«امام موسی کاظم(ع)» پاسدار دانشگاه «امام صادق (ع)» بودند
حجتالاسلام والمسلمین محمد باقریان کارشناس ارشد علوم قرآنی در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی گفت: «امام موسی کاظم (ع)»، در سال ۱۲۸ هجری قمری در مدینه در یکی از روستاهای اطراف مدینه به دنیا آمدند و در دوران زندگیشان با خلفایی، چون منصور دوانیقی، مهدی عباسی و هادی عباسی و هارون عباسی هم عصر بودند.
وی در همین راستا اظهار کرد: این خلفا کارنامه خوبی در زندگی خود نداشتند به ویژه منصور دوانیقی یکی خلفای آن زمان است که کارنامه سیاهی را از خود به جای گذاشته و نه فقط به شیعیان بلکه به فقهها و شخصیتهای بزرگ اهل تسنن نیز آزار و اذیت بسیاری روا داشته است.
باقریان در همین راستا تصریح کرد: این فرد وقتی با مخالفتهای دیگران علیه خود مواجه میشد به آزار و اذیت خود ادامه میداد و با این شیوه ستمگرانه ۲۲ سال حکومت کرد و فساد زیادی انجام داد، البته بقیه خلفا نیز همینطور بودند. «امام موسی کاظم (ع)» در این فضا زندگی میکردند، اما در این میان فضای مباحث علمی نیز وجود داشت که این فضای علمی در دوره زندگی سه شخصیت «امام صادق (ع)»، «امام باقر (ع)» و «امام کاظم (ع)» مشترک بود.
این کارشناس ادامه داد: در حقیقت «امام کاظم (ع)» دستاوردهایی را که «امام صادق (ع)» و «امام باقر (ع)» ایجاد کرده بودند را حفظ و از آنها پاسداری کردند، کاری که «امام کاظم (ع)» انجام دادند این بود که شاگردانی را که «امام صادق (ع)» و«امام باقر (ع)» در این زمینه تربیت کرده بودند را در همان مسیر با خود همراه کردند، به طوری که ایشان در ابتدای زندگیشان بیشتر به پاسداری از دانشگاهی که «امام صادق (ع)» بنا نهاده بودند، پرداختند.
حجت الاسلام والمسلمین باقریان ادامه داد: در زمان «امام کاظم (ع)» به دلیل اینکه خلفا دائما به دنبال عیش و نوش بودند و کسانی مثل مهدی عباسی، هادی عباسی نسبت به علویان و هاشمیان که پیروان «امام کاظم (ع)» بودند سختگیری میکردند، باعث شد تا عدهای از خود خاندان رسالت، معرفت گذاشتند و این معرفت اوج گرفت، یکی از آنها از نوادگان «امام مجتبی (ع)»، «حسین بن علی مشهور به شهید فخّ» بود، وی شخص شجاعی بود و نهضتی را در مقابل هادی عباسی بر پا کرد، اما به دلیل اینکه چنین افرادی در آن زمان اندک شمار بودند و یا وسط کار میبریدند و دیگر همراهی نمیکردند بعد از اینکه حسین بن علی به شهادت رسید دیگر عوامل نهضت وی پراکنده شدند و نهضت شکست خورد.
وی با اشاره به پشتیبانی «امام هفتم(ع)» از نوادگان «حضرت مجتبی(ع)» بیان کرد: در واقع «امام موسی کاظم(ع)» علاوه بر امامت از نهضتهای جهادی مانند «شهید فخّ» نوه «حضرت مجتبی (ع)» پشتیبانی میکردند و دستورالعملهایی به آنها میدادند، اما خود امام پیش بینی کرده بودند و به شهید فخّ گفته بودند که تو شهید میشوی، ولی در جهادت کوشا باش و تلاش کن.
این کارشناس علوم قرآنی خاطرنشان کرد: «امام موسی کاظم (ع)» از جهت اقتصادی نیز کار خودشان را پیش میبردند و آن آرمانهایی که در بحث تشکیل حکومت اسلامی داشتند را پیگیری میکردند، در واقع ایشان از جهت اقتصادی، نظامی و علمی پشتکار داشتند.