علیرضا قزوه: شعر شاعر «فقط او بخواند» از خودش جلوتر است
- طبق اعلام روابط عمومی حوزه هنری، علیرضا قزوه و مهرداد نصرتی در ابتدای نشست نقد و بررسی مجموعه شعر «فقط او بخواند» به سبک، تنوع موسیقیایی در عناصر ادبی، تشبیهات و تمثیلهای زیبای این مجموعه غزلیات اشاره و نکات مثبتی از این کتاب مطرح کردند.
علیرضا قزوه مدیر دفتر شعر و موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما به برخی حشوهای موجود در غزلهای این کتاب اشاره کرد و آن را جزئی از شعر دانست.
وی به صورت موردی چندین غزل از مجموعه غزلیات کتاب را خواند و به نقد برخی از آنها پرداخت و گفت: بار معنایی از نکات مهم شعر است که باید مدنظر قرار گیرد. منطق شاعرانه اندکی از غزلها کمرنگ است، همچنین شک و یقین را کنار هم آوردید بلکه باید تضاد عمیقتر مطرح شود؛ البته این کنار هم آوردن، بیمعنی نیست، اما میشود قویتر شود.
قزوه با اشاره به اینکه شکست کلمات در اکثر اشعار وجود ندارد، بیان کرد: نکته مثبتی که باید حتما ذکر کنم این است که کلمات در غزلها خیلی کم شکسته شدهاند و این یعنی، شعر مسیر درست را پیش رفته است. شاعری که در غزلیاتش کلمات شکسته ندارد، خودش نوعی هنر است. در عین حال، اما از تکرار کلمات به درستی استفاده نشده و در جهت تقویت شعر برنیامده است.
وی همچنین به توهم، منطق شاعرانه و گزینش معنایی برخی کلمات که درست نیست، اشاره کرد و افزود: بد نیست از ترفند فاضل نظری و دوستانش که با زبان عامیانه و به کارگیری کلمات قدیمی و پیشپا افتاده، صمیمیت را به شعر تزریق میکنند، استفاده کرد تا هم منطق درستی بیابد و هم معنای بهتر. در عین حال، اکثر غزلها پایان بسیار خوبی دارند.
مدیر دفتر شعر و موسیقی و سرود سازمان صدا و سیما تصریح کرد: در این راستا میتوان از شگرد ستون شدن قافیه بهره برد؛ از ظرفیت قافیه میتوان نهایت استفاده را کرد و به قول علی معلم، این شگرد حکماندازی میکند. این حکماندازی که گاهی کفرگویی هم دارد و عاشقانهگویی، راحت میشود فرمول آن را پیدا کرد. اشعار هادی محمدحسنی، جزء اشعاری است که به شعر فاضل نظری پهلو میزند.
وی در بخش دیگری از جلسه به بخشی از شعری که تاریخ را به سخره گرفته، اشاره کرد و گفت: شعرهایی هم است که به اعتقاد من تقریبا ارزشی ندارند و به واقعیات تاریخی ننگآمیز اشاره دارد. به اعتقاد من نباید با تاریخ شوخی کنید؛ هرچند از آن عصبانی یا ناراحت هستید. تاربخ بهترین چیز برای خواندن است و با آن شوخی نکنید. باید از واقعیات درس گرفت.
قزوه با بیان اینکه باید قویترین بیت شعر را آخر گذاشت، اظهار کرد: از لحاظ استحکام بیتی باید بگویم اینها گاهی سه فاز و باانرژی هستتد، بنابراین تلاش کنید انرژی شعر و بیتها بالا باشد. در اندکی از شعرها نیز موازنه کامل نیست و باید سعی شود کامل شود و با پایانبندی ضعیفی روبرو میشویم.
وی گفت: در مجموع، کار بسیار خوب و پختهای دیدم. گاهی این سختگیریها را نمیگویم، اما وقتی شاعر و شعر خوب میبینم حتما نکات سختگیرانه را برای بهتر شدن کار، مطرح میکنم. گاهی پیچیده صحبت کردن و در لفافه حرف زدن خوب و گاهی با صراحت حرف زدن با شاعر بسیار خوبتر است. اشعار کتاب «فقط او بخواند» از حیث رعایت سلامت واژگان و شکار مضمون و آوردن تعابیر تازه، قابل اعتنا است.
این شاعر خطاب به هادی محمدحسنی عنوان کرد: شما شاعری نوگرا هستید هر چند همه واژگان یکدست نیست. اگر کمی زبانتان را تازه کنید و در معانی عرفانی، واژگان و منطق بیت رعایت شود، کارتان در حد شاهکار و ماندگار خواهد شد. از چاپ این کتاب پشیمان نخواهید شد و توصیه میکنم شاعران جوان آن را بخوانند.
مهرداد نصرتی دیگر منتقد این نشست در تکمیل سخنان علیرضا قزوه، گفت: جنبه بداههسرایی و بیحوصلهگی هادی محمدحسنی برای برگشتن و ویرایش کردن بخشی از مواردی که مطرح کردید، نیمه پنهانش در همین موضوع مستتر است. اگر برمیگشت و ویرایش میکرد حتما از این موارد کمتر دیده میشد. آقای محمدحسنی حتی حوصله انتشار این اش…
انتهای پیام/