نگاهی به آینده جنگها و تنشهای آمریکا در دولت بایدن
آینده درگیری های نظامی مختلف آمریکا در دوران ریاست جمهوری بایدن را باید تکرار الگوی پیشین دانست.
خبرگزاری میزان -
– «جو بایدن»، چهل و ششمین رییس جمهور آمریکا که در میانه شیوع بیماری کرونا، شورش و استیضاح بی سابقه، سکان ماشین جنگی آمریکا را در دست گرفته، باید بر درگیریهای نظامی بی پایان و ناموفق این کشور پس از حادثه ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱، نظارت داشته باشد.
از این لحاظ، وی چهارمین رییس جمهور آمریکاست که جنگهای ناموفق را به ارث میبرد؛ این اتفاق پیشتر یک بار و در مورد جنگ آمریکا علیه فیلیپین رخ داده بود.
پایگاه تحلیلی «ریسپانسیبل استیت کرفت»، در یادداشتی به موضوع جنگهای بی پایان آمریکا و مواجهه بایدن با این چالش پرداخته است.
از این منظر بایدن میراث دار جنگی جهانی است که در چهار قاره، از طریق جنگ در حدود ۱۴ کشور و بمباران حداقل ۷ کشور در جریان است.
اکنون این سوال مطرح است که ریاست جمهوری بایدن چه تاثیری بر سیاستهای نظامی آمریکا، ارتش و صنعت تسلیحات و مجتمعهای نظامی و صنعتی درگیر در جنگ در کشورهای مختلف خواهد داشت.
نویسنده یادداشت به پیش بینیهای مختلف در مورد آینده جنگهای آمریکا پرداخته و آنها را این گونه دسته بندی میکند:
- طرفداران ترامپ و مخالفان جنگ میگویند، بایدن به عنوان سناتوری که در رقم خوردن جنگ فاجعه بار عراق نقش داشت، مطمئنا ماجراجوییهای آمریکا را در خارج از کشور تشدید میکند.
- دموکراتها از پیش بینی در این زمینه خودداری میکنند؛ از نظر آنها اگرچه، بایدن از اشتباهات گذشته درس گرفته و لحن خود را تغییر داده و باید با مسئولیت پذیری جنگهای آمریکا را پایان دهد، اما هنوز جزئیاتی را برای این امر در نظر نگرفته است.
به باور نویسنده یادداشت، هر دو پیش بینی همزمان درست و نادرست هستند؛ به این معنا که وی به عنوان فردی که تاکنون تحولی را رقم نزده، هم از درگیر شدن در مورد جنگهای بزرگ امتناع میکند و هم از پایان کامل جنگهای موجود خودداری.
به عنوان مثال، در مورد روسیه احتمالا روابط را بدتر کند و در بیشتر موارد مانند غرب آسیا، آفریقا و چین، تن به حفظ وضع موجود میدهد.
این پیش بینی دقیقترین پیش بینی در مورد رویکرد نظامی بایدن است؛ این امر را میتوان با نگاهی به سابقه مداخله جویانه یا ماهیت انتخابهای فعلی وی در زمینه امنیت ملی تایید کرد.
ضمن اینکه تیم سیاست خارجی وی نیز عمدتا با بازخوانی تیم «بیل کلینتون» و «باراک اوباما» که از معماران جنگ در عراق، افغانستان، لیبی، سوریه، آفریقای غربی و یمن تشکیل شده است.
نویسنده یادداشت در ادامه نوشت، از این جهت نمیتوان از بایدن جنگ افروز انتظار خاموش کردن آتش جنگهای مذکور را داشت.
از این منظر آینده جنگ در افغانستان که آمریکا به تایید پنتاگون در آن شکست خورده، ناامیدکننده است.
در مورد رویکرد نظامی آمریکا در سوریه که با توجیهات عجیب و غریبی، حضور نظامی آمریکا را تشریح میکرد نیز این احتمال وجود دارد که تلاش برای سرنگونی دولت سوریه با انگیزههای خطرناکی تشدید شود.
از نظر نویسنده یادداشت، بایدن بیشتر از ترامپ دست به ایران هراسی خواهد زد؛ وی با علم به بی اعتمادی ایران به واشنگتن به دلیل مداخلات ۷ دههای آمریکا در امور داخلی این کشور و دشوار بودن بازگشت به برجام، برای احیای توافق مذکور اعلام آمادگی کرد.
نویسنده در ادامه نوشت، بایدن براساس دلایل واهی به روند مداخله خود در آفریقا ادامه میدهد و حتی در این زمینه با فرانسه و «امانوئل مکرون»، رییس جمهور فرانسه، همکاری نزدیکی خواهد داشت.
این امر با همکاری «هیلاری کلینتون»، وزیر خارجه دولت «باراک اوباما» و «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی بایدن از طریق ایجاد ائتلاف میان گروههای تروریستی فعال در این منطقه تسهیل میشود.
اما آنچه که از نظر نویسنده، چالش واقعی نظامی برای بایدن را رقم میزند، مواجهه با روسیه و چین است؛ البته این نکته را باید در نظر داشت که از نظر تاریخی تغییر الگوی سیاست خارجی به ویژه در مورد صلح، بسیار نادر است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *