«عرفه»، دعایی برگرفته از راز و نیاز «امام حسین(ع)» با خداوند/عرفه روزی برای آشتی با پروردگار
آیت الله یعقوب جعفری کارشناس علوم قرآنی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی درخصوص اعمالی که در ماه ذی الحجه بر مسلمانان توصیه شده است، گفت: مهمترین عمل در ماه ذی الحجه، حج است که البته برای کسانی است که بتوانند در مکه مکرمه حاضر شوند.
وی افزود: برای کسانی که تا امروز به مکه مکرمه سفر نکردهاند نیز اعمالی وجود دارد؛ که در مفاتیح آمده است که مهمترین آن خواندن دعای عرفه است که در عصر روز عرفه خوانده میشود.
این کارشناس علوم قرآنی ادامه داد: دعای عرفه دعای بسیار با ارزشی است و مضمونهای فاخری در آن نهفته است. جملاتی که در دعای عرفه خوانده میشود آنقدر شفاف و دلنشین است که به راحتی میتوان تشخیص داد که اینها از زبان «امام حسین (ع)» گفته شده است.
***اهمیت خواندن دعای روز عرفه در عصر این روز پر فضیلت
آیت الله جعفری تصریح کرد: همانطور که میدانید «امام حسین (ع)» در عصر روز عرفه در کنار صحرای عرفات در حال راز و نیاز با خدای خود بودند که این راز و نیاز توسط حاضران آن زمان به عنوان دعای عرفه ثبت شد.
وی بیان کرد: خواندن دعای عرفه به ویژه در عصر روز عرفه بسیار توصیه و تاکید شده است و اگر کسی در کنار خواندن این دعا معانی فارسی آن را نیز مطالعه کند بسیار میتواند برایش مفید میباشد.
این کارشناس علوم قرآنی خاطرنشان کرد: در بخشی از دعای عرفه «امام حسین (ع)» میفرماید: «خدایا کسی که تو را دارد چه ندارد و کسی که تو را گم کرده و ندارد چه دارد».
***کسی که در ماه رمضان بخشیده نشد در روز عرفه در سرزمین عرفات حضور یابد
ابراهیم بهاری کارشناس علوم قرآنی در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی گفت: روز عرفه در واقع آغاز اعمال حاجی در حج است. و برای عمده جامعه انجام اعمال روز عرفه تأکید شده است و مجموعه مردم توصیه میشود که در این روز به دعا و نیایش و عبادت مشغول شوند.
وی افزود: معنای عرفه یعنی روز آشتی با خدا است و حاجی در عرفات به سرزمینی در مکه وقوف پیدا میکند و میماند در آنجا و بعدازظهر روز نهم ذیالحجه دعا میکند و دعاهایی که در آنجا به جا میآورد در اصل تقرب پروردگار عالم است.
وی ادامه داد: «پیغمبر اکرم (ص)» زمانی که ماه رمضان را توصیف میکردند فرمودند که کسی که در ماه رمضان بخشیده نشد ملعون است و باید روز عرفه در سرزمین عرفات حضور پیدا کند و توبه کند و این اهمیت روز عرفه است.
***مضامینی در دعای عرفه وجود دارد که در علم پرشکی تازه به آن رسیدهایم
این کارشناس اظهار کرد: امام صادق (ع) فرمودهاند در روز عرفه پروردگار عالم قبل از اینکه به زائرین بیتالحرام در سرزمین عرفه توجه کند به زائرین سیدالشهداء توجه میکند و خواسته ها و حاجات آنان را میشنود. لذا در این روز در روایتی آمده است که «اباعبدالله الحسین (ع)» با اهل و عیال از چادرهای خودشان در عرفات خارج شدند و آمدند و رو به قبله ایستادند، مشغول به دعا شدند و دعای طولانی را خواندند که این دعا مشهور شد به «دعای روز عرفه»، شاید عالیترین مضامینی که در مجموعه تاریخ اسلام دنبالش بگردیم در درون دعای عرفه است.
وی ادامه داد: در این دعا مضامینی وجود دارد که شاید در علم پزشکی تازه به آن دست پیدا کردهایم. آنقدر این دعا دقیق است و اسناد بسیار مستحکمی دارد که توصیه می شود که ما این دعا را بهجا بیاوریم.