چند نکته درباره سفر گروسی به ایران؛ اتمام حجت در آستانه نشست شورای حکام
خبرگزاری میزان – رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بهتازگی وارد تهران شد تا سفری که از مدتها پیش برای انجام آن ابراز تمایل کرده بود، انجام شود.
این سفر نخستین سفر مدیرکل آژانس به ایران درپی روی کار آمدن دولت چهاردهم بود که به دلیل تحولات منطقهای و بینالمللی و البته موارد ادعایی آژانس درباره موضوع هستهای ایران اهمیت دوچندانی یافت؛ هدف اصلی این سفر را میتوان همانگونه که گروسی اعلام کرد، بررسی موضوع هستهای ایران و ایجاد فضایی مناسب برای تعامل و همکاری بیشتر با دولت جدید ایران خواند.
دلایل در پس اهداف گروسی برای سفر به ایران نیز آسیب دیدن فضای تعامل و همکاری طرفین درپی اتخاذ رویکرد غیرفنی ازسوی آژانس، رویکرد فشار آمریکا و تروئیکای اروپایی و سوءاستفاده رژیم صهیونیستی از فرصت برای ارائه اسناد ادعایی و کذب ضدایرانی بود؛ گروسی در این سفر علاوه بر دیدار با مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه و محمد اسلامی، معاون رئیسجمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی، بازدیدی از سایتهای هستهای فردو و نطنز داشت.
خبر سفر گروسی به ایران و دیدارها و بازدیدهایش، با توجه به نزدیک بودن زمان برگزاری جلسه شورای حکام و ادعاهایی تروئیکای اروپایی به صدر اخبار و تحلیلهای بینالمللی رفت.
ایران، در شرایطی میزبان مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد که گروسی پیش از سفر به ایران، اظهاراتی را درباره کاهش فضای مانور در مذاکره با ایران مطرح کرده بود، اظهاراتی که وی را ناچار به ارائه توضیح در نشست خبری مشترک با اسلامی کرد؛ گذشته از آنچه در ظاهر سفر گروسی به ایران برای همگان قابل مشاهده است، میتوان پیامهای قابل توجه کشورمان را نیز در قالب رایزنیها مشاهده کرد.
خلاصه اهداف این رویداد را میتوان بهصورت زیر ارائه کرد:
نخست: ایران ضمن نشان دادن روحیه تعامل و حسن نیت خود برای تداوم تعامل و همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، با فراهم کردن بستر گفتوگوهای سیاسی در سطح بالا برای مدیرکل آژانس ثابت کرد که از حرکت طرف مقابل در مسیر تعامل استقبال کرده و با آن مانند همیشه همراهی میکند؛ به نظر میرسد گروسی نیز با درک این واقعیت بود که اعلام کرد که باید به نتیجهای برسیم که خارج از مسیر تقابل باشد.
دوم: اظهارات اسلامی در نشست خبری مشترک با گروسی در تاکید بر پاسخ فوری ایران به قطعنامه احتمالی شورای حکام در نشست پیش روی این شورا، پاسخی قاطع به طرف مقابل در صورت تداوم حرکت در مسیر رویکرد تقابلی بود.
این اتمام حجت رئیس سازمان انرژی اتمی پاسخ و واکنشی به تروئیکای اروپایی بود که طی سالهای گذشته با اتخاذ سیاست تنشزا و مخرب و اعمال فشار در مسیر تعامل ایران و آژانس مانعتراشی و سنگاندازی کرده است.
- بیشتر بخوانید:
- عراقچی: همکاریهای ایران با آژانس منوط به انجام تعهدهای طرف مقابل است
- اسلامی: چارچوب ارتباط ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی پادمان و معاهده انپیتی است
تروئیکای اروپایی که با هر گام ضد فعالیت هستهای صلحآمیز ایران با پاسخی درخور از سمت تهران مواجه شده و تلاشهای مخرب خود را بر باد رفته دیدهاند، باید با توجه به اتمام حجت کشورمان به فکر تغییر رویکرد و خروج از مسیر تقابل باشند.
سوم: در عین حال فراهم کردن امکان بازدید گروسی از تاسیسات هستهای فردو و نطنز همان طور که پیشتر برای یوکیا آمانو و محمد البرادعی، مدیران وقت آژانس بینالمللی انرژی اتمی فراهم شده بود، سبب افتادن توپ به زمین طرف مقابل شد؛ اکنون آنها باید حسن نیت خود را برای همکاری با ایران نشان دهند و با قدر دانستن روحیه تعامل ایران، دست از سیاسیکاری و اتهامزنی بردارند.
قطعا گروسی نیز پس از این بازدید دریافته است که ایران به دلیل داشتن کارنامهای قابل قبول در پیروی از قواعد و مقررات بینالمللی ابایی از نشان دادن توانمندیها و پیشرفتهای هستهای خود ندارد؛ در عین حال، با گستره توانمندیهای ایران نیز از نزدیک روبرو شد.
چهارم: ایران در میزبانی از گروسی توانمندی خود را در کنترل اوضاع و مدیریت تنش به موازات نمایش توانمندیهای هستهای آشکار کرده و این پیام را به جهان مخابره کرد که به دستاوردهای درونزا رسیده است؛ در عین حال، ایران در جریان سفر گروسی، انتظارهای خود را از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به صورت واضح و آشکار اعلام کرد: حرکت در مسیر تخصصی و فنی – حقوقی
در نهایت شرایط فعلی بینالمللی و آنچه در منطقه در جریان است، یک راهحل مشخص و بلامنازعه دارد: تعامل، رویکردی که ایران با حسننیت همیشگی خود بر آن تاکید کرد؛ حرکت آژانس و تروئیکای اروپایی روی ریل تعامل و رویکردهای فنی و حقوقی نه فقط چشمانداز همکاریهای آتی ایران و آژانس را روشن میکند، بلکه با زدودن نگاههای فنی و غیرسیاسی از موضوع به رفع اختلافها و تثبیت جایگاه و اعتبار نهاد بینالمللی آژانس منجر میشود.
اکنون این گروسی و تروئیکای اروپایی هستند که باید سهم خود را در تعامل با ایران ادا کنند.
انتهای پیام/