شهید «محمد قهرمان» که بود؟
غلامحسین باغانی در گفتوگو با پیرامون مضمون کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» گفت: کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» به زندگی شهید سردار محمد قهرمان پرداخته که در عملیات والفجر ۸ به شهادت رسید.
وی در مورد شهید سردار محمد قهرمان بیان کرد: او پس از طی دوران طفولیت، مقطع ابتدایی را در دبستان ابن حسام در زادگاهش گذراند و پس از آن برای ادامه تحصیل در مقاطع راهنمایی و دبیرستان به شهرستان بیرجند عزیمت کرد و در این شهرستان موفق به اخذ مدرک دیپلم گردید شهید محمد قهرمان در حین تحصیل و اوقات فراغت خویش به کارگری و کار بنایی مشغول بود. دوران نوجوانی شهید محمد قهرمان همزمان بود با پیروزی انقلاب اسلامی لذا دوران انقلاب در تمام فعالیتهای انقلابی وی از جمله تظاهرات و پخش اعلامیههای «امام خمینی (ره)» نقش عمدهای داشت. شهید محمد قرمان بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در زمان تاسیس بسیج مستضعفین عضو بسیج شد و در ادامه با شروع جنگ تحمیلی رژیم بعثی عراق علیه ایران به سمت جبهههای نبرد حق علیه باطل شتافت و با انگیزه عشق و ارادت به «امام خمینی (ره)» و اسلام دین خود را در قبال مردم و میهن اسلامی و مقدسات انجام داد.
باغانی به بخشهایی از کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» اشاره و بیان کرد: او در جبهههای غرب و جنوب خدمت میکرد و مدتی در لشکر ۵ نصر فرماندهی گروهان را عهده دار بود. شهید محمد قهرمان که طی دفعات متعددی به مناطق عملیاتی و جنگی اعزام میشد سرانجام در سال ۱۳۶۳ به منطقه عملیاتی جنوب رفت و یک سال بعد یعنی در سال ۱۳۶۴ در عملیات والفجر ۸ و در منطقه عملیاتی فاو بر اثر اصابت گلوله توپ به خودرویی که او نیز داخل آن بود به شهادت رسید.
وی علت نامگذاری کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» را مورد بررسی قرار داد و ابراز کرد: چون در هنگام شهادت گلوله توپ به ماشین وی اصابت کرده بود هیچ چیز جز مچ دست این شهید بزرگوار باقی نمانده بود همین امر سبب شد تا من نام کتاب را کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» بگذارم.
نویسنده کتاب «دولتسری» پیرامون بخشهایی از کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» بیان کرد: در بخشهایی از کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» در مورد اخلاق و برخورد این شهید بزرگوار سخن گفته شده است شهید محمد قهرمان اخلاق و روحیه بسیار خوبی داشت او شوخ طبع بود و در هر مجلس و دور همی رزمندگان که قرار میگرفت با سخنان جذاب خود همه افراد را شاد میکرد با این همه هنگامی که سخن فعالیت و شبهای عملیات میرسید بسیار جدی بود.
باغانی به شیوه نگارش کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» اشاره و ابراز کرد: کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» به شیوه تاریخ شفاهی همچنین مصاحبه با همرزمان و خانواده این شهید عزیز تهیه شده است برای جذابیت بیشتر کتاب بخشهای کوتاهی از آن به شیوه داستانی نوشته شده تا رنگ و لعاب داستان جذابیت بیشتری را برای کتاب فراهم کند.
وی به بخشهای از کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» اشاره و ابراز کرد: در بخشهایی از کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» در مورد دوران تحصیل شهید محمد قهرمان سخن گفته شده است پس از ترک منزل به شهر بیر جند آمده بود و در یک خانه بزرگ قدیمی یک اتاق کرایه کرده بود، اما آنقدر این خانه شلوغ بود که او زمان و آرامش برای تحصیل پیدا نمیکرد لذا برخی از شبها کتابهای خود را بر میداشت و به خارج از خانه نقطهای که تیر چراغ برق در آن قرار داشت میرفت تا بتواند از نور آن برای مطالعه استفاده کند و در عین حال فضای ساکتتر را داشته باشد او در دشواری و سختی تحصیل کرده بود به همین دلیل این فصل از کتاب با عنوان «سنگ و شیشه» نامگذاری شده است شهید محمد قهرمان بیان کرده است وقتی در خانه بودم تنها میتوانستم نمایشنامه خانوادهها را با جزئیات بنویسم لذا برای سکوت و آرامش مجبور بودم در سخترین شرایط خانه را ترک کنم و برای ساعاتی مطالعه به نور لامپهای خیابان پناه ببرم.
باغانی در مورد پیام کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» خاطرنشان کرد: کتاب «نشانی از قهرمان بی نشان» زندگی یکی از سردار مخلص خداوند را بیان میکند شادی، غم، سختی، دشواری و در عین حال موفقیت و خودسازیاش به خوبی مطرح شده او همواره به عنوان روحیه دهنده بچههای عملیات شناخته میشد.