دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان انسان را در پناه خداوند قرار میدهد
محمدصابر جعفری محقق، پژوهشگر و رییس انجمن علمی مهدویت در حوزه علمیه در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان گفت: در این روز روزهدار از خدا میخواهد که نیکی و احسان را مورد علاقه و دوستی او قرار دهد، بنابراین این دعا برای وقوع یک اتفاق مهم در زندگی هر آدم است و از همین حیث اهمیت زیادی دارد.
وی اظهار کرد: در یازدهمین روز از ماه مبارک رمضان میخوانیم: «اللهمّ حَبّبْ الیّ فیهِ الإحْسانَ وکَرّهْ الیّ فیهِ الفُسوقَ والعِصْیانَ وحَرّمْ علیّ فیهِ السّخَطَ والنّیرانَ بِعَوْنِکَ یا غیاثَ المُسْتغیثین» یعنی خدایا دوست گردان بمن در این روز نیکى را و ناپسند بدار در این روز فسق و نافرمانى را و حرام کن بر من در آن خشم و سوزندگى را به یاریت اى دادرس داد خواهان.
رییس انجمن علمی مهدویت در حوزه علمیه بیان کرد: اگرچه فطرت انسان بر دوست داشتن خوبیها است یعنی پاکی را دوست دارد و خیانت و دروغگویی را دوست ندارد، اما شاخصهای محبتی و خشم، دوست داشتن و دوست نداشتن انسان بر اثر عواملی تغییر میکنند و باعث میشوند ذائقه انسان تغییر پیدا کند و گاه نسبت به خوبیها عکسالعمل پس زننده و گاه نسبت به بدیها واکنش جذب کننده نشان دهد.
وی تصریح کرد: دراین دعا انسان از خدا میخواهد شاخص و جذبه وجودیاش به سمت خوبیها گرایش پیدا کند و لازمه این امر هم این است که جان انسان متمایل به خوبیها باشد یعنی در وجود انسان نسبت به نیکیها دفع و رفع وجود نداشته باشد و جان با خوبی عجین باشد و آن را بپذیرد.
جعفری تاکید کرد: فراز اول دعا به وجود انسان و جذب انسان به سمت خوبیها اشاره دارد و تغییر شاخه از بد بودن به سمت خوب بودن با تحول انسان محقق میشود یعنی باید در گام نخست خواستن و حرکت کردن وجود داشته باشد.
وی افزود: وقتی میگوییم خدایا برای من خوبی را محبوب قرار بده و بدی را برایم ناپسند قرار بده، لازم است که خودمان توجه داشته باشیم که اگر چیزی خوب است کم کم فاصلهمان را با آن کم و اگر بد است فاصلهمان را با آن زیاد کنیم تا بعد از مدتی برنامهریزی این نگاه در زندگی ایجاد میشود.
رییس انجمن علمی مهدویت در حوزه علمیه عنوان کرد: خواستن با حرکت، تلاش و برنامهریزی محقق میشود و با استمرار انجامش راحتتر خواهد شد برای مثال ما قبل از ماه مبارک رمضان توفیق نماز شب خواندن را نداریم، ولی در این ماه آرام آرام به این حال خوب روی میدهد و کم کم متمایل به انجام این عمل خوب میشویم، بنابراین باید توجه داشت که میتوان آرام آرام شاخصههای زندگی و رفتار آدمی را تغییر داد و تمایل قلبی انسانها را دگرگون کرد و به سمت خوبیها کشاند.
وی خاطرنشان کرد: در این دعا از خداوند میخواهیم ناراحتی و عذاب که لازمه متمایل به بدی بودن است را بر من حرام کند یعنی اگر رفتارمان خوب شد و کردارمان تغییر کرد محبت خود را نصیبمان کند چرا که نمیتوانیم به قدرت و توانایی شخصی، هوش یا موقعیت اجتماعیمان مغرور شویم، بلکه باید به خدا پناه ببرم.