طراح گریم فیلم «موسی کلیمالله»: تحریمها دسترسی به مواد اولیه گریم را ناممکن کرده است/ جایگاه ایران در حوزه گریم در سطح بینالمللی قابل رقابت است

طراحی گریم در فیلمهای تاریخی نقش حیاتی دارد، زیرا نه تنها به واقعنمایی اثر کمک میکند، بلکه در انتقال حس دوره تاریخی، شخصیتپردازی و جذب مخاطب نیز بسیار مؤثر است. طراحی گریم در فیلم تاریخی فقط آرایش صورت نیست، بلکه یک هنر دقیق است که به تحقیق، خلاقیت و تخصص نیاز دارد تا دنیای گذشته را زنده کند. بدون گریم مناسب، حتی بهترین فیلمنامههای تاریخی نیز ممکن است از نظر بصری باورپذیر به نظر نرسند. هنر چهرهپردازی یا گریم در ایران همواره تنه به تنه کشورهای صاحب سبک در سینما پیش رفته است اما در سالهای اخیر دستیابی به مواد و متریال گریم به دلیل تحریمهای ناجوانمردانه، بسیار سخت و گاه ناممکن شده است. از همین رو به سراغ طراح چهرهپردازی فیلم «موسی کلیمالله» رفتیم تا چالشهای این هنر را از زبان برنده سیمرغ بلورین چهرهپردازی در چهل و سومین جشنواره فیلم فجر جویا شویم.
شهرام خلج در گفتوگو با خبرگزاری میزان درباره لزوم تحقیقات و پژوهش کافی برای طراحی گریم شخصیتهای فیلمهای سینمایی تاریخی، به ویژه فیلم «موسی کلیمالله» گفت: طراحی گریم در فیلمهای سینمایی تاریخی نیازمند توجه به جزئیات دقیق و هماهنگی با عناصر مختلف است. مطالعه منابع بصری، بررسی نقاشیها، مجسمهها، عکسها (برای دورههای نزدیک) و متون تاریخی برای الهام گرفتن از سبکهای آرایش، مو و ویژگیهای ظاهری دوره مورد نظر از اهمیت بسیاری برخوردار است.
وی افزود: همچنین گاهی لازم است با همکاری متخصصان تاریخ برای جلوگیری از اشتباهات و افزایش اعتبار اثر به طور مداوم در تماس و مشاوره بود، اما در فیلم «موسی کلیمالله» در شروع کار فرصت چندانی برای تحقیقات و پژوهش نداشتیم که اگر چنین اتفاقی میافتاد، کیفیت کار بیش از اینها بالا میرفت. با این وجود با توجه به تجربهای که در طراحی شخصیتهای تاریخی داشتم، کار را پیش بردیم و حاصل اکنون روی پرده سینماست.
برنده سیمرغ بلورین بهترین چهرهپردازی جشنواره چهل و سوم فیلم فجر تاکید کرد: در پروژههای تاریخی، هماهنگی بین طراحان مجموعه مانند طراح لباس و نور و گریم بسیار مهم است. ما نه تنها از مشاوره با مورخان از طریق رفرنسهای موجود استفاده کردیم بلکه نوعی هماهنگی خوب نیز بین دیگر طراحان در پیشبرد اثر حائز اهمیت بود.
طراح گریم فیلم «موسی کلیمالله» ادامه داد: هماهنگی بین طراحان مجموعه، بهویژه طراح لباس، بسیار مهم بود. مثلاً برای طراحی تخت، باید به لباس بازیگران توجه میشد تا همه چیز با هم همخوانی داشته باشد.
طراح گریم «موسی کلیمالله» طراحی دو شخصیتی که فرهاد آییش آن را ایفا میکرد را از جمله مهمترین چالشهای طراحی گریم این اثر سینمایی توصیف کرد و گفت: همان طور که میدانید فرهاد آئیش در این فیلم دو نقش را ایفا میکند، یکی مثبت و دیگری منفی! در طراحی نقش منفی آئیش یکی از بزرگترین چالشهای دوران حرفهای خود را از سر گذراندم. باید شخصیتی طراحی میشد که با ماوراءالطبیعه در ارتباط است و در عین حال باورپذیر نیز باشد.
خلج با بیان اینکه طراحی گریم فیلم «موسی کلیمالله» پیچیدگیها و چالشهای ویژهای داشت، گفت: گریم مسئله مهمی است که بخشی از بازی بازیگران را تحت تأثیر قرار میداد. تفکیک شخصیتها بر اساس جایگاه و طبقه اجتماعی در این اثر مشهود بود. دو قوم مختلف در فیلم حضور داشتند که یکی از آنها اشراف بودند و دیگری افرادی تحت محاصره و برده و موالی قوم حاکم بودند و این تفاوت حتی در آرایش لباس آنها نیز مستتر بود و تفاوت آشکاری با یکدیگر داشتند.
طراح گریم فیلم سینمایی «ماجرای نیمروز - رد خون» با اشاره به این مهم که فیلم "موسی کلیمالله: بهصورت استودیویی و با فناوریهای نوین مونتاژ شده است، تصریح کرد: ما در طراحی اولیه تحت تأثیر خروجی نهایی بودیم، اگرچه برخی جزئیات را در نور واقعی ندیده بودیم. به طور کلی کار گریم این فیلم چالش بزرگی برای تمام گروه بود، بهویژه برای گروه فیلمبرداری و طراحی لباس. ما در طراحی ویژگیهای قومی و تفکیک شخصیتهای خیر و شر دقت زیادی کردیم.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در طراحی گریم این اثر از فناوریهای نوین نیز استفاده شده است، گفت: بله از فناوریهای جدیدی مانند هوش مصنوعی در این پروژه استفاده کردیم، نوع و سبک کار ابراهیم حاتمیکیا به گونهای است که باید به عینه همه جزئیات را رؤیت کند و نمیتوان به او گفت که مثلا شخصیت به این شکل طراحی میشود پس بوسیله هوش مصنوعی همه شخصیتها را طراحی عینی کردیم.
وی در پاسخ این پرسش که آیا تکنولوژی هوش مصنوعی میتواند به هنر کمک کند یا باعث افت کیفیت آن میشود، ادامه داد: هوش مصنوعی در حال حاضر در سراسر جهان استفاده میشود و ما نیز باید گامبهگام با دنیا پیش برویم. جایگاه ایران در حوزه گریم در سطح بینالمللی قابلرقابت است، اما تحریمها در دسترسی به مواد اولیه مشکلساز شده است.
طراح گریم فیلم «موسی کلیمالله» در خاتمه اظهاراتش تاکید کرد: تحریمهای ظالمانه علیه کشورمان سبب شده است که مواد اولیه گریم بسیار گران و در برخی موارد غیرقابلدسترس باشد. در حال حاضر فقدان مواد اولیه گریم بزرگترین چالش ماست. هیچ موادی وارد نمیشود، برخی از مواد گریم را مسافران با خود میآورند و برخی به شکل قاچاق وارد میشود. در برخی موارد حتی حاضر میشویم تا ۱۰ برابر قیمت متریال گریم را پرداخت کنیم اما باز هم مواد اولیه وجود ندارد.
انتهای پیام/