«حاج قاسم سلام»؛ روایتی جذاب از رشادت‌های سپهبد شهید قاسم سلیمانی در عملیات والفجر۸

8:31 - 26 فروردين 1399
کد خبر: ۶۱۱۴۸۹
دسته بندی: فرهنگی ، عمومی
یک نویسنده کتاب گفت: نام کتاب «حاج قاسم سلام» بر گرفته از نامه‌هایی جذاب و درد دل‌های حمیدرضا فراهانی به سپهبد شهید قاسم سلیمانی است که با مضمون «حاج قاسم سلام» شروع می‌شود.

مجید سانکهن نویسنده کتاب در گفت‌وگو با خبرنگار گروه فرهنگی ، پیرامون مضمون کتاب «حاج قاسم سلام» گفت: کتاب «حاج قاسم سلام» از مجموعه سری کتاب‌های «فرمانده و راوی» است. مجموعه کتاب فرمانده و راوی در قالب مضمونی کتاب‌های «یک فرمانده، یک راوی، یک عملیات» تدوین شده است که کتاب حاج «قاسم سلام» اولین کتاب از این مجموعه است.

وی در همین راستا ادامه داد: کتاب «حاج قاسم سلام» روایتی از مشاهدات «حمیدرضا فراهانی» به عنوان راوی از سبک و روش فرماندهی سپهبد شهید قاسم سلیمانی در عملیات والفجر ۸ است، حمیدرضا فراهانی روایتی نزدیک از حالات روحی، سبک فرماندهی، نوع ارتباط با نیرو‌های لشکر و... سپهبد شهید قاسم سلیمانی را برای خواننده بیان می‌کند.

«حاج قاسم سلام»؛ روایتی جذاب از رشادت‌های سپهبد شهید قاسم سلیمانی در عملیات والفجر ۸

سانکهن به فصل‌های کتاب «حاج قاسم سلام» اشاره و بیان کرد: کتاب «حاج قاسم سلام» دو بخش دارد که فصل اول شامل بخش «از من» و فصل دوم شامل بخش «ازتو» است، در فصل «از من» به زندگی دوران جوانی حمیدرضا فراهانی که در فضای شمال شهر تهران در دوران پیش از انقلاب زندگی می‌کرده پرداخته شده است، در این فصل خواننده همراه حمیدرضا فراهانی که یک جوان خوش تیپ و بالا شهری در دوران پیش از انقلاب اسلامی بوده همراه می‌شود و او را در دوران ورود به مباحث انقلاب اسلامی ایران و وارد شدن به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و رفتن به جبهه همراهی می‌کند.

وی به فصل دوم کتاب «حاج قاسم سلام» اشاره و اظهار کرد: در فصل دوم کتاب «حاج قاسم سلام» که «از تو» نام دارد به حال و هوایی کشور قبل از عملیات والفجر هشت می‌پردازد. من سعی کردم که با اشاره به بیم و امید‌های حاکم بر فضای ایران در سال ۱۳۶۴و بیان نظر‌های موافق و مخالف مسئولین دولتی و نظامی با برگزاری عملیات والفجر ۸، خواننده را در جریان فضای روز‌های قبل از عملیات قرار دهم لذا اهمیت این عملیات را با ارائه اطلاعات مستند برای مخاطب بیان شده است.

این نویسنده به شیوه نگارش کتاب «حاج قاسم سلام» اشاره و ابراز کرد: کتاب «حاج قاسم سلام» ترکیبی از درام و روایت است. درامی که با ارائه اطلاعات مستند به صورت تدریجی خواننده را در جریان روند تحول شخصیت‌های اصلی کتاب قرار می‌دهد. مخاطب کتاب در یک رفت و آمد فعال، بین قصه و روایت قرار می‌گیرد و این فضا به پخته شدن مضمون اصلی داستان در ذهن او کمک می‌کند. کتاب ساده و روان نوشته شده و همین امر اجازه می‌دهد تا هر مخاطبی از هر گروه سنی را هیجان زده کند و در عین حال حقیقت بخش مهمی از تاریخ ایران را بداند.

سانکهن نقش راویان را در دوران جنگ تحمیلی مهم دانست و بیان کرد: هر کدام از فرماندهان از ابتدای عملیات‌ها یک راوی داشتند که در همه شرایط و همه مکان‌ها آنها را همراهی می‌کردند، آن‌ها مسئول ثبت و ضبط تمام وقایع و حالات فرماندهان بودند، اقدامات روایان هشت سال دفاع مقدس سبب شد تا امروز بتوانیم بسیاری از رویداد‌ها و وقایع جنگ تحمیلی را به صورت حقیقی و مستند بیان کنیم، اکنون در برنامه‌ای منسجم تلاش داریم تا روایت‌های روایان را پیاده و در قالب یک مجموعه کتاب به خوانندگان ارائه کنیم لذا این برنامه به عنوان «یک عملیات، یک فرمانده و یک روای» نام گذاری شده است، بدین ترتیب می‌توان در آینده شاهد کتاب‌های ارزشمند و مستند از فرماندهان بزرگ و عملکرد آنان باشیم.

وی پیرامون برنامه کتاب «حاج قاسم سلام» بیان کرد: کار تالیف کتاب «حاج قاسم سلام» درست یک هفته قبل از شهادت سپهبد شهید قاسم سلیمانی به پایان رسیده بود و قرار بود روز شنبه ۱۴ دی ۱۳۹۸ به دست این مرد بزرگ برای تایید محتوی برسد که متاسفانه روز ۱۳ دی خبر شهادت این شهید بزرگوار به ما رسید.

سانکهن در پاسخ به این سوال که، جذاب‌ترین بخش کتاب «حاج قاسم سلام» کدام است؟ ابراز کرد: تمام بخش‌های این کتاب جذاب و آموزنده است، اما خود من به عنوان نویسنده کتاب، شب عملیات والفجر هشت را جذابیترین و زیبا‌ترین بخش کتاب می‌دانم. فضای تردید فرماندهان از جمله سپهبد شهید قاسم سلیمانی در خصوص لو رفتن عملیات، ایمان غواص‌ها و رزمندگان لشکر ۴۱ ثارالله به پیروزی، اتفاقاتی که ناگهان در جریان عبور غواص‌ها از عرض اروند رخ می‌دهد و ناگاه برای همه مسجل می‌شود که عراق از عملیات خبر داشته و در کمین نیرو‌های ایرانی است، به شدت این بخش را برای من جذاب می‌کند، درست ساعات اولیه عملیات که غواص‌ها در زیر باران شدید، در میان امواج سهمگین رودخانه اروند قرار دارند، یک اتفاق بسیار غیر منتظره رخ می‌دهد.

این نویسنده در همین راستا ادامه داد: عراق کل منطقه را با پرژکتور و مُنور روشن کرده و شروع به اجرای آتش سنگین روی سطح رودخانه می‌کند، این اتفاق یعنی شکست کامل عملیات، بی خبری سپهبد شهید قاسم سلیمانی از غواص‌ها و اضطرابی که او و فرماندهان لشکر را به درون خود کشیده است، حالت خاصی در قرارگاه تاکتیکی حاکم می‌کند. توسل حاج قاسم در این زمان بحرانی به «ائمه‌معصومین (ع)» به خصوص حضرت «صدیقه طاهره (س)» به شدت روح من را به عنوان نویسنده با خود درگیر کرد و تا جایی که در حین نگارش این بخش، خودم بار‌ها با حاج قاسم و غواص‌ها گریسته ام.

وی به دلایل نام گذاری کتاب «حاج قاسم سلام» اشاره و اظهار کرد: نام کتاب «حاج قاسم سلام» بر گرفته از نامه‌هایی جذاب و درد دل‌های حمیدرضا فراهانی به سپهبد شهید قاسم سلیمانی است که با مضمون «حاج قاسم سلام» شروع می‌شود، این نامه‌هایی که دل نوشته‌هایی بودند به سپهبد شهید قاسم سلیمانی در ابتدای هر فصل آمده و بیانگر احساسات نزدیک دو همسنگر است لذا ترجیح دادم نام کتاب را «حاج قاسم سلام» بگذارم.

وی پیام کتاب «حاج قاسم سلام» را مورد بررسی قرار داد و خاطرنشان کرد: کشور ما فرماندهانی بزرگ همانند سپهبد شهید قاسم سلیمانی را دارد کسی که مکتبی ارزشمند را به جامعه امروز جهان ارائه کرد، الگو گیری از سبک زندگی، مدیریت کاری و حرفه‌ای و حتی توجه به امور فرهنگی که در کارنامه درخشان حیاتش دیده می‌شود رویکردی ارزشمند برای تمام اقشار جامعه خصوصا مسئولان است. فعالیت سپهبد شهید قاسم سلیمانی و نگاه او به جبهه مقاومت یک روش و سبک است وی یک مکتب را پایه گذاری کرد.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *