نمایشنامههایی درباره دفاع مقدس و شخصیتهای جنگ
- کتاب «تریلوژی جنگ» شامل سه نمایشنامه درباره محمد جهان آرا، مصطفی چمران و احمد کشوری با عنوانهای «هفت عصر هفتم پاییز»، «تکههای سنگین سرب» و «کابوس شب نیمه پاییز» است که هر سه از فرماندهان شهید دوران دفاع مقدس هستند.
همچنین سه نمایشنامه دیگر با عناوین «فصل خون»، «آسمان و زمین» و «اروند خون» نیز در این مجموعه به چشم میخورد که درباره وقایع نگاری هشت سال دفاع مقدس هستند.
آقاخانی درباره این کتاب گفت: این اثر مجموعه شش نمایشنامه از کارهای من است که مشخصا به جنگ هشت ساله ایران و عراق و دفاع مقدس ربط دارد و در واقع یک سه گانه است.
وی در این باره توضیح داد: نام مجموعه اول را واقعه نگاری و دومی را پرتره نگاری گذاشتم. هر دو اینها سه گانههای همگنی با هم حساب میشوند. یعنی سه تای اول با هم و سه تای بعدی با هم همگن هستند و مجموعا قلم یک نویسنده است که به مضمون تاریخ معاصر تلاش کرده نزدیک شود.
آقاخانی با اشاره به اینکه در سه گانه اول یا واقعه نگاری یک نمایشنامه «فصل خون» است که به طور مشخص به آغاز جنگ در اوج بیخبری مردم مرز نشین باز میگردد و یک نگاه شاعرانه به روزهای نخست جنگ و اولین تیر و ترقههای جنگ که به گوش مردم مشخص نیست چیست و وضعیت یک استاد خوش نویس در مرز ایران میپردازد.
وی همچنین افزود: دومین نمایشنامه «آسمان و زمین» است که اشاره نزدیکی به سختیهای دوران اشغال خرمشهر میکند و در واقع ماجرا را از دید مردی گزارش میکند که روی مین گیر کرده و تکان نمیتواند بخورد و اطرافش وقایعی رخ میدهد که او میبایست شاهدش باشد و کاری هم از دستش بر نمیآید که انجام دهد. سومین مورد نمایشنامه «اروند خون» است که با نزدیک شدن به پیچیدگیهای کربلای چهار و عملیات خاصی که بچههای غواص را ما در آن از دست دادیم، با یک نگاه ویژه و متفاوت از دید یک راوی کل واقعه را به خاطر جغرافیا و شرایط خاص میپردازد.
آقاخانی با بیان اینکه دومین بخش اثر درباره شخصیتهایی است که برای نوشته شدن در نمایشنامه مورد مکث و درنگ قرار گرفته اند، گفت: اولی شهید احمد کشوری به عنوان یک ارتشی شهید جنگ است که چهره شاخصی در عملیاتها با کارهایی که انجام داده محسوب میشود. دومی شهید مصطفی چمران است که در نمایشنامه تکههای سنگین سرب به او پرداختم و سعی کردم زوایای متفاوتی را هم در این اثر بدان نگاه کنم و اسم کار هم کابوس شب نیمه آذر است. اما سومی هم مردمیترین چهره دوران هشت ساله دفاع مقدس یعنی شهید محمد جهان آرا است.
وی درباره انتخاب این شخصیتها در کار گفت: من این شخصیتها را براساس شاخصههای متمایز هم انتخاب کردم، یعنی پیچیدگیهای شهید چمران و جنس تحصیلات و زندگی او و ابتکار جنگهای چریکی و فعالیتهای متنوعی که در این ماجراها داشته از امور خیریه و مسائل مربوط به لبنان و فکر و ایدههایی که به فضا افزوده، سعی کردم بپردازم که تقریبا کسی در این ابعاد با این تنوع و عملکرد و چگالی عظیم نخواهیم داشت.
انتهاب پیام/