبوری- این کتاب خاطرات رزمنده گردان انصار است که سمتهای مختلفی داشته، در ردههای مختلفی جنگیده و در عملیاتهای متعددی حضور داشته است.
در این کتاب غیر از روایت زندگی این رزمنده دوره دفاع مقدس، با نزدیکان وی مثل همسر و دوستان شهید و خانوادههایشان صحبت کردم و حرفهای آنها را در کتاب گنجاندم.
میزان-مهمترین ویژگی این کتاب چیست؟
راحله صبوری- نکته قابل توجه این کتاب رابطه بین سید احمد نبوی و همسرش است. نامهنگاریهایی وی که در طول جنگ با همسرش داشته است یکی از جالبترین بخشها کتاب به شمار میرود و من برای نگارش آن از مستندات استفاده کردم تا کتاب را بر اساس نامههایی که خیلی احساسی و عاطفی بودند، تنظیم کنم.
نکته دیگری که در کتاب به آن اشاره شده روابط انسانی است. ما همیشه فکر میکنیم باید به جنگ از زاویه نظامی نگاه کنیم و جنگ صرفا همان تیر و ترکش و خشونت است، ولی من سعی کردم از بعد انسانی، عاطفی و روابط میان آدمها به جنگ نگاه کنم.
میزان-در میان نامههایی که به آن اشاره کردید چقدر به تاثیر فضای جنگ پرداختهاید؟
راحله صبوری- روابط مستحکم این زن و شوهر با اینکه تحت تاثیر جنگ بوده و کشمکشهایی که در هر جنگ زندگیها را تحت تاثیر قرار میدهد، حفظ شده است به طوریکه دو نفر طی سالها همچنان یکدیگر را دوست داشتند. در حقیقت نکته بارز کتاب علاقه دو فرد به هم، در عین سختیهایی است که جنگ به آنها تحمیل کرده است.
میزان-چه برههای از زندگی سید احمد نبوی را شامل میشود؟
راحله صبوری- کتاب درباره جنگ است و خاطرات دفاع مقدس یک رزمنده را بازگو میکند از زمانیکه سید احمد نبوی به جبهه اعزام شده تا پایان جنگ. البته در خلال داستان به کودکی و نوجوانی سید احمد نبوی هم پرداختهام که نمایی از روزهای پیش از انقلاب و حوادث قبل پیروزی انقلاب را در دل خود دارد.
میزان-هدفتان از نگارش این کتاب چه بود؟
راحله صبوری- دلم میخواست با این کتاب به نوعی عنوان کنم که این آدمها چقدر علاقه و عشق در زندگیشان داشتند و چطور از تمام علایق خود چشمپوشی کردند و جنگ را بخاطر ایمان، دفاع از میهن و اسلام به زندگی ترجیح دادند. دوست داشتم نشان دهم که دفاع از میهن برای این افراد به قدری مهم بود که عزیزان، خانواده را کنار گذاشتند و حضور در میدان جنگ و دفاع از کشور را ترجیح دادند. البته قضاوت اینکه چقدر موفق بودم با مخاطب است.
میزان-نگارش کتاب چقدر طول کشید؟
راحله صبوری- من یکسری مصاحبه از سال ۱۳۶۷ با سید احمد نبوی داشتم و این کاری بود که از آن زمان مانده بود؛ بنابراین با مصاحبه تکمیلی مطالب را جمعبندی کردم و بعد از سه سال که صرف تدوین کتاب شد، توانستم این کتاب را به ناشر بسپارم.
میزان-این کتاب چه آوردهای برای مخاطبش دارد؟
راحله صبوری- اگر نسل امروز میخواهد معنی فداکاری، ایثار و معنای واقعی عشق را درک کند توصیه میکنم این کتاب را حتما بخوانند، چون این کتاب به صورت صادقانه میتواند عشق واقعی را به مخاطب نشان دهد. گذشت و ایثاری که دو نفر میتوانند در قبال هم داشته باشند با وجود سختیها، رنجها و مجروحیتها باعث ایجاد تردید در مسیر زندگیشان نشد و این درس مهمی از زندگی است.
میزان-عنوان کتاب به چه چیزی اشاره دارد؟
راحله صبوری- عنوان از نامهها گرفته شده است چراکه سید احمد نبوی وقتی که نامهای برای همسرش از جبهه به تهران میفرستاد روی آنها مینوشت «برسد به دست خانم ف» که ف. همان فتانه همسر وی است. دوست داشتم با این کار قهرمان ناپیدا و پنهان کتاب را نیز به طریقی نشان دهم که همسر سید احمد نبوی بوده است.
میزان-این کتاب چه زمانی به بازار آمد؟ بازخورد مخاطب چطور بوده؟
راحله صبوری- کتاب برای اولین بار سال ۱۳۹۶ چاپ شد. تاکنون ارتباط رودررو با مخاطب نداشتم، ولی دوستان و آشنایانی که کتاب را خواندهاند بارها گفتهاند که از تم عاشقانه و احساسی رضایت زیادی داشتهاند. اینکه جنگ و زندگی در این کتاب کنار هم قرار گرفته به خوانندگان کتاب حس خوبی منتقل کرده است.
میزان-محدودیتی در نگارش کتاب داشتید؟
راحله صبوری- ما در سازمان دولتی کار میکنیم یکسری محدودیت و خطر قرمزهایی داریم. وقتی که راوی یکسری مصلحت اندیشی دارد در گفتار و وقتی میخواهم به عنوان نویسنده مطلب را بنویسم باز یکسری مصلحتاندیشی را لحاظ میکنم.
من فکر نمیکنم اشاره به اشتباهات ارتش و سپاه در خلال داستانی که روایت میشود اشکالی داشته باشد چرا که این مطالب قدیمی شده است بنابراین خوب است که با مردم صادقانه حرف بزنیم چراکه اصل تاریخ حقیقی بودن آن است و اگر از بازگویی حقیقت امتناع کنیم اصلا تاریخ را مطرح نکردهایم.
بیان واقعیتها باید تا جایی انجام شود که به غرور ملی و عرق ملی کشور لطمه وارد نشود. من همواره سعی داشتم حقیقت را از زبان راوی مطرح کنم و شاید به همین دلیل است که برخیها میگویند صادقترین لحن را خواندهایم. معتقدم جنگ ما چیزی برای پنهان کردن ندارد و چیزی جز ایثار و عشق به میهن و داشتهها و ارزشها نداشته است.