شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان چه اعمالی بجا بیاوریم/شب قدر با ولایت و امامت ارتباط دارد
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، به مناسبت فرارسیدن شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان (شب قدر) که به گفته بسیاری از عالمان دین این شب یکی از مهمترین شبهای قدر محسوب میشود به سراغ تنی چند از کارشناس حوزه علوم دینی و قرآنی رفتیم تا به بررسی اهمیت این شب و اعمال مخصوص آن بپردازیم.
*** اعمال مخصوص شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان
علی نوریزاده کارشناس علوم قرآنی در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی گفت: شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان سومین شب از شبهای قدر است و شبزندهداری در این شب از ارزش و فضیلت بسیاری برخوردار است، غسل کردن در ابتدا و انتهای شب بیست و سوم بسیار مورد سفارش قرار گرفته است بهگونهای که امام صادق (ع) نیز در شب، یک مرتبه در ابتدای شب و یک مرتبه در آخر شب غسل میکردند.
این کارشناس علوم قرآنی تصریح کرد: خواندن صد رکعت نماز در شب بیست و سوم ماه رمضان به گونهای که در هر رکعت یک مرتبه سوره حمد و ده مرتبه سوره توحید خوانده شود، بسیار مورد سفارش قرار گرفته است.
وی در ادامه صحبتهای خود اظهار کرد: زیارت «امام حسین (ع)» و همچنین خواندن زیارت ایشان در شب بیست و سوم ماه رمضان بسیار مورد سفارش قرار گرفته است و «امام رضا (ع)» نیز بر زیارت «سیدالشهداء» در این شب تأکید بسیاری کردهاند.
نوریزاده توضیح داد: خواندن سورههای عنکبوت، روم و دخان در شب بیست و سوم ماه رمضان بسیار مورد سفارش قرار گرفته است و «امام صادق(ع)» با تأکید بر خواندن این سورهها به ویژه دو سوره عنکبوت و روم، از افرادی که این سورهها را در شب بیست و سوم میخوانند، بهعنوان اهل بهشت یاد کردهاند.
وی یادآور شد: خواندن سوره قدر به تعداد ۱۰۰۰ مرتبه، دعا کردن برای «امام زمان(عج)» و خواندن دعای فرج، خواندن دعاهای جوشنکبیر و افتتاح نیز در زمره اعمالی قرار میگیرد که بر انجام آنها در شب بیست و سوم ماه رمضان تأکید شده است.
*** شب قدر شبی عظیم و پر برکت است
حجتالاسلام والمسلمین محمد باقریان کارشناس علوم قرآنی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره شب قدر گفت: شب قدر موضوع بسیار مهمی است که قرآن به آن اشاره کرده و سورهای را با این نام به آن اختصاص داده است. شب قدر شبی عظیم و پر برکت است و شکی در آن وجود ندارد و قرآن نیز بر این مسئله صراحت دارد.
وی در همین راستا افزود: شب قدر با ولایت و امامت ارتباط دارد، شب نوزدهم، بیست و یکم، شب بیست و سوم و شب بیست و هفتم و حتی شب آخر ماه مبارک رمضان در راستای هم قرار دارند و قدر نامیده شدن آنها از زبان اهل بیت(ع) آمده است.
این کارشناس علوم قرآنی درباره این که کدام شبها به قدر نزدیکتر است اظهار کرد: در بین این شبها شب نوزدهم، بیست و یکم و بیست و سوم به عنوان شبهای قدر مطرح است. اهل بیت(ع) درباره سه شب اول از تعابیری استفاده میکنند. شب اول برای عرض پشیمانی و استغفار است، شب دوم شبی است که تقدیر سالانه در پرونده اعمال بسته میشود و در شب آخر این قرارداد بسته و امضاء میشود.
حجتالاسلام والمسلمین باقریان ادامه داد: در شبهای قدر ارتباط خدا با بندگان و بالعکس، محور اصلی است که یک مجموعه اعمال مشترک دارد. در مراسم قرآن به سر، این کتاب را روی سر قرار میدهیم که نمونه ارتباط انسان با قرآن است.
وی بیان کرد: هر روزهدار باید در ابتدا خود را بشناسد و سپس با قرآن و اهل بیت ارتباط داشته باشد تا بتواند ارزش و منزلت پیدا کند. حقیقت شب قدر با ولایت نهفته است و در روایات آمده که هر کس شخصیت حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) را درک کند به نوعی ولایت و شب قدر را درک کرده است. سفارش شده است که روزه دار در شب قدر ۱۰۰ بار با عبارت "اللَّهُمَّ الْعَنْ قَتَلَةَ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ" بر قاتل حضرت علی(ع) لعنت بفرستد.
***هر فردی به اندازه تواناییاش از شب قدر بهره میگیرد
سلمان محمدی کارشناس مذهبی در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی در خصوص فضیلت شبهای قدر گفت: شبهای قدر شبهایی پر فضیلت است که انسانها با هر چه بیشتر نزدیک شدن به پروردگار میتوانند از خدا بخواهند تقدیری نیکو و شایسته را برای آنها رقم بزند و این به جهت برکت فراوانی است که در این شبها نهفته است.
وی ادامه داد: پیامبر اکرم( ص) درباره اهمیت بسیار زیاد شب قدر فرمودهاند: «خداوند به امت من شب قدر را بخشیده و هیچ یک از امتهای پیشین، از این موهبت برخوردار نبودهاند»، از این سخن به خوبی متوجه میشویم که خداوند برای مسلمانان زمان بسیار مناسبی را جهت آمرزیده شدن فراهم کرده است.
این کارشناس مذهبی اظهار کرد: اگر بخواهیم شب قدر را به باران تشبیه کنیم باید بگوییم که قدر مانند باران رحمت است که در جویبار هر فرد به اندازه او جاری می شود و توانایی افراد در زمینه بهره گرفتن از فضیلتهای این شب پرکرامت با یکدیگر تفاوت دارد.
وی در ادامه صحبتهای خود تصریح کرد: همچنین براساس آیه مبارکه "إناّ اَنزَلناهُ فی لَیلَةِ القَدرِ"، قرآن در شب قدر نازل شده است در قرآن موضوعی مبنی بر اینکه شب قدر در کدام یک از شبهای ماه مبارک رمضان قرار دارد، نیامده است.