نژادپرستی؛ مهمترین عامل مرگومیر نوزادان در کشورهای غربی
خبرگزاری میزان – موضوع مرگومیر نوزادان و کودکان در دهههای اخیر بهعنوان یک فشارسنج اقتصادی در کشورهای مختلف جهان مورد توجه قرار داشته و است؛ به این معنا که اندازهگیری میزان مرگومیر نوزادان در یک کشور شاخص کلیدی پیشرفت اجتماعی و اقتصادی آن کشور بوده است، اما توجه به این موضوع از زوایههای دیگری بهویژه مسائل مرتبط با حقوق بشر در سالهای اخیر سبب شده تا موضوع مرگومیر نوزادان و کودکان به شاخصی قابل تامل در وضعیت حقوق بشر کشورها تبدیل شود.
بررسیها، مطالعهها و آمارها نشان میدهند که آنچه در کشورهای غربی مدعی حقوق کودکان، روی میدهد، رسما بیتوجهی به آنان و حقوقشان و فراتر از این، ظلم به کودکان و نوزادان است.
کودکان و نوزادان در کشورهای غربی با نرخ قابل توجهی بر اثر فقر، نژادپرستی، بیخانمانی و ... جان خود را از دست میدهند.
نژادپرستی و مرگومیر نوزادان در کشورهای غربی
با وجود اینکه موضوع نژادپرستی و پیامدهای ضدانسانی آن در کشورهای غربی همواره مورد توجه قرار داشته و گزارشها، واکنشها، هشدار و انتقادهای زیادی را درپی وقوع پیامدهای مرگبار به دنبال داشته است، برخی از وجوه این بیماری لاعلاج همچنان چندان مورد توجه قرار نگرفتهاند.
یکی از وجوه یادشده پیامدهای منفی میان نسلی نژادپرستی است که نوزادان و خردسالان را قربانی میکند؛ به این معنا که نژادپرستی در اشکال مختلف از جمله ساختاری با عوامل حیاتی، فوری و درازمدت سلامتی مانند وزن کم هنگام تولد و مرگومیر نوزادان مرتبط است.
براساس دادههای مربوط به مرگومیر کودکان، نابرابری بین مناطق ثروتمند و فقیر و جوامع سفیدپوست و سیاهپوست در حال گسترش است؛ نژادپرستی مرگبار برای نوزادان به شکلی ویژه در کشورهای آمریکا و انگلیس مشاهده و ثبت شده است.
در عین حال، این بحران در آمریکا به یک رسوایی تبدیل شده که با در نظر داشتن واقعیت نژادپرستی جاری در همه عرصههای زندگی در این کشور اگرچه تکاندهنده است، اما عجیب محسوب نمیشود.
آمارها نشان میدهند که احتمال مرگ نوزادان سیاهپوست در انگلیس سه برابر بیشتر از نوزادان سفیدپوست است.
نرخ مرگومیر برای نوزادان سفیدپوست از سال ۲۰۲۰ در انگلیس در حدود سه در هر هزار تولد زنده ثابت مانده است، اما برای نوزادان سیاهپوست انگلیسی این میزان از کمتر از ۶ به تقریبا ۹ در هر هزار تولد افزایش یافته است.
مرگومیر نوزادان آسیایی نیز در همین بازه زمانی در انگلیس ۱۷ درصد افزایش یافت.
دادههای سالانه نشان میدهد که مرگومیر کودکان بین سالهای ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۳ در انگلیس دوباره افزایش یافته است و نابرابریها بین مناطق ثروتمند و فقیر و جوامع سفیدپوست و سیاهپوست افزایش یافته است.
بیشترین مرگومیر نوزادان زیر یک سال به دلیل زایمان زودرس بوده است که به گفته مقامهای درمانی انگلیس ناشی از دسترسی محدود زنان سیاهپوست باردار با امکانات است.
به گفته وی، یک عنصر نژادپرستی و یک مانع زبانی در این زمینه وجود دارد.
ارتباط بحران مرگومیر نوزادان در انگلیس با چالشهای حقوق بشری
براساس گزارشها، مرگومیر نوزادان در انگلیس در حالی در مسیر رشد قرار دارد که نرخ تولدها در این کشور در سیر نزولی حرکت میکند.
بررسیهای دفتر آمار ملی انگلیس ارقام تلخی را نشان میدهد؛ براساس این آمار نوزادان بیشتری در انگلیس میمیرند و خردسالان بیشتری به دلایلی مانند سوءاستفاده، بیتوجهی و خودکشی جان خود را از دست میدهند.
براساس اعلام بنیاد Nuffield در سال ۲۰۲۱، میزان مرگومیر نوزادان در انگلیس ۳۰ درصد بالاتر از میانگین در کشورهای اتحادیه اروپا است.
براساس دادههای سازمان توسعه و همکاری اقتصادی OECD، انگلیس در میان ۴۸ کشور منطقه مورد نظر در رتبه ۳۰ مرگومیر نوزادان قرار دارد؛ این خطر برای مادرانی که فقیر، سیاهپوست، جوان و ساکن مناطق محروم هستند، افزایش مییابد.
در سال گذشته، مرگومیر کودکان در انگلیس ۸ درصد افزایش یافت و بیش از یک سوم از این موارد رسما قابل اجتناب ارزیابی شد.
براساس گزارش ۲۰۲۲ دفتر آمار ملی انگلیس، نرخ مرگومیر نوزادانی که در ۱۰ درصد مناطق محروم زندگی میکنند، تقریبا سه برابر بیشتر از نوزادانی بود که در ۱۰ درصد مناطق غیرمحروم زندگی میکردند.
در حالی که برخی از کارشناسان رشد انفجاری سقط جنین در انگلیس را به موضوع فقر مرتبط میداند، شرایط خطرناک زایمان از منظر برخی دیگر از کارشناسان بهعنوان دلیل مهمی در بالا بودن نرخ مرگومیر نوزادان مورد توجه قرار گرفته است.
بررسیهای انجام شده نشان میدهند که دو سوم زایمانها در انگلیس تا پایان سال ۲۰۲۳ ناامن بودند و تعداد مواردی که خطر آسیب قابل اجتناب برای مادر یا نوزاد در پی داشتند، در سال گذشته بیش از ۲ برابر شد.
در عین حال، انگلیس از نظر شاخص فقر کودکان در اتحادیه اروپا و سازمان توسعه و همکاری اقتصادی در رتبه ۳۷ از ۳۹ قرار دارد.
- بیشتر بخوانید:
- گاردین: بی خانمانی عاملی موثر در مرگ دهها کودک در انگلیس است
- افزایش مرگ و میر نوزادان در سومالی در پی گسترش بحران گرسنگی
بحران فزاینده مرگومیر نوزادان در فرانسه
آمارهای سال ۲۰۲۱ فرانسه درباره مرگومیر نوزادان در فرانسه نشان میدهد که ۲ هزار و ۷۰۰ کودک زیر یک سال در این کشور جان خود را از دست دادند که معادل ۳.۷ مرگ و میر به ازای هر هزار تولد ثبت شده است.
نرخ مرگومیر نوزادان در فرانسه از سال ۲۰۰۵ تاکنون کاهشی را ثبت نکرده و در فاصله سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۷ بهویژه در مورد مرگومیرهای ثبت شده در روزهای نخست زندگی شاهد روند افزایشی بوده است.
نیمی از کودکانی که قبل از نخستین سالروز تولدشان در سال ۲۰۲۱ در فرانسه جان خود را از دست دادند، کمتر از یک هفته زندگی کردند.
از سال ۲۰۱۵، مرگومیر نوزادان در فرانسه بالاتر از میانگین اروپا بوده است؛ فرانسه در حالی شاهد ثبت روند رشد نرخ مرگومیر نوزادان است که وضعیت در برخی از کشورهای اروپایی تا حدی نشاندهنده بهبود است.
انتهای پیام/