نسل‌کشی در غزه؛ مروری بر پرونده شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در لاهه

9:30 - 15 فروردين 1403
کد خبر: ۴۷۶۳۰۵۹
دسته بندی: حقوق بشر ، عمومی
نسل‌کشی در غزه؛ مروری بر پرونده شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در لاهه
شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در دیوان دادگستری بین‌المللی که تاکنون به صدور یک حکم موقت منتهی شد، دارای ابعادی مختلف است.

خبرگزاری میزان – حمله رژیم صهیونیستی به غزه و جنایت‌های بی‌شمار طی چند ماه گذشته، تحرکات علیه این رژیم را از سوی کشور‌ها و در سطوح مختلف به همراه داشته است.

یکی از این تحرکات و اقدامات در سال گذشته تلاش برای با چالش کشیدن و پاسخگو کردن رژیم صهیونیستی در نهاد‌ها و دادگاه‌های بین‌المللی بود.

اگرچه کشور‌ها و گروه‌هایی مختلف درباره این موضوع سخن گفته و تلاش‌هایی نیز صورت گرفت، اما گام اصلی را در این زمینه آفریقای جنوبی برداشت که شکایتی را علیه رژیم صهیونیستی در دیوان بین‌المللی دادگستری به اتهام نسل‌کشی تنظیم کرد.

گزارش عید/// ابعاد شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در دیوان بین‌المللی دادگستری

مروری بر روند شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی

رژیم صهیونیستی در روز ۲۹ دسامبر ۲۰۲۳ (۸ دی ۱۴۰۲) شکایتی را علیه رژیم صهیونیستی در دیوان بین‌المللی دادگستری تنظیم کرد.

درپی شکایت آفریقای جنوبی، دیوان لاهه نخستین جلسات استماع خود را با حضور تیم‌های حقوقی این کشور و رژیم صهیونیسنی در روز‌های ۱۱ و ۱۲ ژانویه (۲۱ و ۲۲ دی ۱۴۰۲) برگزار کرد و اعلام کرد که رای اولیه طی چند هفته صادر خواهد شد.

دیوان دادگستری بین‌المللی در نهایت در روز ۲۶ ژانویه حکم موقتی را شامل ۶ دستور علیه رژیم صهیونیستی صادر کرد و به این رژیم فرصتی یک ماهه داد تا اقداماتی را که در زمینه جلوگیری از نسل‌کشی در نوار غزه انجام شده، به این نهاد ارائه دهد.

یک ماه بعد در روز ۲۶ فوریه مهلت تعیین شده از سوی لاهه به پایان رسید بدون اینکه تغییری در روند حملات و جنایت‌های رژیم صهیونیستی اتفاق بیفتد.

با وجود این، مقام‌های دیوان دادگستری بین‌المللی گزارش دادند که پاسخ رژیم صهیونیستی را دریافت کرده‌اند؛ دیوان لاهه تاکید کرد که محتوای این پاسخ محرمانه باقی می‌ماند و چیزی از آن منتشر نمی‌شود.

گزارش عید/// ابعاد شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در دیوان بین‌المللی دادگستری

ماهیت شکایت آفریقای جنوبی

هر پرونده‌ای در دیوان دادگستری بین‌المللی ممکن است سال‌ها طول بکشد تا حل شود، اما آفریقای جنوبی خواستار تشکیل دادگاه طی چند روز پس از شکایت برای صدور «اقدامات موقت» به منظور برقراری آتش‌بس شد.

اقدامات و کوتاهی‌های رژیم صهیونیستی که آفریقای جنوبی از آن‌ها شکایت کرده، ماهیت نسل‌کشی دارد، زیرا هدف آن‌ها نابودی بخش قابل توجهی از گروه ملی، نژادی و قومی فلسطینی است.

اقدامات موقت در این مورد برای محافظت در برابر آسیب‌های بیشتر، شدید و جبران‌ناپذیر به حقوق ملت فلسطین براساس کنوانسیون نسل‌کشی که همچنان بدون مجازات نقض می‌شود، ضروری است.

ماده ۹ کنوانسیون نسل‌کشی به هر کشور عضو این کنوانسیون اجازه می‌دهد تا علیه دیگری به دیوان دادگستری بین‌المللی شکایت کند؛ حتی اگر ارتباط مستقیمی با مناقشه مورد نظر نداشته باشد.

گزارش عید/// ابعاد شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در دیوان بین‌المللی دادگستری

موضوع اثبات نسل‌کشی

فرض بر این است که قصد نسل‌کشی سخت‌ترین عنصر برای اثبات است، اما مقام‌های رژیم صهیونیستی که مسئول رسیدگی به این درگیری هستند، اظهارات زیادی را بیان کرده‌اند که به راحتی قصد لازم را برای «تخریب کامل یا جزئی» جمعیت فلسطینی در غزه ثابت می‌کند.

به عنوان مثال یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در اظهاراتی از فلسطینیان غزه به عنوان «حیوان» نام برده و اظهارات بعدی ارتش رژیم صهیونیستی نیز وجود دارد که خواستار قطع تمامی مایحتاج حیاتی از جمله آب و غذا و دارو است.

با بیش از ۳۰ هزار شهید در غزه، آفریقای جنوبی بر این باور است زمان آن فرارسیده که اجازه دهیم دیوان دادگستری بین‌المللی به آنچه در جریان است نظارت کند، کنوانسیون نسل‌کشی به آن‌ها اجازه می‌دهد این کار را انجام دهند، زیرا کشورها در سطح جهانی، امکان‌های زیادی برای «مراجعه کردن» در این نوع موقعیت‌ها ندارند، به‌ویژه در شرایطی که شورای امنیت تا این حد قطبی‌شده و ناکارآمد است.

دیوان کیفری بین‌المللی در حال بررسی جنایت‌های جنگی و جنایت علیه بشریت است که در غزه روی داده است؛ در حالی که دیوان کیفری بین‌المللی می‌تواند افراد را تحت تعقیب قرار دهد، دیوان دادگستری بین‌المللی عرصه‌ای برای داوری درگیری‌های بین دولت‌هاست.

احکام موقت دیوان دادگستری بین‌المللی از نظر قانونی الزام‌آور هستند، اما قابل اجرا بودن آن‌ها همیشه مشکل است.

دیوان دادگستری بین‌المللی به عنوان دادگاه جهانی نیز نامیده می‌شود، یک دادگاه مدنی سازمان ملل است که به اختلافات بین کشور‌ها رسیدگی می‌کند.

این دادگاه با دادگاه کیفری بین‌المللی که افراد را به دلیل جنایت جنگی تحت تعقیب قرار می‌دهد، متفاوت است.

به عنوان اعضای سازمان ملل، هم آفریقای جنوبی و هم رژیم صهیونیستی به دادگاه متعهد هستند.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *