پیامدهای جنایت در غزه؛ درخواست‌ها برای اخراج رژیم صهیونیستی از سازمان ملل

8:00 - 21 آبان 1403
کد خبر: ۴۸۰۳۱۳۲
دسته بندی: حقوق بشر ، عمومی
پیامدهای جنایت در غزه؛ درخواست‌ها برای اخراج رژیم صهیونیستی از سازمان ملل
بسیاری از مقام‌ها و کارشناسان طی روز‌های گذشته خواستار تعلیق عضویت رژیم صهیونیستی در سازمان ملل به‌دلیل اقدام‌های این رژیم علیه فلسطینیان و همچنین خود این سازمان شده‌اند.

خبرگزاری میزان - سازمان ملل کجاست؟ این پرسشی است که اغلب از زمان آغاز جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه مطرح شده است. با افزایش تعداد شهدا و گسترش درگیری، به نظر می‌رسد که سازمان ملل قادر به انجام ماموریت خود برای نجات بشریت «از بلای جنگ» نیست؛ این هدفی بود که این سازمان برای تحقق آن تشکیل شده بود.

درحالی که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل بار‌ها رژیم صهیونیستی را محکوم کرده و به همین دلیل از ورود به اراضی اشغالی منع شده، درخواست‌های او نادیده گرفته شده است. 

تلاش‌های سازمان ملل برای تحریم رژیم صهیونیستی نیز ناکام مانده است. تحریم‌های سازمان ملل نیازمند موافقت شورای امنیت این سازمان است. آمریکا از قدرت خود به‌عنوان یک عضو دائمی برای وتوی پیش‌نویس قطعنامه‌هایی استفاده کرده که به‌دنبال انجام این کار است.

همچنین درخواست‌هایی مبنی بر تعلیق رژیم صهیونیستی از عضویت سازمان ملل وجود داشته است.

مایکل فخری، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد حق غذا، در ۳۰ اکتبر (۹ آبان) از مجمع عمومی سازمان ملل خواست تا عضویت رژیم صهیونیستی را به‌حالت تعلیق درآورد، زیرا به‌گفته وی، اسرائیل به سیستم سازمان ملل حمله می‌کند.

فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر نیز می‌گوید که سازمان ملل باید تعلیق عضویت این رژیم را به‌عنوان عضو سازمان ملل تا زمانی که به نقض قوانین بین‌المللی پایان دهد و از اشغال به وضوح غیرقانونی عقب‌نشینی کند، بررسی کند.

روابط خصمانه رژیم صهیونیستی علیه سازمان ملل

روابط رژیم صهیونیستی با سازمان ملل برای چندین دهه متزلزل بوده است. این در درجه اول به‌دلیل موضع سازمان ملل درمورد رژیم صهیونیستی است. این روابط در ۱۲ ماه گذشته (آغاز جنگ غزه) وخیم‌تر شده است.

بسیاری استدلال کرده‌اند که رژیم صهیونیستی بار‌ها قطعنامه‌ها و معاهده‌های سازمان ملل، ازجمله کنوانسیون نسل‌کشی را در جریان کارزار خود در غزه نقض کرده است. برخی از مقام‌های سازمان ملل رژیم صهیونیستی را به ارتکاب جنایت‌های جنگی متهم کرده‌اند. 

رژیم صهیونیستی همچنین به‌طور مستقیم با آژانس‌های سازمان ملل درگیر شده است؛ حدود ۲۳۰ نفر از کارکنان سازمان ملل در جریان جنگ غزه جان خود را از دست داده‌اند و بسیاری از دولت‌ها و مقام‌های سازمان ملل می‌گویند که رژیم صهیونیستی به‌طور عمد نیرو‌های حافظ صلح سازمان ملل را در لبنان هدف قرار داده است.

اما اقدام رژیم صهیونیستی علیه سازمان ملل در ۲۸ اکتبر (۷ آبان)، زمانی که پارلمان رژیم صهیونیستی (کنست)، فعالیت آژانس امداد و کار سازمان ملل برای آوارگان فلسطینی (Unrwa) را در داخل اراضی اشغالی ممنوع کرد، به اوج خود رسید؛ این اقدام صهیونیست‌ها موجی از محکومیت‌ها را برانگیخت.

اختیارات سازمان ملل برای تعلیق رژیم صهیونیستی

با توجه به این خصومت آشکار نسبت به سازمان ملل، جای تعجب نیست که برخی اکنون خواستار تعلیق عضویت رژیم صهیونیستی هستند.

کانورسیشن، نوشت: اما آیا سازمان ملل می‌تواند یک عضو را به‌طور قانونی تعلیق کند؟ پاسخ مثبت است. 

براساس مواد ۵ و ۶ منشور سازمان ملل، اگر مشخص شود که یک عضو به‌طور مداوم اصول مندرج در این منشور را نقض کرده است، این عضو ممکن است تعلیق یا اخراج شود.

اما مواد ۵ و ۶ هر دو بیان می‌کنند که تعلیق و اخراج مستلزم موافقت مجمع عمومی و همچنین توصیه شورای امنیت است. به این ترتیب، تعلیق رژیم صهیونیستی مستلزم موافقت ۵ عضو دائمی شورای امنیت (آمریکا، انگلیس، چین، روسیه و فرانسه) است. 

در آغاز هر جلسه مجمع عمومی سالانه، کمیته اعتبارنامه‌های سازمان ملل موارد ارسالی هر عضو را قبل از پذیرش رسمی بررسی می‌کند. معمولا این یک روند رسمی است، اما در ۲۷ سپتامبر ۱۹۷۴ (۵ مهر ۱۳۵۳ شمسی)، اعتبار آفریقای جنوبی (که در آن زمان سیستم آپارتاید را اداره می‌کرد) رد شد.

آیا سازمان ملل می‌تواند عضویت رژیم صهیونیستی را معلق کند؟

در همین حال، با توجه به سوابق گذشته آمریکا و اظهارات جو بایدن مبنی بر «حمایت آهنین» خود از رژیم صهیونیستی، این موضوع در عمل غیرقابل تصور است. اما در حالی که بعید است که مواد ۵ یا ۶ علیه رژیم صهیونیستی استناد شود، یک گزینه احتمالی امکان‌پذیر باقی می‌ماند. 

مجمع عمومی سازمان ملل ۳ روز بعد قطعنامه ۳۲۰۷ را تصویب کرد که در آن از شورای امنیت خواسته شد تا روابط بین سازمان ملل و آفریقای جنوبی را با توجه به نقض مداوم اصول منشور ازسوی این کشور بررسی کند. 

پیش‌نویس قطعنامه‌ای که خواستار اخراج آفریقای جنوبی بود، سرانجام در پایان اکتبر به شورای امنیت ارائه شد، اما ازسوی آمریکا، انگلیس و فرانسه وتو شد.

با این حال، رئیس الجزایری مجمع عمومی به نام عبدالعزیز بوتفلیقه، در ۱۲ نوامبر (۲۱ آبان ۱۳۵۳) حکم داد که با توجه به تصمیم کمیته اعتبارنامه و تصویب قطعنامه ۳۲۰۷، مجمع عمومی اجازه نمی‌دهد که هیئت آفریقای جنوبی در امور این سازمان شرکت کند. آفریقای جنوبی پس از پایان آپارتاید تا ژوئن ۱۹۹۴ (خرداد ۱۳۷۳) از مجمع عمومی معلق ماند.

توجه به این نکته ضروری است که آفریقای جنوبی به‌طور رسمی از سازمان ملل معلق نشده بود، فقط مجمع عمومی آن را به تعلیق درآورده است. با این حال، این یک حرکت بسیار مهم بود. 

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *