«زندان موصل» روایتی از اسیر آزاده «علیاصغر رباط جزی»
- جواد کامور بخشایش، نویسنده کتاب «زندان موصل» درباره این اثر گفت: خاطرات علیاصغر رباط جزی، اسیر آزادهای که ۱۰ سال در اردوگاههای مختلف یک، دو، سه و چهار موصل بوده را در بردارد. وی ادامه داد: علیاصغر رباط جزی شخصیت ویژهای دارد. وی قبل از انقلاب اسلامی با راهنمایی «محمود ضیاء بشر حق» از گروه منصورون وارد مبارزات سیاسی شد و به زندان افتاد.
پس از آزادی از زندان ساواک دوباره فعالیتهای سیاسی را ادامه داد و اوایل سال ۵۷ در حین مبارزات سیاسی مجروح شد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان فعال عقیدتی به فعالیتهای مذهبی ادامه داد و با شروع جنگ تحمیلی در حالی که فقط سه ماه از ازدواجش گذشته بود، عازم میدان نبرد شد و در اولین اعزام در عملیات محرم به اسارت درآمد تا اینکه ۲۶ مرداد ۶۹ به میهن اسلامی بازگشت.
کامور بخشایش افزود: رباطجزی در اسارت نیز شخصیتی فرهنگی و معلمی دلسوز برای سایر اسرا بود و زیر شکنجه و عذاب بعثیها نیز به مبارزات فرهنگی خود ادامه میداد. وی در بیان ویژگیهای اصلی این کتاب عنوان کرد: حواشی این کتاب به نوعی دایرةالمعارف اسارت است و اطلاعات جامعی را از زندان، اردوگاههای موصل و شخصیتهای دوران اسارت بیان میکند. به عبارت دیگر حواشی این اثر منبعی برای شناسایی تاریخ دوران اسارت محسوب میشود.