ماه رمضان پربرکت و با فضیلتترین ماه سال است
حجتالاسلام والمسلمین قنبری کارشناس علوم قرآنی در گفت و گو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره ماه رمضان گفت: ماه مبارک رمضان نهمین ماه از سال قمری و در واقع بالاترین، با فضیلت ترین و پربرکتترین ماه است و در قرآن کریم تنها اسم ماه مبارک رمضان آمده است.
وی در همین راستا افزود: از امام صادق (ع) روایت شده است که تمام کتب آسمانی اعم از تورات، انجیل، زبور، صحف و دیگر کتابهای آسمانی در ماه مبارک رمضان نازل شدهاند و مهمترین و پربرکتترین کتاب یعنی قرآن کریم که نام دیگر آن فرقان است، راههای حق از باطل را به انسانها نشان میدهد. ماه مبارک رمضان برکات مادی و معنوی دارد، به شکلی که حتی اطباء قدیم و جدید بر این نکته اشاره دارند که روزهداری موجبات سلامت بدن است و در روایات آمده که روزه بگیرید تا بدنتان سالم باشد. امروزه نیز ثابت شده که یکی از موارد مضر برای بدن پرخوری است؛ بنابراین در ماه مبارک رمضان که انسان یک وعده غذا را نمیخورد باعث میشود تا سالمتر باشد.
این کارشناس علوم قرآنی درباره برکات ماه مهمانی خدا اظهار کرد: در این ماه انسان میتواند در حالت راز و نیاز با خدا خلوت کرده، تقرّب بجوید و به واسطه اعمال عبادی و آن چه وابسته به روزه است از جمله تقوا، خود را به پروردگار خویش نزدیک کند. ماه رمضان ماهی است که خداوند از آن با نام ماه تقوا یاد میکند. بنابراین هرچه در ماه مهمانی خدا با تقواتر باشیم به خدا نزدیکتر خواهیم شد و خداوند ما را از خطرات مختلف در زندگی حفظ میکند.
حجتالاسلام والمسلمین قنبری در ادامه تصریح کرد: اگر افراد پیش از رسیدن به ماه مبارک رمضان آمادگی در خود ایجاد کنند میتوانند در این ماه به کسب فضائل بیشتر مبادرت ورزند. ماه مبارک رمضان با فضائل بسیار با عظمتی بر ما ارزانی میشود که باید قدر آن را بدانیم و از لحظه به لحظه آن بهرهبرداری کنیم.
وی درباره چگونگی قدردانی و بهرهبرداری از برکات و عظمت ماه خدا توضیح داد: قرائت قرآن و تدبر در آیات آن سفارشحضرت محمد(ص) در ماه مبارک رمضان است که میفرمایند خواندن یک آیه در این ماه برابر با ختم قرآن است. همچنین زمانی که ایشان فضائل ماه مبارک رمضان را در جمعه آخر ماه شعبان برای مردم اعلام کردند حضرت علی(ع) سوال میکنند که افضل اعمال شبهای قدر چیست؟ رسول خدا(ص) پاسخ میدهند تمام ماه مبارک رمضان در یک طرف و فضیلت شبهای قدر در طرف دیگر قرار دارد و افضل اعمال در شبهای قدر ترک گناه است یعنی فرد به خداوند قول دهد که دیگر سراغ گناه نمیرود و از آن دوری میکند.
این کارشناس علوم قرآنی با اشاره به دیگر اعمال ماه مبارک رمضان، افزود: ماه مبارک رمضان بهترین فرصتی است که افراد به عبادت بپردازند و در جهت توجه و توسل معنوی به پروردگار عالم اقدام کنند. خداوند میفرماید اگر گرهای از گرههای زندگی یک بنده را بازکنید که مشکل او رفع شود من هم گره زندگی شما را باز میکنم. روزه برای خداوند است و او پاداش روزهداری را خواهد داد. روزه تنها عبادتی است که تا انسان آن را اظهار نکند، بر دیگران پوشیده است. در عبادتهای دیگر ممکن است موجبات ریا فراهم شود؛ اما در روزه ریا وجود ندارد و به همین دلیل خداوند آن را مال خود میداند و پاداش آن را خواهد داد.
حجت الاسلام والمسلمین قنبری با اشاره به اهمیتِ دادنِ به مساله افطاری در ماه مبارک رمضان، افزود: امام محمدباقر(ع) مسلمانان را به افطاری دادن در ماه مبارک رمضان توصیه فرموده است. ایشان به یکی از اصحاب خود میفرمایند افطاری دادن به 10 فقیر همانند آزاد کردن 10 بنده است. پیامبر اکرم(ص) میفرمایند: دعای روزهدار در وقت افطار برآورده میشود. در وقت افطار فضای معنوی و روحانی تا زمانی که سفره افطار پهن شده حاکم است و حاجات و دعاهای روزه دار برآورده میشود. درباره افطاری در این ماه تاکید بسیار مفصّلی شده است.
وی ادامه داد: خستگی، تشنگی و گرسنگی در روزه دار وجود دارد اما باید خوش خلق بود و با مردم و ارباب رجوع با اخلاق خوش رفتار کرد. فرد روزه دار باید اخلاق اسلامی را حفظ کند و مشی و سبک زندگی اسلامی را فراموش نکند.
حجتالاسلام والمسلمین قنبری خاطرنشان کرد: خداوند در این ماه همه چیز را فراهم کرده است، درهای آسمان و بهشت را باز و درهای جهنم را بسته است، شیاطین در غل و زنجیر هستند و اعمال نیک در این ماه مضاعف محاسبه شده و گناهان بخشیده میشوند. با وجود این همه لطف اگر بنده ای رو به سوی خدا نیاورد این تقصیر پروردگار عالم نیست بلکه کوتاهی بنده است که به نزدیکی چنین خدای رئوفی نیامده است تا بهره ببرد.