«روضه»، تکمیلی بر کتاب «روضة الشهداء»/اهمیت وجود مستندات در کتب تاریخی
محمد حقی نویسنده کتاب روضه در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی با بررسی مسئله مقتل نگاری در زبان فارسی گفت: مسئله مقتل نگاری فارسی سالها قبل با کتاب «روضة الشهداء» اثر ملاحسین واعظ معروف به کاشفی برای اولین بار در ایران تولید شد این اثر در زبان فارسی بسیار ارزشمند بود و ابتداییترین و مهمترین گامها را در زمینه مقتل نگاری فارسی انجام داد.
وی در همین راستا ادامه داد: انتشار کتاب «روضة الشهداء» به علت تکنیک زیبا و کلام موزون از جذابیت بسیار بالایی برخوردار شد و آرام آرام در تمام سرزمینهای اسلامی و فارسی زبان شناخته شد ، این کتاب مقتل نگاری را برای سایر کشورهای مسلمان با تعاریف جدید ارائه کرد و تبدیل به کتابی شد که در مجالس عزاداری همواره از آن استفاده میکردند.
حقی پیرامون معنی کلمه «روضه خوانی» ابراز کرد: کلمه روضه خوانی از کتاب «روضة الشهداء» گرفته شده است در آن زمان هنگامی که گروهی از مسلمانان دور هم جمع میشدند تا به عزاداری بپردازند از کتاب «روضة الشهداء» استفاده میکردند و بعدها این نام بر مجالس عزاداری باقی ماند و تا هم اکنون بسیاری از مجالس عزاداری را با عنوان روضه خوانی میشناسند.
وی به بررسی نقاط ضعف و قوت کتاب «روضة الشهداء» پرداخت و اظهار کرد: کتاب «روضة الشهداء» به لحاظ تاریخی نقاط قوت و ضعف هایی دارد، این کتاب در دوران خودش به نوعی الگو و سرمشق برای سایر مقتل نگاریها به شمار میرفت. کتاب «روضة الشهداء» به لحاظ تاریخی و ادبیاتی از ارزش بسیار بالایی برخوردار است اما آنچه باعث کمرنگ شدن ارزش این کتاب طی سالهای اخیر شده نقل و قولهای ضعیف است که در آن بیان و مطرح شده است.
حقی مستند سازی را کاری مهم و ارزشمند برای تولید کتابهای ادبی و تاریخی دانست و بیان کرد: مستند سازی برای کتابهای تاریخی و ادبیاتی بسیار ارزشمند و با اهمیت، زیرا اعتبار بسیاری برای این گونه آثار با خود به همراه دارد، اما بی توجهی به این مسئله در کتاب «روضة الشهداء» و ضعف مستندات ارزش این کتاب را کمرنگ کرد.
این نویسنده پیرامون اثر جدید خود با نام «روضه» بیان کرد: کتاب «روضه» به تازگی وارد بازار نشر شده است، این کتاب اثری پژوهشی، مستند و تصحیح شده کتاب «روضة الشهداء» است، در این زمینه تلاش کردم تا با حذف بخشهایی که مستندات لازم در آن لحاظ نشده بود کتاب را تکمیل کنمف همچنین صحیح نگاری را در بخشهایی که ایراداتی بر آن وارد بود گنجاندم در عین حال تلاش کردم تا بار دیگر کتاب «روضة الشهداء» را با نام روضه به جامعه معرفی کنم.