زمزمه توزیع حوالههای کاغذ به نرخ مصوب یا ناکامی در تعامل با چینیها؟
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی ، اگر بخواهیم نگاهی به برخی از رویدادهای سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران داشته باشیم بد نیست که به مهمترین اخبار روزهای اخیر که در نمایشگاه کتاب تهران پچپچههایی به همراه داشت اشاره کنیم. خبر توزیع حوالههای کاغذ با قیمت مصوب که از سوی حسین انتظامی دستیار ارشد وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام شد، یکی از مواردی بود که فکر کاهش مسائل تلمبار شده صنعت نشر را بیشتر در اذهان تقویت کرد.
این خبر که نوید از توزیع حوالههای کاغذ با قیمت مصوب قبلی میدهد، در دل ناشران و اهالی قلم این امید را بوجود آورد که کتابهایی که مدتها در نوبت چاپ مانده، منتشر و روانه بازار شوند. البته اجرایی شدن این تصمیم برای خوانندگان کتاب هم بیفایده نیست چراکه با کاهش قیمت عرضه شده کاغذ، قطعا بهای کتابها نیز کاهش پیدا میکند.
کاهش تخلفات
رئیس بدوی رسیدگی به تخلفات ناشران داخلی در روزهای پایانی سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران، عملکرد ناشران را با کاهش تخلفات همراه دانست و اعلام کرد که طبق آمارها در سال گذشته، حدود ۹۰ ناشر داخلی به دلیل تخلف، محروم شده بودند، ولی امسال تا پایان آخرین روز نمایشگاه این میزان حدود ۶۰ درصد کاهش داشته است.
طبق آمار ارائه شده تخلفات ناشران داخلی در سی و دومین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران شامل ۳ مورد نقد کردن بن، یک مورد فروش کتاب افست به جای اورجینال، ۶ مورد فروش کتاب غیرمرتبط با موضوع سالن، یک مورد واگذاری غرفه به غیر، ۷۲ مورد ارایه فروش کتابهای سایر ناشران و فروش کتابهای بدون شناسنامه، ۲۵ مورد فروش کالاهای غیرکتاب، ۳۴ مورد عدم رعایت سایر مقررات و ۱۱ مورد فروش کتاب فاقد مجوز از وزارت ارشاد بوده است.
طرح گرنت و ترجمه هشتاد کتاب ایرانی
یکی دیگر از حواشی روز گذشته درباره طرح گرنت بود که با خبر انتشار ۳۰۵ عنوان در قالب آن تا آغاز سال ۹۸ نقطه شروع افزایش ارتباطات فرهنگی بین ایران و کشورهای دیگر را تثبیت کرد.
این طرح که در آغاز با تاکید بر خرید و فروش کتابهای ترجمه اجرایی شد از سال ۹۶ فعالیت جدی خود را در ترجمه متون و کتابهای ایرانی به زبانهای دیگر آغاز کرده و تا کنون امکان ترجمه هشتاد کتاب ایرانی به زبانهای دیگر و تایید نهایی ۴۰ مورد را میسر کرده است.
زمزمه کاهش مالیات
البته اتفاقات در مهمترین رویداد ادبی کشور صرفا به همینجا ختم نمیشود چراکه از پراهمیتترین خبرها برای ناشران زمزمه کاهش مالیات برای فعالان در حوزه چاپ و نشر و تخصیص کاغذ به قمیت ارز ۴۲۰۰ تومان بود که از سوی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس مطرح شد.
این اظهارات اگرچه از نظر بسیاری از ناشران صرفا به واسطه قرارگرفتن مسئولان در فضای نمایشگاه مطرح شده، اما از نگاه بسیاری از فعالان نشر اجرا شدنی است و میتوان با عزم و حمایت دولتی شکل درستی به خود بگیرد و تلنگری به بازار نشر وارد کند.
میزبانی که تعامل چندانی به دنبال نداشت
برنامههای این دوره نمایشگاه اگرچه برای ایجاد راهکار درست و در راستای رفع مشکلات حوزه کتاب اجرایی شد، اما با انتقادها و ناکامیهایی هم مواجه بود. اینکه چینیها به عنوان میهمانان این دوره نمایشگاه صرفا ناشران بخش دولتی و مسئولان فروش مدیران انتشاراتها بودند یکی از نکاتی بود که بارها در روزهای نمایشگاه مورد انتقاد قرار گرفت. از آنجا که ناشران ایرانی به دنبال برقراری تعامل گسترده و دائمی با اهالی کتاب چین وارد مذاکره شده بودند این ذهنیت را بوجود آورد که تغییری قابل توجه در حوزه چاپ کتاب و فروش رایت بدست خواهیم آورد در حالی که در نهایت دستاورد این ارتباطگیری به نتیجه مطلوب ختم نشد.
توجه برای تشکیل هیاتی از کتابخانههای بزرگ برای بازگرداندن کتب خطی به کتابخانهها، عرضه بالغ بر سیصد هزار عنوان کتاب فارسی که بخش عمدهای از آن نیز مربوط به تالیفات سه یا چهار سال اخیر بوده، عرضه ۱۴۰ هزار عنوان کتاب عربی و لاتین، افزایش ۳۶ درصدی خرید کتاب از طریق پوز و ارتقای ۱۰ تا ۱۱ درصدی تراکنشها، تمرکز روی مبارزه با قاچاق کتاب، پرداخت یارانه حدود ۹ میلیاردی برای حوزه دانشجویی، ۳ میلیاردی برای تازههای نشر در حوزه بینالملل، حدود ۵ میلیارد برای موسسات، ۲ میلیارد و ۸۰۰ هزار برای اهل قلم و حدود یک میلیارد برای اساتید دانشگاه از دیگر اتفاقات مهم این دوره نمایشگاه بود.