غیبت ایران در مسابقات شطرنج قهرمانی نونهالان و نوجوانان جهان/ فدراسیون اعزام نکرد، خانوادهها شاکی شدند
خبرگزاری میزان - مسابقات شطرنج قهرمانی نوجوانان جهان در ردههای سنی ۱۴ تا ۱۸ سال با غیبت نمایندگان کشور ایران همراه شد. این مسابقات با نظارت فدراسیون بینالمللی شطرنج (FIDE) به میزبانی برزیل با شناخت نفرات برتر به پایان رسید و استعدادهای مقتدر و مدعی شطرنج ایران دستشان از مدالآوری و افتخارآفرینی جهانی کوتاه ماند.
در این مسابقات و در رده سنی ۱۴ سال این رقابتها "پاتریک چشلاک" لهستانی با کسب ۸.۵ امتیاز از ۱۱ دیدار به مقام قهرمانی رسید. "ادگار ممدوف" و "سوات نورگالیف" هردو از قزاقستان همامتیاز با قهرمان به علت امتیازشکنی کمتر به ترتیب دوم و سوم شدند. "زین نیو کیت" ویتنامی که در دور ششم تنها شکست قهرمان رقابتها را رقم زد، بالاتر از "پاول سوینسکی" (بخت اول قهرمانی) چهارم شد.
در بخش دختران ۱۴ سال "دایانا حافظووا" از روسیه محروم (با پرچم فیده) با وجود باخت در دور آخر، با کسب ۹ امتیاز بالاتر از "ویکتوریا اشمیتانا" لهستانی و "ماریا ولاسووا" روس، قهرمان شد. جام قهرمانی رده ۱۶ سال به "خاویر هابانس" اسپانیایی رسید و "کریستف راچک" لهستانی و "نیکیتا کالینین" روس دوم و سوم شدند.
"افروزه خامدامووا" ازبک با کسب ۱۰.۵ امتیاز از ۱۱ دیدار، مقتدرانه به مقام قهرمانی بخش دختران ۱۶ سال رسید. افروزه سال گذشته نیز با وجود باخت در دور اول در پی کنسلی پرواز، قهرمان نوجوانان جهان شده بود. در رده سنی ۱۸ سال "الکسی گربنف" روس (که چندی پیش مقابل سینا موحد ۱۳ ساله متوقف شده بود یک طلای جهانی دیگر به ویترین افتخاراتش اضافه کرد.
او سال گذشته نیز به مقام قهرمانی این رده دست یافته بود. "یاکوب سیمان" قهرمان لهستانی سال گذشته ۱۶ سالههای جهان در اولین حضورش در این رده، هشتم شد. در بخش دختران ۱۸ سال "اولگا کارمانووا" روس با کسب ۹ امتیاز به لطف پیروزی رودررو مقابل رقیب هم امتیازش "امینه کایربکووا" قزاق، عنوان قهرمانی را از آن خود کرد.
غیبت ایران در مسابقات جهانی و ضربه مهلک بر بدنه پیکر شطرنج و استعدادهای کشور برای به دست آوردن ریتینگ
نکته جالب ماجرا اینجاست که بعد از غیبت ایران در رقابتهای قهرمانی نوجوانان جهان بدون هیچگونه توضیح و پاسخگویی به خانوادههای شطرنجبازان، شطرنج ایران در رقابتهای قهرمانی نونهالان جهان در ردههای سنی ۸ تا ۱۲ سال نیز حضور ندارد و هماکنون این پیکارها در غیبت نمایندگان کشورمان در کشور ایتالیا در حال برگزاری است.
به گزارش میزان، یک ماه و هفت روز پیش احمد دنیامالی وزیر ورزش و جوانان طی حکمی محمودرضا امیاری را به عنوان سرپرست فدراسیون شطرنج منصوب کرد. پیش از امیاری، شادی پریدر، سرپرستی فدراسیون شطرنج را برعهده داشت و قبل از پریدر نیز، شهرام عظیمی سرپرست این فدراسیون بود. بعد از استعفاء حسن تأمینی از ریاست این فدراسیون، شطرنجیها نزدیک به ۶۰۰ روز است که رئیس ندارند.
اقدام عجیب فدراسیون شطرنج سوالات فراوانی را ایجاد میکند و مشخص نیست علت عدم اعزام شطرنجبازان و استعدادهای ایران به مسابقات جهانی که مهمترین مسابقات فیده هستند چیست؟ شاید یکی از علتهای آن ضعف مسئولان قبلی فدراسیون شطرنج بوده باشد که در زمان مقرر اقدام به انجام مقدمات این اعزام نکردند. البته یکی از معضلات عدم حضور رئیس در رأس یک فدراسیون و حضور سرپرستان متعدد همین لطماتی است که رشتههای ورزشی از آن میبینند چه بسا برخی از این سرپرستان شطرنجی نیستند و اطلاعاتی در این زمینه ندارند و مشاورانی را هم در رابطه با مسائل فنی کنار خود ندارند تا در مواقع ضروری از مشاورههای آنها بهره لازم را ببرند.
مسئله دیگر را میتوان به بیتوجهی فدراسیون شطرنج به استعدادها دانست در صورتی که این موضوع ضربه بزرگی به شطرنج ایران است زیرا ردههای پایه در مسابقات جهانی براساس قوانین ریتینگدهی فیده، چند برابر یک شطرنجباز بزرگسال رشد واحدِ ریتینگ دارند و عدم حضور در این مسابقات، امکان رشد و مطرح شدن را از آنها سلب و ناچار به مهاجرت میشوند، زیرا بسیاری از هزینههای اعزامها از سوی فدراسیون شطرنج پرداخت نمیشود و هیچکس نمیداند چرا فدراسیون حتی راضی به اعزام شطرنجبازان با هزینههای شخصی خودشان نشده است؟
در مجموع عدم حضور ایران در مسابقات جهانی و از دست دادن کرسیهای جهانی ضربه مهلکی بر پیکره شطرنج است که مدتهاست با سرپرست اداره میشود. مشکلات سرپرستی باعث این مسائل شده زیرا سرپرست فعلی تمام دغدغه خود را روی برگزاری مجمع انتخاباتی گذاشته است و به نوعی شاید فرصت پرداختن به مسائل مهم شطرنج کشور را نداشته باشد.
به نظر میرسد وزارت ورزش باید در این مسئله ورود کند تا ایران از دیگر پیکارهای مهم جهانی جا نماند و علاوه بر آن اعزامهای بیمورد به مسابقات بیارزش برای عاشقان سفر خارجی در این فدراسیون صورت نگیرد.
انتهای پیام/