رییس جمهور: بازسازی مناطق سیل زده یک کار بزرگ تاریخی و از افتخارات ملی است
- حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی امروز و در آیین افتتاح پروژههای ملی نوسازی و بازسازی مناطق سیل زده اظهارداشت: افتتتاح امروز ما که بیست و هشتمین افتتاح هفتگی در سال ۹۹ است، ویژگیهای خاص خودش را دارد و تشکر از همه همکارانی است که در ۲ سال اخیر برای احداث و مرمت همه زیربناها و ساختمانهای مسکونی و تجاری تلاش کردند.
وی ادامه داد: حادثه سیل ۹۸ یک حادثه تلخی برای همه ما بود به دلیل اینکه بسیاری از هموطنان ما منازل و محل کسب و کار خود را از دست دادند و ۶۶ هزار واحد مسکونی و تجاری از بین رفت و حدود ۹۰ هزار واحد مسکونی و تجاری و مسکونی دچار خسارت شد که در این مدت مرمت شد.
رییس جمهور تصریح کرد: سیل حادثه تلخی بود که در کنار شیرینی تأمین آب برای سدهای کشور رخ داد، از لحاظ تأمین منابع آب برای کشور مفید بود اما در عین حال خسارت زیادی هم داشتیم.
روحانی عنوان کرد: مردم بزرگ ایران در طول چند سال گذشته در حوادث سختی، در تاریخ سرافرز ظاهر شدند و یکی از آن حوادث مربوط به اوایل سال ۹۸ بود،البته درباره کرونا و تحریم که از ابتدای سال ۹۷ جنایتکاران کاخ سفید اعمال کردند، باز هم ملت ما سرافراز بود،
وی عنوان کرد: در سیل آنچه مهم بود اینکه همه مردم پای کار آمدند،رهبری معظم که در همه مقاطع حساس، هدایت میکردند در این مسئله هم راهبری کردند و نیروهای مسلح و همه نهادها و بنیادها پای کار آمدند و اینکه ما در طول یک سال و چند ماه همه جادهها، روستاها و همه مناطقی که در اثر سیل تخریب و خسارت دیده بود، توانستیم به نهایت برسانیم کار بزرگ تاریخی بود.
روحانی عنوان کرد: هم افزایش تلاش مردم در حادثه سیل و هم همه مسئولان که در این بحران فعال بودند قابل تقدیر است.
وی گفت: بعد از سیل، دولت در شرایط سختی قرار گرفت. از سال ۹۷ با تحریم بزرگ تاریخی روبهرو بودیم. اما در عین حال در همان روزهای ابتدایی سیل تصمیمات مهمی را اتخاذ کردیم و همانطور که مهندس تابش اشاره کردند ۵ هزار میلیارد در همان روزهای اولیه تأمین کردیم تا فعالیتها آغاز شود.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: در دنیا سیلهای بزرگی آمده که تنها بخشی از این کشورها را درگیر کرده است، ولی در ایران همه کشور درگیر شدند. ۲۵ استان درگیر و ۲۲ استان خسارات فراوان دید و ۳_۴ استان شرایط بحرانی داشت که همه این خسارتها را ظرف یکسال و چند ماه ترمیم کردیم.
رئیس جمهور خاطر نشان کرد: اولاً در این حادثه سیل به ما نشان داده شد وقتی با طبیعت یا بیانصافی برخورد میکنیم، طبیعت چگونه به ما عکسالعمل نشان میدهد، وقتی مراتع و زمینهای کشاورزی تخریب میشوند و زمانیکه در مسیل ساختمان سازی میشود و وقتی در شهرسازی همه نکاتی که باید رعایت شود، نادیده گرفته میشود، خب طبیعت در زمان خود به ما جواب میدهد.
وی گفت: در ۵۲ سال گذشته در ۹ سال بوده که بارندگی بالای ۳۰۰ میلیمتر داشتیم اما خب در این حوادث دیدیم، سدها چقدر نقش داشتند.سدها در برابر سیل، سد مستحکمی است، شما در خوزستان ببینید اگر سدها نبودند با آن بارندگیها چیزی از سدها باقی نمیماند. در سد کرخه در ساعاتی بود که ۸ هزار متر معکب آب وارد سد میشد، اگر سد نبود، چه وضعی پیش میآمد.
رییس جمهور گفت: ۲۰۰ سد بزرگ دنیا در حوادث سیل شکسته شده است و بزرگترین خسارتها را به بار آورده است اینکه سدی در کشور شکسته نشد آن هم سدهایی که بدست متخصصان ایرانی ساخته شده، از افتخارات ماست.
رییس جمهور گفت: در مسئله سدسازی باید باز هم کوشا باشیم. دولت ۱۱ و ۱۲ در زمینه سد در آمار و ارقام در مقایسه همه دولتها کار عظیم و بزرگی کرده است. تعداد سدهای افتتاحی و آنچه تا آخر سال افتتاح میشود نشان از این دارد که ما در ساخت سد موفق بوده ایم.
روحانی اظهارداشت: بیمه ساختمانها در هنگام بروز حوادث طبیعی اهمیت می یابد. وقتی من با هواپیما به گلستان میرفتم، رییس بیمه مرکزی هم در هواپیما بود. او گفت از هفته بعد شروع به ساخت میکنیم. اگر ساختمانی بیمه شد، در روز حادثه میتوان اطمینان خاطر داشت. این مسئله به نفع دولت و هم به نفع مردم است.
رییس جمهور اضافه کرد: بازسازی ساختمانهایی که در حادثه سیل و زلزله دچار مشکل شدند، با سرعت و دقت خوب انجام شد. نمیخواهیم خسارت و مشکلی ایجاد شود، اما ساختمانهایی که در کرمان و آذربایجان در حادثه زلزله قبلی تخریب شده و توسط بنیاد مسکن ساخته شده بود، در حادثه بعدی دچار خسارت نشده بودند. در لرستان مجبور شدیم مکان برخی از روستاها را تغییر دهیم.
وی با بیان اینکه دیوارهای بتنی که در لرستان ساخته شده برای این است که در آینده اگر مشکل سیل پیش آمد، آمادگی داشته باشیم، گفت: این که وزیر راه گفت حدود۶۰۰ تا ۷۰۰ کیلومتر مکان جاده را عوض کردهاند یعنی جای جادههای سیل زده عوض شده است چرا که جاده قبلی جایی ساخته شده که اگر باز سیل بیایید با مشکل روبرو میشود.
روحانی تصریح کرد: سیلهایی که در سال ۹۸ و ۹۹ نسبت به سال قبل رخ داد به خاطرات اقداماتی که از قبل شده بود خیلی با مشکلات کمتری مواجه شدیم. ما هم از لحاظ نرم افزاری باید کار کنیم، قانون، مقررات، اصول و هماهنگیهای بیشتر و هم از لحاظ بیمه باید تلاش کنیم که این هم باید جزو نرم افزاری در نظر بگیریم و هم در سخت افزارها یعنی ساختن سدها و رودخانهها و مسیلها و آماده کردن آنها برای روزهای مبادایی که پیش رو خواهیم داشت.