نزول سوره «هل أتی» در شان حضرت «فاطمه زهرا (س)»/دختر «پیامبر اکرم (ص)» اسوه ایثار و عفاف بود
حسن عالمی کارشناس علوم قرآنی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پیرامون سیره و زندگی حضرت «فاطمه زهرا (س)» گفت: حضرت «فاطمه زهرا (س)» به عنوان یکی از چهار زن بزرگ عالم دارای خصوصیات و سیره اخلاقی ویژهای بودند، ایشان اسوه عفاف، حجاب و الگوی ایثار محسوب میشوند.
وی در همین راستا ادامه داد: حضرت «فاطمه زهرا (س)» نمونه بارز انفاق و ایثار بودند، ایشان در شب عروسی خود لباس عروسی را به زنی فقیر بخشیدند. این بانوی بزرگ با این عمل، دیگری را برخود مقدّم داشت. ایثار و رفتار ایشان به قدری جالب و فداکارانه است که تاکنون تاریخ از بازگویی تمام و کمال آن بازمانده است.
عالمی به روایتهای گوناگون از ایثار خالصانه حضرت «فاطمه زهرا (س)» اشاره و ابراز کرد: دشواریهای زندگی همواره پیش روی همه افراد است، اما نحوه برخورد حضرت «فاطمه زهرا (س)» با این دشواریها به شکلی خاص بود. این بانوی بزرگوار هرگز فقیری را از در خانه خود نمیراند. در روایت آمده است حضرت «علی (ع)» و «زهرا (س)» سه روز روزه نذر گرفتند و هر سه روز، غذای افطاری خود را به یتیم، مسکین و اسیر دادند. خدای متعال در تقدیر از این ایثار خالصانه، که جز به خاطر خدا انگیزه دیگری نداشت، سوره «هل أتی» را نازل فرمودند.
وی شیوه عبادت کردن حضرت «فاطمه زهرا (س)» را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد: حتی شیوه دعا کردن حضرت «فاطمه زهرا (س)» درسهای بزرگی را برای جامعه در پی دارد، ایشان در دعا نیز همه را بر خود مقدّم میدانستند و ابتدا برای مردم و مسلمانان دعا میکردند و در آخر برای خانواده خود دعا میکردند.
عالمی به روایتی از «امام حسن (ع)» در مورد شیوه دعای مادر گرامیشان اشاره و اظهار کرد: «امام حسن (ع)» در مورد نحوه دعا کردن حضرت «فاطمه زهرا (س)» میفرمایند: مادرم حضرت «فاطمه زهرا (س)» را در یکی از شب جمعه دیدم که پیوسته در حال رکوع و سجود بود تا این که صبح دمید و شنیدم که مردان و زنان با ایمان را نام میبُرد و بسیار برای آنان دعا میکرد، اما ندیدم حتّی یک بار برای خود دعا کند. از روی تعجّب گفتم: مادر چرا برای خودت دعا نمیکنی و از خدا چیزی نمیخواهی، همان گونه که برای دیگران دعا میکنی مادرم در پاسخ فرمود: «یا بُنیَّ اَلْجار ثُمّ الدّار؛ فرزندم اوّل همسایه سپس اهل خانه.
وی حضرت «فاطمه زهرا (س)» را لگوی واقعی عفاف دانست و تاکید کرد: حضرت «فاطمه زهرا (س)» هم در سخن و هم در عفاف الگویی بزرگ برای جامعه بانوان محسوب میشود، دختر «پیامبراکرم (ص)» اسوه عفاف بود، ایشان تاکید داشت «بهترین چیز برای زن، آن است که نه مردان نامحرم او را ببینند و نه او مردان نامحرم را ببیند»، این امر بیانگر سیره رفتاری ارزشمند این بانوی بزرگوار محسوب میشود.
وی با اشاره به فرارسیدن دهه فاطمیه ابراز کرد: دهه فاطمیه همانگونه که از نامش پیداست ده روز است، اما از آنجا که تاریخ زمان دقیق شهادت این بانوی بزرگ را دقیق بیان نکرده و روایتهای متعدد در تاریخ اسلام از شهادت ایشان وجود دارد، لذا از ۱۳ جمادی الاولی تا ۳ جمادی الثانی به عنوان ایام فاطمیه شناخته میشود.
عالمی در مورد آداب و دعایی که میتوان در دهه فاطمیه به جای آورد خاطرنشان کرد: دهه فاطیمه زمانی خوبی است برای اندیشیدن به اهداف بلند اسوه عفاف و حجاب است. زنی بزرگ که سیره شخصیتی ارزشمندی را داشت و الگویی مناسب برای همه مردم محسوب میشود. در این شبها میتوان علاوه بر تفکر در اهداف این بانوی بزرگ به خواندن نماز حضرت «فاطمه زهرا (س)» و خواندن زیارت، این بانوی بزرگوار پرداخت. نماز حضرت «فاطمه زهرا (س)» بدین ترتیب است که دو رکعت به نیت این بانو و در هر دو رکعت پس از حمد ۵۰ بار سوره توحید خوانده میشود.