کاغذ ارزان، وعدهای که هنوز محقق نشده است/شیب تند سقوط در عرصه نشر
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، سال ۹۸ از همان ابتدا با بحران افزایش قیمت کاغذ روبرو بود، اتفاقی که به نوعی پیش از تعطیلات از سوی ناشران و چاپخانهها پیش بینی شده و آنها را به خرید کاغذ به صورت انبوه مجبور کرده بود، این پیش بینی درست از کار در آمد و پس از تعطیلات نوروز روند صعودی خود را آغاز کرد و همچنان افسارگسیخته پیش میرود.
در این بین ناشران، نویسندگان و اهالی کتاب بارها خطر افزایش قیمت کاغذ را گوشزد کردند، اما هیچگاه راهکار مناسبی برای وضعیت بحرانی کاغذ ارائه نشد، اتفاقی که طی هفتههای جاری به نوعی باعث تعطیلی موقت بسیاری از چاپخانهها و توقف فعالیت ناشران شده است.
قاچاق کاغذ و همچنین تخصیص ناعادلانه کاغذ در میان ناشران، یکی از مهمترین مشکلاتی بود که در اکثریت مواقع باعث اعتراض ناشران میشد، اکثریت ناشران با اشاره به کم بودن کاغذ، روند توزیع این کالا در میان انتشاراتهای مختلف را ناعادلانه اعلام کردند.
برگزاری نمایشگاه کتاب تهران اولین مواجهه خریداران و دوستداران کتاب با آثاری بود که شاید سال گذشته با نصف بهای فعلی میتوانستند آنها را خریداری کنند، همین اتفاق عاملی بود تا بسیاری از علاقمندان کتاب نتوانند در این دوره از نمایشگاه آثار مورد نظرشان را تهیه کنند.
افزایش سرسام آور قیمت کاغذ بعد از نمایشگاه کتاب تهران به شکل بسیار ناهنجاری بازار نشر و کتاب را دچار سردرگمی کرد، بسیاری از ناشران چاپ آثار را متوقف کرده و بسیاری از آنها نیز دیگر هیچ اثری را تا اطلاع ثانوی برای چاپ پذیرا نبودند، این اتفاق نه تنها گریبان نویسندگان جوان بلکه بسیاری از پیشکسوتان عرصه نویسندگی را هم گرفت.
از سویی وزیرفرهنگ و ارشاد اسلامی بعد از التهابات بازار کاغذ اعلام کرد که برای کاهش تنش و آرام کردن بازار کاغذ و ایجاد تعادل میان عرضه و تقاضا قصد دارد مبلغی برای دریافت کاغذ با قیمت ارز مبادلاتی وارد بازار کند، این وعده در همان زمان کمی توانست بازار نارآرام کاغذ را به ثبات برساند اما بعد از گذشت چند هفته هنوز خبری از تحقق این وعده نیست.
در این میان نمایندگان مجلس و به خصوص اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اعلام کردند که به طور جدی برای سر و سامان دادن به بحث کاغذ وعده وزیر ارشاد را پیگیری میکنند اما همچنان خبر موثقی مبنی بر این اتفاق و عرضه کاغذ مورد نیاز در بازار اعلام نشده است.
با نگاهی کلی به تمامی حواشی بحران کاغذ نمی توان آینده مناسبی را برای صنعت نشر و چاپ و متعاقباً عرصه ادبیات و کتاب پیش بینی کرد، سرانه مطالعه کتاب در کشور طی سالهای گذشته هر روز سیر سقوطی داشته و حالا با گران شدن کتاب این روند با شیب تندتری رو به سقوط است.
حال مشخص نیست وقتی ناشران و چاپخانهها قدرت تشخیص و پیش بینی افزایش قیمت کاغذ را داشتند، چطور مسئولین فرهنگی این بخش نتوانستند برای این اتفاق راهکاری درست پیش بینی کنند.