فواید و فضایل نهفته در مناجات شعبانیه

13:00 - 07 فروردين 1400
کد خبر: ۷۱۱۹۱۷
یک کارشناس علوم قرآنی گفت: مناجات شعبانیه مناجاتی است که از زبان «امیرالمومنین (ع)» بیان شده است، «ائمه اطهار (ع)» پس از ایشان نیز آن را قرائت می‌کردند.

احمد اصغری در گفت‌وگو با پیرامون جایگاه ماه شعبان گفت: ماه شعبان یکی از پر فضیلت‌ترین ماه‌ها محسوب می‌شود ماه شعبان بعد از ماه رجب قرار گرفته و ماهی است که به ماه «پیامبر اکرم (ص)»تعلق دارد از این رو برای خداوند متعال این ماه از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و فضیلت‌های فراوانی را برای این ماه در نظر گرفته است.

***شعبان ماه فرصت‌ها 

وی در همین راستا ادامه داد: در ماه شعبان خداوند متعال فرصت ارزنده‌ای را در اختیار بندگان خود قرار داده تا آنان بتوانند علاوه بر شکرگذاری و دست گیری از نیازمندان با استغفار گناهان فراوان خود را از بین ببرند این هدیه‌ای ارزشمند از سوی پروردگار متعال برای انسان‌ها محسوب می‌شود لذا باید قدر آن را دانست و در کسب فضایل درماه شعبان تلاش فراوانی داشت.

اصغری پیرامون ویژگی‌های ماه شعبان بیان کرد: چون «پیامبر اکرم(ص)» رحمة للعالمين هستند، تمام تلاش خود را در جهت سوق دادن جامعه به سوی رحمت خداوند و سعادت بشریت هدفگذاری کردند لذا ماه ایشان که همان ماه شعبان است ماه رحمت خدواند بر بندگان است، حال «پیامبر اکرم (ص)» می‌‏خواهد بندگان را از گناهان پاک کرده و وارد دریای رحمت کند، پس از ما می‌‏خواهد که ما با استغفار و توبه به ایشان کمک کنیم تا ما را از گناهان پاک کنند.

****روزه داری یکی از اعمال ارزنده ماه شعبان

وی با اشاره به برخی از اعمال ماه شعبان اظهار کرد: روزه داری یکی از اعمال ارزنده ماه شعبان است تا جایی که روزه در ماه شعبان به خصوص در پنجشنبه‌های این ماه ثوابى بسیار دارد، روایت شده که در هر پنجشنبه ماه شعبان آسمان‌ها را زینت می‌کنند، پس ملائکه عرض مى‌کنند: خداوندا روزه داران این روز را بیامرز و دعاى آنان را مستجاب کن، در این زمینه «امام صادق (ع)» فرمودنده اند: آیا می‌دانید کسى که یک روز از شعبان را روزه بدارد چه قدر ثواب دارد؟ به خدا قسم بهشت ثواب اوست همچنین تصدّق و استغفار از جمله ارزنده‌ترین اعمالی است که در ماه شعبان وجود دارد. 

وی به استغفار در ماه شعبان اشاره و ابراز کرد: با نگاهی در کتاب مفاتیح الجنان می‌توان دریافت که استفغار دو نوع دارد یکی اینکه انسان هر روز هفتاد بار بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ وَ أَسْأَلُهُ التَّوْبَةَ»؛ از خدا استغفار می‏‌کنم و از او طلب توبه دارم؛ و دیگری اینکه هر روز هفتاد بار بگوید: «أَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِی لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ الرَّحْمَنُ الرَّحِیمُ الْحَیُّ الْقَیُّومُ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ» از خدایی که جز او خدایی نیست، مهربان و بخشنده است، زنده و پاینده است، طلب مغفرت می‌‏کنم و توبه می‏‌نمایم. این‏ها به خاطر آن است که این ماه، ماه تطهیر نبوی برای امّت خویش است و پیغمبر می‏‌خواهد امّتش را تطهیر کند. این کار با استغفار امّت، بر پیغمبر آسان می‏‌شود.

***اهیمت و ارزش خواندن مناجات شعبانیه

این کارشناس علوم قرآنی به اهیمت و ارزش خواندن مناجات شعبانیه در ماه شعبان اشاره و ابراز کرد: مناجات شعبانیه مناجاتی است که از زبان «امیرالمومنین (ع)» بیان شده است، «ائمه اطهار (ع)» پس از ایشان نیز آن را قرائت می‌کردند. این مناجات نمونه‌ای از تضرع و وصف حال برگزیده‌ترین بندگان صالح خدا به‌ شمار می‌رود، خواندن مناجات شعبانیه در ماه شعبان فضیلت فراوانی دارد و مورد تاکید بزرگان قرار گرفته است.

وی بخش‌هایی از مناجات شعبانیه را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد: در مناجات شعبانیه قسمت بیست و چهارم بندگان به خداوند عرضه می‌کنند: «اِلهى وَ اجْعَلْنى مِمَّنْ نادَیَتَهُ فَاَجابَکَ وَ لا حَظْتَهُ فَصَعِقَ لِجَلالِکَ فَناجَیْتَهُ سِرّا وَعَمِلَ لَکَ جَهْرا، معبودِ من مرا در ردیف آنانى قرار ده که، چون صدایشان کردى، به تو جواب دهند و لبیک گویند و، چون اندک نظرى به آنان افکندى، مدهوش گردند، پس تو با آن‌ها پنهانى، راز گفتى و او در آشکار، برایت مخلصانه عمل نمود». در این فراز دعا شوق استجابت دعوت خداوند، اشتیاق در برابر تجلى و توجه خداوند متعال همچنین نجواى سرى معشوق با بنده خویش مطرح شده است، همچنین در بخشی آمده است که: «اِلهى واجعَلْنى مِمَّنْ نادَیْتَهُ؛ تمناى اجابت نداى خداوند آن را که جرعه‏اى از حقیقت نوشانیدند و جانش را به نور هدایت منور ساختند»؛ این بخش نکته‌ای ارزنده را بیان می‌کند که رشد واقعى و تکامل او در اجابت امر و نهى پروردگار و نداى خداوندى نهفته است؛ چنانچه خداوند در قرآن کریم در آیه ۱۸۶ سوره بقره می‌فرمایند: «فَلْیَسْتَجیبُوا لی وَ لْیُوءْمِنُوا بی لَعَلَّهُمْ یَرْشُدُونَ؛ پس دعوت مرا اجابت کنند و به من ایمانآورند، باشد که رشد نموده و به سعادت راه یابند».

اصغری پیرامون ماه شعبان خاطرنشان کرد: طبق احادیث کتاب «وسایل الشیعه» ماه شعبان، ماهی است که در هر پنجشنبه آن، آسمان‌ها زینت بسته می‌شود و فرشتگان به دعا می‌پردازند که پروردگارا آن‌کس را که در این ایام روزه بدارد، ببخشای، و دعایش را اجابت فرمای. پس هر کس که در ماه شعبان دو رکعت نماز گزارد و در هر رکعت آن یک‌مرتبه سوره حمد و یکصد مرتبه سوره توحید را بخواند و بعد از نماز نیز یکصد مرتبه صلوات بفرستد، خداوند تمامی حاجت‌های دینی و دنیایی او را اجابت می‌فرماید.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *