دستمزد نویسندگان چالش روز عرصه ادبیات/سلبریتیها عامل تضرر عرصه نویسندگی
نفیسه علوی در گفتوگو با پیرامون قراردادهای نویسندگان با ناشران گفت: افزایش قیمت کاغذ و به دنبال آن افزایش قیمت کتاب چالش بزرگ حوزه نشر بوده و نویسندگان را نیز با مشکل مواجه کرده است. تعداد کتابهایی که در انتظار چاپ هستند بسیار و در عین حال با افزایش قیمت مواد اولیه شرایطی برای انتشار این کتابها وجود ندارد.
*** عدم وجود ساز و کار مناسب برای تامین حقوق اولیه نویسندگان
وی در همین راستا ادامه داد: عدم وجود ساز و کار مناسب برای تامین حقوق اولیه نویسندگان یکی از ضروریاتی است که باید مورد توجه قرار بگیرد، زیرا این قشر فرهیخته نیازمند حمایت هستند تا بتوانند به فرهنگ سازی جامعه دست بزنند.
علوی به اوضاع نشر در طی ماههای اخیر اشاره و ابراز کرد: صنعت نشر در طی ماههای اخیر شرایط مناسبی را پشت سر نگذاشته است، افزایش قیمت کاغذ مانعی بر سر راه تولید و انتشار کتاب بوده، این مهم بر همه ارکان نشر تاثیر گذاشته، اما در انتها معایب فراوانی را برای نویسندگان که در انتهای زنجیره تولید قرار دارد به ارمغان میآورد در چنین شرایطی نویسنده از این حرفه فاصله خواهد گرفت، زیرا دلسردی فراوانی را تجربه میکند و منافع اقتصادی نیز برای آنان در پی نخواهد داشت.
وی با انتقاد از عملکرد برخی ناشران اظهار کرد: سلیقگی برخورد کردن ناشران با دستمزد نویسندگان خصوصا نویسندگان نو قلم یکی از چالشهای بزرگ حوزه نویسندگی محسوب میشود، متاسفانه هیچگونه شاخص و یا ملاک تایید شده برای قرار دادها با نویسندگان وجود ندارد و برخی ناشران مطابق با منافع اقتصادی خود اقدام به بستن قرار داد و نویسندگان میکنند.
***رانتهای موجود در عرصه نویسندگی
نویسنده کتاب «حس خیابان» به رانتهای موجود در عرصه نویسندگی اشاره و ابراز کرد: برای بستن قرار داد با برخی ناشران باید متکی به رانت شد و یا به واسطه آشنایی با برخی از این ناشران وارد بستن قرار داد شویم در این صورت است که میتوان ادعا کرد که قرارداد با سود بیشتری نوشته شده است و اگر نه سود اقتصادی برای نویسنده ندارد و کتابها تنها برای یادگاری دادن به دیگران خواهد بود.
علوی تاثیر کرونا را بر عرصه نویسندگی مورد ارزیابی قرار داد و اظهار کرد: کرونا فرصت و زمانی غنیمت شمرده شده برای مطالعه و حتی نگارش کتاب بود، از این رو نمیتوان گفت که کرونا زمینه را برای نویسندگان به خوبی فراهم کرده است.
***نقش تبلیغات
این نویسنده کتاب تصریح کرد: اقتضا جامعه مدرن و امکانات مجازی ایجاب میکند که کتاب مورد تبلیغ قرار گرفته تا علاوه بر شناسایی به جامعه بستری برای مطالعه و شناخت جامعه از کتابها ایجاد شود چنانچه تبلیغات ابعاد گسترده تری به خود بگیرد میتواند نتایج ارزنده تری را با خود به همراه داشته باشد.
***حضور مداوم سلبریتیها در هرصه ادبیات موجب ضرر است
وی تبلیغ کتاب با کمک سلبریتیها را روندی در جهت معرفی بیشتر کتابها دانست و ابراز کرد: تبلیغ کتابهای مختلف با کمک سلبریتیها در فضای مجازی رویکرد تاثیرگذاری بر جذب مخاطب است و به اقبال عمومی از کتابها منجر میشود.
علوی ورود سلبریتیها به حوزه نویسندگی را مورد ارزیابی قرار داد و خاطرنشان کرد: حضور سلبریتیها به عنوان نویسنده قطعا به تولید آثار ارزنده نمیانجامد چراکه آثار تولید شده از سوی این قشر بضاعت لازم را در عرصه ادبیات نخواهد داشت و اوج گیری این امر به فقر فرهنگی جامعه باز میگردد و در دراز مدت به چرخه نشر نیز ضرر وارد میکند، تولید کتاب افرادی که در جامعه از آنان به عنوان سلبریتی یاد میشود تنها برای مدتی کوتاه میتواند سود داشته باشد؛ آن هم سودی که تنها متوجه ناشران است.