«وام‌های کرونایی» به ناشران در حد وعده باقی ماند

12:30 - 25 فروردين 1401
کد خبر: ۷۹۹۳۷۶
بخش دولتی برای اینکه جلوی مشکلات بیشتر و چالش‌های اقتصادی ناشران را بگیرد تلاش کرد تا به صورتی تسهیلات به ناشران وام‌های را بابت ضرر‌های ناشی از کرونا پرداخت کند این امر تا حدودی تحقق یافت اما تنها تعدادی از ناشران موفق به دریافت این وام‌ها شدند.

- با شکل گیری کرونا و اوج گرفتن این بیماری بسیاری از مراکز اداری و فعالیت‌های عادی جامعه به شکل نیمه تعطیل در آمد و ضرر‌های فراوانی را به دنبال داشت که ناشران را بی نصیب نگذاشت و زمینه را برای ایجاد رکودی سخت در بخش صنعت نشر فراهم کرد.

در سال ۹۹ وامی برای ناشران در نظر گرفته شد که ثبت تقاضای ۴۰۰ کتاب‌فروش برای دریافت تسهیلات کرونایی در آن به ثبت رسید، اما این وام برای مدتی داده شد.

از سوی دیگر دولت برای اینکه جلوی مشکلات بیشتر و چالش‌های اقتصادی ناشران را بگیرد تلاش کرد تا به صورتی تسهیلات به ناشران وام‌های را بابت ضرر‌های ناشی از کرونا پرداخت کند این امر تا حدود محقق یافت، اما تنها تعدادی از ناشران موفق به دریافت این وام‌ها شدند.

طبق آخرین گفته‌ها دریافت این وام تسهیلاتی دارای شرایطی خاص بوده است و در عین حال همه انتشاراتی‌ها نتوانسته اند از ارائه آن آگاهی لازم را نداشته اند لذا تنها تعدادی از این وام‌ها دریافت شده و بقیه در دستور کار وزارت فرهنگ و ارشاد باقی مانده است.

بسیاری از دست اندرکاران حوزه نشر معتقدند زمانیکه وعده اعطای وام ۱۲ میلیونی به مشاغل فرهنگی آسیب‌دیده از کرونا داده شد، در سامانه وزارت ارشاد ثبت‌نام کرده و اطلاعات خود را کامل کرده اند، اما تا این لحظه اتفاق خاصی رخ نداده است با پیگیری‌های نماینده خود در خصوص دریافت این وام از طریق وزارت ارشاد در دولت سابق همچنان خبری از دریافت آن نیست و گمان نمی‌کنند چنین امری به وقوع بپوندد.

در این میان گفت‌وگو با ناشران شهرستانی شرایط دشوار آنان را حکایت می‌کند. تأمین مالی از طریق قرض، اندوخته‌های مالی و صرف هزینه‌های شخصی حاصل می‌شد. ما با تحمل هر مشقتی ناچار بودیم روی پای خود بایستیم. اجبارا به دلیل وجود مشکلات مالی عدیده و نیز بحران کرونا تغییر وضعیت داده و یا از دنیای نشر خارج شدند، اما عمده عاملی که انتشارات‌ها و حتی مطبوعات کاغذی را تحت تاثیر خود قرار داد مشکل تأمین کاغذ و نحوه توزیع مجله بود در مجموع باید گفت وخامت اوضاع بسیار اسفبار است و ناشران شهرستانی بیشترین آسیب‌ها را دیده اند و یا به حال خود رها شده‌اند.

مدیر انتشارات قدر ولایت گفت: در پی مشکلات اقتصادی که با بیماری کرونا ایجاد شد، مسئولان مبنی بر دادن وام جهت رفع مشکلات اقتصادی وعده‌هایی را دادند که هرگز تحقق نیافت یا حداقل در حوزه صنعت نشر به اجرا گذاشته نشد.

احمد عطایی پیرامون برگزاری دومین نمایشگاه مجازی کتاب بیان کرد: نمایشگاه مجازی کتاب به عنوان رویکردی در جهت ایجاد فضای فرهنگی و گسترش کتاب و کتاب خوانی قدم بر می‌دارد لذا نیازمند حمایت است.

عطایی به وعده وام‌های کرونایی به ناشران اشاره و خاطر نشان کرد: پس از مشکلات اقتصادی که با بیماری کرونا برای ناشران ایجاد شده مسئولان وعده‌هایی مبتنی بر دادن وام جهت رفع مشکلات اقتصادی دادند که هرگز تحقق نیافت یا حداقل در حوزه صنعت نشر به اجرا گذاشته نشد من معتقدم برای ایجاد فضا در جهت رشد و بالندگی در صنعت نشر باید سیاست‌هایی اثر گذار کارشناسی شده و اجرایی در پیش گرفته شود و دستگاه‌های مسئول این مهم را در دستور کار خود قرار دهند.

وی در همین راستا ادامه داد: هدف همه ما ترویج و گسترش فرهنگ کتاب و کتابخوانی است امری که می‌تواند علاوه بر ساختن آینده‌ای درخشان برای کشور اقدامی تاثیرگذار بر یاد آوری اهمیت مطالعه و بکار گیری تجربه‌های ارزنده در مسیر زندگی باشد.

***تاکید مقام معظم رهبری بر مطالعه

وی به سخنان مقام معظم رهبری پیرامون مطالعه اشاره و تصریح کرد: مقام معظم رهبری همواره تاکید ویژه‌ای به اهمیت مطالعه داشته‌اند و این مهم را به همه اقشار گوشزد کردند و افزایش سرانه مطالعه و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی را امری مهم در راستای توسعه جامعه و شکوفایی آینده کشور دانسته‌اند، توجه به این امر مهم ضرورت برنامه ریزی و فرهنگ سازی را برای مسئولان و حتی برای تک تک افراد جامعه در بر دارد.

*** وام با نرخ سود کم

احسان احمدی خاوه نویسنده کتاب در این رابطه با اشاره به نقش تسهیلات در برون رفت از فضای رکود ناشران گفت: انتشارات وارنا به عنوان یک ناشر نوپای شهرستانی حدود سه سال است که در ورامین فعالیت دارد و در این سه سال ۱۵ عنوان کتاب بیشتر نتوانستیم منتشر کنم تا این لحظه هم علی‌رغم درخواست‌های ما و قول وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، در دولت گذشته هنوز ریالی تسهیلات دریافت نکردیم، اما به هر حال تسهیلات همانطور که از نامش بر می‌آید همیشه می‌تواند موجب تسهیل امور بشود؛ به شرطی که اولا نرخ سود آن کم باشد و ثانیا در بازپرداخت آن تنفس کافی به ناشر داده شود.

این نویسنده کتاب در ادامه بیان کرد: اگر به اعداد و ارقام تسهیلات اعلام شده دقت کنیم متوجه خواهیم شد که این طرح‌ها حتی در حد یک آسپرین بچه هم برای وضعیت رو به رکود نشر افاقه نمی‌کند. به عنوان مثال تسهیلاتی که مجمع ناشران انقلاب اسلامی برای ناشران در نظر گرفته است ۴۰ میلیارد تومان است. اگر قیمت کاغذ و چاپ و را کنار هم بگذارید روشن است که این رقم به هیچ جا نمی‌رسد. تازه اگر به همه متقاضیان سقف وام یعنی ۱۰۰ میلیون تومان داده شود.

البته به گفته برخی از فعالان عرصه نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه‌ای را در دستور کار قرار دارد تا بتواند شرایط را برای ناشرانی که امکان دریافت وام را نداشته اند فراهم کند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *