کتاب الکترونیک هیچگاه جایگزین کتاب کاغذی نمیشود/ کسانی که بهانه قیمت بالای کتاب میآورند اهل کتاب خواندن نیستند
فرهاد تیمورزاده مدیر مسئول انتشارات تیمورزاده در گفتوگو با خبرنگار گروه فرهنگی درباره افزایش مخاطب کتابهای الکترونیک گفت: اینکه فکر کنیم کتاب الکترونیک بتواند جایگزین کتاب دو تا سه هزار صفحهای کاغذی شود، درست نیست.
وی بیان کرد: کسانی که اهل کتاب کاغذی بودند هنوز هم مخاطب کتاب کاغذی هستند و افرادی که خواننده کتابهای الکترونیک هستند نیز همچنان به خواندن کتابهای کاغذی تمایل دارند.
مدیرمسئول انتشارات تیمورزاده تاکید کرد: کتاب الکترونیک کارکرد خود را دارد و چندان برای مطالعه به طور کلی مناسب نیست و از نگاه من بیشتر برای کار پژوهشی، تحقیقاتی و تهیه مقاله مناسب است، چراکه سیستم جستجو دارد و افراد میتوانند مطالب متنوعی را بخوانند.
وی درباره اینکه آیا کتاب الکترونیک میتواند جایگزین کتاب کاغذی شود اظهار کرد: ما در کتابفروشی خودمان کتابهای الکترونیک پزشکی زیادی داریم که نسخه کاغذی آنها نیز موجود است اما با این وجود اقبال به کتابهای کاغذی بیشتر وجود دارد این در حالی است که قیمت کتاب الکترونیک ۳۰ هزار تومان و قیمت کتاب کاغذی ۷۰۰ هزار تومان است، اما اکثر افراد کتاب کاغذی را ترجیح میدهند.
تیمورزاده تصریح کرد: به زعم من بهای کاغذ تاثیر بسزایی در کاهش خرید کتاب نداشته و در این باره نمایشگاه امسال هم آزمایش خوبی بود چراکه کسانی که دنبال کتاب کاغذی هستند همیشه آن را دنبال میکنند و معتقدند کتاب، کالای گران قیمتی نیست، بنابراین کسانی که بهانه قیمت کتاب میآورند اصلا اهل کتاب خواندن نیستند و اگر قیمت کتاب ۲۰ هزار تومان هم باشد آن را خریداری نمیکنند و اگر همان اثر با بهای ۱۰ هزار تومان هم فروخته شود باز هم خریدار آن نیستند و حتی اگر کتاب به امانت به آنها داده شود باز اهل خواندن نیستند، زیرا این افراد برای آرامش وجدان خود گرانی کتاب را مطرح میکنند.
وی افزود: من افزایش خرید کتاب در نمایشگاه را قبول ندارم و از سوی دیگر هم نمیتوانم آمار دقیقی از تعداد کتاب فروخته شده ارائه کنم، اما از آنجا که بهای کتابهای امسال نسبت به گذشته ۵۰ درصد افزایش داشت به نوعی با کاهش فروش مواجه هستیم.
مدیر انتشارات تیمورزاده عنوان کرد: با توجه به اینکه کتابها کارکردهای متفاوتی دارند خیلی روی هم اثرگذار نیستند و اگر کتاب الکترونیک در حال افزایش تقاضا است به این دلیل است که مردم در حال آشنایی بیشتر با کارکردهای آن هستند و نه اینکه کتاب الکترونیک در حال جایگزین شدن کتاب کاغذی است.
وی ادامه داد: در مقابل هم اگر کتاب کاغذی در حال کاهش است مفهومش این نیست که مخاطبان کتاب فیزیکی صرفا در حال تبدیل شدن به مخاطبان الکترونیک هستند.
تیمورزاده با اشاره به اینکه امسال در نمایشگاه کتاب حضور نداشته است تاکید کرد: با اینکه همیشه بعد از نمایشگاه با رکود نسبی در حوزه فروش کتاب مواجه هستیم، اما به نسبت سال گذشته که آخرین حضورمان در نمایشگاه کتاب بوده، حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش فروش داشتهایم و امسال با آن رکود کمتر مواجه شدهایم پس یعنی علاقهمندان به کتاب کاغذی هنوز رفاقت دیرینه خود را با کتاب حفظ کردهاند اگرچه کسانی که عادت به کتابخوانی دارند، کم هستند.