جامعه بینالملل در اجرای مسئولیت خود در یمن شکست خورده است
خبرگزاری میزان: وزیر امور خارجه کشورمان گفت: جامعه بینالملل بهخصوص شورای امنیت سازمان ملل متحد در اجرای مسئولیتهای خود براساس قوانین بینالمللی و منشور این سازمان برای اقدامات وحشیانه در یمن شکست خورده است.
خبرگزاری میزان -
به گزارش گروه سیاسی میزان محمدجواد ظریف در نشست خبری با همتای مجارستانی خود، درباره راهکار عملی ایران در صورت ادامه جنگ در یمن، با اشاره به کشته شدن حدود 40 هزار یمنی به ویژه غیر نظامیان، کودکان و بانوان افزود: ما می بینیم این اقدامات در مناطق غیرنظامی ادامه می یابد و تأسفبارتر از آن این است که کمک های بشردوستانه نمی تواند به یمن برسد و آنان نیازهای جدی به این کمک ها دارند.
وزیر امورخارجه گفت: این موضوع چالش بسیار جدی است و باید بمباران فرودگاه و غیر نظامیان متوقف شود .
ظریف افزود: از سازمان ملل خواسته ایم از هر روش ممکن استفاده و مسئولیت خود را اجرا کند تا این آتش بس تمدید شود، ادامه یابد و البته نشانه هایی وجود دارد که این آتش بس ادامه نیابد.
وزیر امورخارجه گفت : معتقدیم سازمان ملل نیاز دارد که یک منطقه حفاظت شده در یمن برای دسترسی کمک های بشردوستانه ایجاد کند، البته طرح قبلی با وجود تلاشهای دبیر کل سازمان ملل و نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل برای یمن انجام نشد.
وی تصریح کرد: مردم یمن به رغم این تلاشها رنج می برند، سازمان ملل کنترل اوضاع را دست خود بگیرد و اجازه دهد کمک ها به یمن ارسال شود.
ظریف افزود: اطمینان می دهم این کمک ها از نوع بشردوستانه است، آنان نیاز به کمک های دارویی دارند و این کمک ها مورد غفلت واقع شده است ما نگرانیهای جدی در خصوص بحران یمن داریم.
خبرنگاری در ادامه نشست خبری وزیران امور خارجه ایران و مجارستان از ظریف پرسید: برای برقراری صلح و ثبات در منطقه باید چه اقداماتی صورت بگیرد و در این راستا طرح چهار مادهای جمهوری اسلامی ایران درباره بحران یمن تاکنون چه تأثیر و نتیجه ای برای تحقق این مهم داشته است؟
ظریف در پاسخ گفت: دولت تدبیر و امید درباره منطقه از ابتدا اعلام کرد این منطقه اولویت سیاست خارجی ماست.
وی افزود: ما اعتقاد داریم روابط صلح آمیز در منطقه و همکاری با کشورهای منطقه یک ضرورت غیرقابل اجتناب برای تمام کشورهای منطقه است.
ظریف گفت: جمهوری اسلامی ایران با یک سابقه بلندمدت خویشتنداری و یک دیدگاه مبتنی بر اعتماد به نفس و خودباوری با همسایگان خود در منطقه رفتار کرده و این رفتار را ادامه داده است.
وی افزود: ما اعتقاد داریم که کشورهای منطقه باید نقش اساسی را در تأمین امنیت منطقه ایفا کنند و در این حرکت حذف بازیگران مهم منطقه خلیج فارس نتیجه ای جز ناامنی برای منطقه ندارد.
وزیر امورخارجه گفت: ما به همسایگان خود توصیه کردهایم و این توصیه را ادامه می دهیم که با دیدگاه واقع بینانه مبتنی بر واقعیت های جغرافیایی و تاریخی و روابط و عُلقه های فرهنگی و مذهبی که بین کشورهای منطقه هست از اقداماتی مانند فجایایی که امروز در یمن جریان دارد که فقط به نفرت و خونریزی در این منطقه دامن می زند و زمینه را برای همکاری در آینده ناکارآمد می کند خودداری کنند.
ظریف افزود: ما امیدواریم هرچه سریع تر آتش بس کامل در یمن اجرا شود.
وی گفت: طرح جمهوری اسلامی تنها طرح منطقی موجود است یعنی طرحی که مبتنی بر ابعاد انسانی، حقوقی و اسلامی است و آتش بس و کمک انسان دوستانه و گفتگو بین طرف های یمنی بدون مداخله خارجی بلکه با کمک همه کسانی که دارای نفوذ هستند و نهایتا تأسیس یک دولت فراگیر با روابط خوب با همه همسایگانش به نظر می رسد یک چارچوب مناسبی باشد.
ظریف افزود: اکثر طرف های مذاکره ما عقلانیت این چارچوب را می پذیرند ما امیدواریم کشورهایی که براساس یک برداشت کاملا ناصواب و خطای استراتژیک بسیار پرهزینه هم برای خود و هم برای مردم بی گناه و بی دفاع یمن وارد عملیات نظامی شدند هرچه سریع تر واقعیت منطقه را درک کنند و اجازه بدهند طرف های یمنی بدون پیش شرط و خونریزی بیشتر پای میز مذاکره تحت نظارت سازمان ملل گرد بیایند و بیش از آن اجازه دهند که کمک های انسانی به مردم یمن برسد.
وی ادامه داد: وضع انسانی در یمن بسیار وخیم است و متأسفانه شرایط و محدودیت هایی که ازجانب ائتلاف به سرکردگی عربستان سعودی علیه مردم یمن وضع شده، کاملا غیرقابل قبول و مخالف مقررات حقوق بین الملل و در واقع نقض مقررات حقوق بشردوستانه است و باید هرچه سریع تر متوقف شود و آتش بس ادامه پیدا کند.
ظریف گفت: سازمان ملل نیز باید به داخل یمن دسترسی پیدا کند برای اینکه بتواند اقلام انسان دوستانه و کمک های انسانی و پزشکی را به مردم یمن که بسیار به این کمک ها نیازمندند برساند.
وی افزود: ما از سازمان ملل توقع داریم این اقدام را هرچه سریع تر انجام دهد.
وزیرامورخارجه کشورمان گفت: بنده و همکارانم در روزها و هفته های گذشته با دبیر کل سازمان ملل متحد و معاون دبیر کل در امور انسان دوستانه و نمایندگان ویژه دبیر کل در موضوع یمن در تماس نزدیک بودیم و امیدواریم هرچه سریع تر بتوانیم این دستورکار را که یک دستورکار انسانی است به پیش ببریم.
وزیر امورخارجه گفت: بارها گفته ایم که در واقع همکاری ما با جامعه بین المللی در چارچوب مصالح و امنیت ملی کشور است و فراتر از آن اجازه دخالت در کشورمان را نخواهیم داد.
ظریف افزود: جمهوری اسلامی ایران بر اساس مقررات عمومی بین المللی و نه بر اساس روشی خاص، آمادگی شفاف سازی در حوزه فعالیت های هسته ای اش را دارد.
وی گفت: البته این روزها برخی مقامات غربی برای آرام کردن برخی گروه های فشار بحث هایی مربوط به دسترسی و نظارت به صورت همه جانبه مطرح کردهاند که طبیعتاً پاسخ خود را از مسئولان ایرانی دریافت کردهاند.
ظریف افزود: پروتکل الحاقی بر اساس مقررات کشور و با توجه به چارچوب های کشور به صورت داوطلبانه اجرا می شود و در داخل پروتکل الحاقی اجازه دسترسی بی رویه و بدون دلیل به ساختارهای کشورها نیامده است بلکه چارچوبی قاعدهمند و قانونمند را فراهم می کند که امروز در 124 کشور در حال اجراست.
وی گفت: مقررات موجود مانع از سوء استفاده از این گونه دسترسی هاست و این نوعی دسترسی است و بازرسی نیست و چارچوب آن مشخص است.
وزیر امورخارجه افزود: زمانی که پروتکل الحاقی در دهه 90 میلادی مورد مذاکره قرار گرفت، چارچوب های مناسب برای جلوگیری از اینکه دسترسی ها به نوعی دسترسی به اسرار نظامی و اقتصادی کشورها نباشد فراهم شده است به خاطر اینکه فناوری غنی سازی و دیگر فناوری هسته ای در بسیاری از کشورها جزو اسرار صنعتیشان است و نیاز ندارد موضوعی نگرانی امنیتی داشته باشد بلکه رقابت های صنعتی هم برای کشورهای مختلف باعث می شود چارچوب های قانونمندی تدوین شود.
ظریف گفت: باید هدف این نظارت ها و شفافیت ها فقط این باشد که از صلحآمیز بودن برنامه های هسته ای کشورهای عضو پروتکل الحاقی اطمینان کسب کند و قرار نیست در این موارد حاکمیت و همچنین مقررات امنیتی و صنعتی کشورهای مختلف نقض شود.
ظریف با ابراز خرسندی از دیدار با وزیر امور خارجه مجارستان پس از 14 سال در ایران گفت: مجارستان به عنوان یک کشور با تاریخ دیرینه در اروپا و با روابط طولانی با ایران برای ما هم در ارتباطات منطقهای با اتحادیه اروپا و هم در روابط دوجانبه یک شریک مهم و قابل توجه است.
وی افزود: ما امکان گسترش روابط دوجانبه در حوزههای مختلف را با مجارستان داریم.
وزیر امورخارجه با اشاره به حضور بیش از 2000 دانشجوی ایرانی شاغل به تحصیل در مجارستان گفت: زمینه برای همکاریهای فرهنگی و آموزشی میان دو کشور با توجه به سابقه فرهنگی دیرینه، بسیار فراهم است.
وی افزود: همینطور در حوزه همکاریهای اقتصادی و انرژی دو کشور دارای علایق مشترک و زمینههای مختلف همکاری و همافزایی هستند.
ظریف گفت: این امکان در واقع زمینه را برای گسترش همکاریها و ارتباطات گستردهتر فراهم میکند.
وزیر امورخارجه افزود: دیدگاههای مشترک ما در مورد ضرورت حل و فصل صلحآمیز و سیاسی اختلافات منطقهای و مبارزه با افراط و تروریسم زمینه را برای همکاریها و گفتگوی سیاسی میان دو کشور فراهم می کند.
ظریف گفت: به همین دلیل است که ما در حوزههای مختلف مشغول بررسی و مذاکره اسنادی هستیم که برای جلوگیری از اخذ مالیات مضاعف و همکاریهای فرهنگی و همینطور گفتگوها و مشورت های سیاسی میان دو وزارت خارجه در حال نهایی شدن به دست همکاران ماست که انشاءالله در آینده نزدیک بین دو کشور امضا خواهد شد.
وزیرامور خارجه افزود: امروز ما همچنین در موضوعات منطقهای در منطقه ما، مشکل سوریه، عراق، یمن و افغانستان صحبت کردیم.
وی گفت: درخصوص ضرورت ادامه آتشبس در یمن و ارسال کمکهای انساندوستانه به این کشور صحبت کردیم.
ظریف همچنین از توافق تهران و بوداپست برای اتخاذ راهحل سیاسی در بحرانهای سوریه، یمن و اوکراین در دیدار با همتای مجارستانی خود خبر داد. زیادهخواهی هیچ نتیجهای برای زیادهخواهان ندارد
وزیرامور خارجه تصریح کرد: زیادهخواهی جز طولانی شدن مذاکرات، نتیجهای در بر نخواهد داشت.
ظریف در ادامه نشست خبری مشترک با همتای مجارستانی خود تأکید کرد: زیادهخواهی هیچ نتیجهای برای زیادهخواهان نخواهد داشت.
وزیرامور خارجه گفت: برداشت های گوناگونی از مواضع مذاکراتی امریکا مطرح شده است، ما از ابتدا اصرار کردیم که هیچ گونه زیادهخواهی را نمیپذیریم.
وی افزود: هیچ تلاشی برای تحمیل قابل پذیریش نیست، همانگونه که در لوزان اعلام کردیم، چارچوب هایی که به طور مشترک در لوزان بعد از 18 ماه مذاکره برای پاسخ به موضوعات مورد بحث به آن رسیدیم، پاسخهایی است که به نفع همه طرفها و جامعه بین المللی است .
ظریف تأکید کرد: این چارچوب برای کنار گذاشتن این بحران ساختگی تصنعی است و این چارچوبها باید تا حصول نتیجه نهایی در قالب یک توافق ادامه یابد و اعتقاد داریم این کار ممکن است.
وزیر امور خارجه مجارستان با اشاره به وجود داعش و بیثباتیهایی که در خاورمیانه ایجاد کرده است گفت: این وضع تأثیر زیادی در اروپا دارد و ، پیتر سییارتو در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی خود با اشاره به ادامه مذاکرات گروه 1+5 با ایران ابراز امیدواری کرد این مذاکرات تا قبل از 30 ژوئن نهایی شود و با نهایی شدن آن شاهد تحولات مثبتی در خاورمیانه باشیم، در غیر این صورت تأثیرات بسیار منفی خواهد داشت.
وزیرخارجه مجارستان تأکید کرد: مشخص است بدون همکاری های عملگرایانه با ایران، موضوع بسیار بسیار پیچیده خواهد بود و قادر نخواهیم بود که این جنگ را در خاورمیانه پایان دهیم.
وی با اشاره به مطرح شدن مسائل مختلف در دیدار با همتای ایرانی خود گفت: مهمترین این گفتگوها درباره شکست داعش است که یک هدف بسیار مهمی است و همه ما این هدف را دنبال می کنیم.
وزیرخارجه مجارستان احترام به تمامیت ارضی کشورهای خاورمیانه و حمایت مجارستان از رویکرد مثبت جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات 1+5 را خاطرنشان کرد و افزود: بوداپست از پایان موفقیتآمیز مذاکرات سیاسی در 30 ژوئن حمایت می کند و از گشادهرویی دنیای غرب در این مذاکرات و همکاری با ایران بسیار خرسند است.
وی ابراز امیدواری کرد 16 وزیر خارجه اتحادیه اروپا از تهران دیدن کنند.
وزیرخارجه مجارستان با اشاره به گفتگوهایش با ظریف درباره مسائل فرهنگی گفت: ما اهمیت خاصی برای فرهنگ فارسی قائل هستیم و قصد داریم که مؤسسه فرهنگی مجارستان را در ایران تأسیس و راه اندازی کنیم و پیش نویس توافقنامه آن را به همتای ایرانی خود تقدیم کرده ام.
وی با اشاره به تحصیل 2000 دانشجوی ایرانی در مجارستان افزود: امیدواریم که این همکاری ها گسترش یابد.
پیتر سییارتو با اشاره به فضای بسیار مناسب برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور بدون هیچ پیش شرطی گفت: معتقدیم که باید توافقنامه از میان برداشتن مالیات مضاعف میان تهران و بوداپست را انجام دهیم.
وزیرخارجه مجارستان با اشاره به اینکه از کمبود آب آشامیدنی در ایران مطلعیم افزود: مجارستان در خصوص مدیریت آب تخصص دارد و می تواند تجربیاتش را در اختیار ایران قرار دهد.
پیتر سییارتو بار دیگر با اشاره به پیشرفت های صورت گرفته در مذاکرات 1+5 با ایران و حسن نیت دو طرف و رایزنی های صورت گرفته در این زمینه گفت: معتقدیم با این رویکرد جدی ترین چالش ها هم قابل رفع هستند.
وی افزود: ما در پی ایجاد سازوکارهای قویتر میان دو وزارتخانه و گفتگوهای قویتر و جدیتر با تهران و همچنین ارتقای مذاکرات و گفتگوهای سیاسی هستیم.
وزیرخارجه مجارستان همچنین از امضای توافقنامه با جمهوری اسلامی ایران برای خواهرخواندگی تهران و بوداپست خبر داد.
وزیر امورخارجه مجارستان گفت: زمینههایی را برای ارتقای همکاری ها با ایران بهویژه همکاریهای اقتصادی شناسایی کردیم.
پیتر سییارتو، پس از دیدار با وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری مشترک افزود: حجم روابط دو کشور خیلی پایین است و ما به ایران آمدیم روابط را افزایش دهیم.
وی گفت: تولیدات دارویی مجارستان بسیار پیشرفته است و صادرات ما در سال گذشته 32 میلیون دلار بود که هم اکنون 40 درصد افزایش پیدا کرده است.
سییارتو افزود: البته در خصوص فناوری ، ماشین آلات ، انفورماتیک و مخابرات همکاری هایی داشته ایم.
وی گفت: تحریم های بین المللی این نیاز را ایجاد کرده است که ایران تأسیسات مخابراتی اش را مدرنیزه کند و ما می توانیم تجربه و تخصص خودمان را در اختیار ایران قرار دهیم.
سییارتو افزود: همچنین بخش کشاورزی و صنایع غذایی نیز می تواند زمینه مهمی برای همکاری ها باشد.
وی گفت: مجارستان درخصوص خودرو و اتومبیل سازی یکی از پیشروهای این صنعت در اروپاست.
سییارتو افزود: همکاری درباره تجهیزات پزشکی و خودرو می تواند باعث افزایش تجارت میان ایران و مجارستان شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره گروه تروریستی داعش گفت: داعش یک تهدید تروریستی است.
سییارتو افزود: شاید در چند سال گذشته اختلافات در منطقه خاورمیانه خیلی دورتر از اروپا اتفاق می افتاد اما پس از وقایع تراژیک کپنهاک و پاریس هر فردی در اروپا متوجه شد که داعش تهدیدی تروریستی است و هم اکنون به طور روزمره به تهدیدی برای اروپا تبدیل شده است.
وی گفت: به همین علت برای ما اهمیت دارد که بتوانیم این موضوع را حل کنیم و ثبات در خاورمیانه برقرار شود.
سییارتو افزود: ثبات در خاورمیانه نه تنها به نفع خاورمیانه بلکه به نفع اروپا نیز هست و از این موضوع اطمینان داریم.
وی گفت: اروپا باید تلاش ها را برای مقابله با داعش افزایش دهد و به همین علت پارلمان مجارستان در چند هفته گذشته تصمیم گرفت که 150 سرباز را برای مقابله با داعش اعزام کند.
سییارتو افزود: نیروهای مجارستانی به عنوان پاسدار صلح حضور خواهند داشت و از نیروهای آلمانی و ایتالیایی حمایت خواهند کرد چنانکه در افغانستان نیز از فرودگاه این کشور محافظت کردند.
وی گفت: باید داعش را جدی بگیریم و با آن مقابله به مثل کنیم تا بتوانیم داعش را شکست دهیم.
سییارتو افزود: داعش فقط چالشی برای خاورمیانه و اروپا نیست بلکه چالشی برای همه افریقاست زیرا سازمان های تروریستی در افریقا می خواهند با داعش متحد شوند.وزیر امور خارجه مجارستان گفت: عقیده ما این است که مقابله با داعش را در آینده افزایش دهیم.
وزیر امورخارجه مجارستان در پاسخ به سؤالی درخصوص دیدگاه کشورش درباره برقراری و گسترش ارتباط با جهان شرق بهویژه ایران گفت: اقتصاد مجارستان نسبتا کوچک است و این بدان معناست که دستاوردهای اقتصادی مجارستان با صادرات و سرمایهگذاری تدوین و تعیین می شود، به همین دلیل مجارستان در سیاست خارجی خود یک دیدگاه عملگرایانه دارد که براساس آن منافع همه کشورها تأمین خواهد شد.
پیتر سییارتو افزود: اگر سیاست عملگرا را دانسته باشید نمی توانید دنیای شرق را نادیده بگیرید و دنیایی که در شرق ما قرار دارد یک بازار درحال رشد است، بنابراین اگر به این منطقه نگاه نکنیم منبع خیلی مهمی از رشد اقتصادی خودمان را از دست خواهیم داد.
وزیر خارجه مجارستان گفت: ما بر برقراری ارتباط راهبردی با کشورهای حوزه خلیج فارس، افریقا و خاورمیانه تأکید داریم.
وی افزود: من امروز در ایران هستم تا فهرستی را آماده کنیم که چگونه می توان روابط تجاری و اقتصادی خودمان را با بخشهای مختلف ایران افزایش دهیم.
وزیر امورخارجه گفت: این موضوع چالش بسیار جدی است و باید بمباران فرودگاه و غیر نظامیان متوقف شود .
ظریف افزود: از سازمان ملل خواسته ایم از هر روش ممکن استفاده و مسئولیت خود را اجرا کند تا این آتش بس تمدید شود، ادامه یابد و البته نشانه هایی وجود دارد که این آتش بس ادامه نیابد.
وزیر امورخارجه گفت : معتقدیم سازمان ملل نیاز دارد که یک منطقه حفاظت شده در یمن برای دسترسی کمک های بشردوستانه ایجاد کند، البته طرح قبلی با وجود تلاشهای دبیر کل سازمان ملل و نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل برای یمن انجام نشد.
وی تصریح کرد: مردم یمن به رغم این تلاشها رنج می برند، سازمان ملل کنترل اوضاع را دست خود بگیرد و اجازه دهد کمک ها به یمن ارسال شود.
ظریف افزود: اطمینان می دهم این کمک ها از نوع بشردوستانه است، آنان نیاز به کمک های دارویی دارند و این کمک ها مورد غفلت واقع شده است ما نگرانیهای جدی در خصوص بحران یمن داریم.
خبرنگاری در ادامه نشست خبری وزیران امور خارجه ایران و مجارستان از ظریف پرسید: برای برقراری صلح و ثبات در منطقه باید چه اقداماتی صورت بگیرد و در این راستا طرح چهار مادهای جمهوری اسلامی ایران درباره بحران یمن تاکنون چه تأثیر و نتیجه ای برای تحقق این مهم داشته است؟
ظریف در پاسخ گفت: دولت تدبیر و امید درباره منطقه از ابتدا اعلام کرد این منطقه اولویت سیاست خارجی ماست.
وی افزود: ما اعتقاد داریم روابط صلح آمیز در منطقه و همکاری با کشورهای منطقه یک ضرورت غیرقابل اجتناب برای تمام کشورهای منطقه است.
ظریف گفت: جمهوری اسلامی ایران با یک سابقه بلندمدت خویشتنداری و یک دیدگاه مبتنی بر اعتماد به نفس و خودباوری با همسایگان خود در منطقه رفتار کرده و این رفتار را ادامه داده است.
وی افزود: ما اعتقاد داریم که کشورهای منطقه باید نقش اساسی را در تأمین امنیت منطقه ایفا کنند و در این حرکت حذف بازیگران مهم منطقه خلیج فارس نتیجه ای جز ناامنی برای منطقه ندارد.
وزیر امورخارجه گفت: ما به همسایگان خود توصیه کردهایم و این توصیه را ادامه می دهیم که با دیدگاه واقع بینانه مبتنی بر واقعیت های جغرافیایی و تاریخی و روابط و عُلقه های فرهنگی و مذهبی که بین کشورهای منطقه هست از اقداماتی مانند فجایایی که امروز در یمن جریان دارد که فقط به نفرت و خونریزی در این منطقه دامن می زند و زمینه را برای همکاری در آینده ناکارآمد می کند خودداری کنند.
ظریف افزود: ما امیدواریم هرچه سریع تر آتش بس کامل در یمن اجرا شود.
وی گفت: طرح جمهوری اسلامی تنها طرح منطقی موجود است یعنی طرحی که مبتنی بر ابعاد انسانی، حقوقی و اسلامی است و آتش بس و کمک انسان دوستانه و گفتگو بین طرف های یمنی بدون مداخله خارجی بلکه با کمک همه کسانی که دارای نفوذ هستند و نهایتا تأسیس یک دولت فراگیر با روابط خوب با همه همسایگانش به نظر می رسد یک چارچوب مناسبی باشد.
ظریف افزود: اکثر طرف های مذاکره ما عقلانیت این چارچوب را می پذیرند ما امیدواریم کشورهایی که براساس یک برداشت کاملا ناصواب و خطای استراتژیک بسیار پرهزینه هم برای خود و هم برای مردم بی گناه و بی دفاع یمن وارد عملیات نظامی شدند هرچه سریع تر واقعیت منطقه را درک کنند و اجازه بدهند طرف های یمنی بدون پیش شرط و خونریزی بیشتر پای میز مذاکره تحت نظارت سازمان ملل گرد بیایند و بیش از آن اجازه دهند که کمک های انسانی به مردم یمن برسد.
وی ادامه داد: وضع انسانی در یمن بسیار وخیم است و متأسفانه شرایط و محدودیت هایی که ازجانب ائتلاف به سرکردگی عربستان سعودی علیه مردم یمن وضع شده، کاملا غیرقابل قبول و مخالف مقررات حقوق بین الملل و در واقع نقض مقررات حقوق بشردوستانه است و باید هرچه سریع تر متوقف شود و آتش بس ادامه پیدا کند.
ظریف گفت: سازمان ملل نیز باید به داخل یمن دسترسی پیدا کند برای اینکه بتواند اقلام انسان دوستانه و کمک های انسانی و پزشکی را به مردم یمن که بسیار به این کمک ها نیازمندند برساند.
وی افزود: ما از سازمان ملل توقع داریم این اقدام را هرچه سریع تر انجام دهد.
وزیرامورخارجه کشورمان گفت: بنده و همکارانم در روزها و هفته های گذشته با دبیر کل سازمان ملل متحد و معاون دبیر کل در امور انسان دوستانه و نمایندگان ویژه دبیر کل در موضوع یمن در تماس نزدیک بودیم و امیدواریم هرچه سریع تر بتوانیم این دستورکار را که یک دستورکار انسانی است به پیش ببریم.
وزیر امورخارجه گفت: بارها گفته ایم که در واقع همکاری ما با جامعه بین المللی در چارچوب مصالح و امنیت ملی کشور است و فراتر از آن اجازه دخالت در کشورمان را نخواهیم داد.
ظریف افزود: جمهوری اسلامی ایران بر اساس مقررات عمومی بین المللی و نه بر اساس روشی خاص، آمادگی شفاف سازی در حوزه فعالیت های هسته ای اش را دارد.
وی گفت: البته این روزها برخی مقامات غربی برای آرام کردن برخی گروه های فشار بحث هایی مربوط به دسترسی و نظارت به صورت همه جانبه مطرح کردهاند که طبیعتاً پاسخ خود را از مسئولان ایرانی دریافت کردهاند.
ظریف افزود: پروتکل الحاقی بر اساس مقررات کشور و با توجه به چارچوب های کشور به صورت داوطلبانه اجرا می شود و در داخل پروتکل الحاقی اجازه دسترسی بی رویه و بدون دلیل به ساختارهای کشورها نیامده است بلکه چارچوبی قاعدهمند و قانونمند را فراهم می کند که امروز در 124 کشور در حال اجراست.
وی گفت: مقررات موجود مانع از سوء استفاده از این گونه دسترسی هاست و این نوعی دسترسی است و بازرسی نیست و چارچوب آن مشخص است.
وزیر امورخارجه افزود: زمانی که پروتکل الحاقی در دهه 90 میلادی مورد مذاکره قرار گرفت، چارچوب های مناسب برای جلوگیری از اینکه دسترسی ها به نوعی دسترسی به اسرار نظامی و اقتصادی کشورها نباشد فراهم شده است به خاطر اینکه فناوری غنی سازی و دیگر فناوری هسته ای در بسیاری از کشورها جزو اسرار صنعتیشان است و نیاز ندارد موضوعی نگرانی امنیتی داشته باشد بلکه رقابت های صنعتی هم برای کشورهای مختلف باعث می شود چارچوب های قانونمندی تدوین شود.
ظریف گفت: باید هدف این نظارت ها و شفافیت ها فقط این باشد که از صلحآمیز بودن برنامه های هسته ای کشورهای عضو پروتکل الحاقی اطمینان کسب کند و قرار نیست در این موارد حاکمیت و همچنین مقررات امنیتی و صنعتی کشورهای مختلف نقض شود.
ظریف با ابراز خرسندی از دیدار با وزیر امور خارجه مجارستان پس از 14 سال در ایران گفت: مجارستان به عنوان یک کشور با تاریخ دیرینه در اروپا و با روابط طولانی با ایران برای ما هم در ارتباطات منطقهای با اتحادیه اروپا و هم در روابط دوجانبه یک شریک مهم و قابل توجه است.
وی افزود: ما امکان گسترش روابط دوجانبه در حوزههای مختلف را با مجارستان داریم.
وزیر امورخارجه با اشاره به حضور بیش از 2000 دانشجوی ایرانی شاغل به تحصیل در مجارستان گفت: زمینه برای همکاریهای فرهنگی و آموزشی میان دو کشور با توجه به سابقه فرهنگی دیرینه، بسیار فراهم است.
وی افزود: همینطور در حوزه همکاریهای اقتصادی و انرژی دو کشور دارای علایق مشترک و زمینههای مختلف همکاری و همافزایی هستند.
ظریف گفت: این امکان در واقع زمینه را برای گسترش همکاریها و ارتباطات گستردهتر فراهم میکند.
وزیر امورخارجه افزود: دیدگاههای مشترک ما در مورد ضرورت حل و فصل صلحآمیز و سیاسی اختلافات منطقهای و مبارزه با افراط و تروریسم زمینه را برای همکاریها و گفتگوی سیاسی میان دو کشور فراهم می کند.
ظریف گفت: به همین دلیل است که ما در حوزههای مختلف مشغول بررسی و مذاکره اسنادی هستیم که برای جلوگیری از اخذ مالیات مضاعف و همکاریهای فرهنگی و همینطور گفتگوها و مشورت های سیاسی میان دو وزارت خارجه در حال نهایی شدن به دست همکاران ماست که انشاءالله در آینده نزدیک بین دو کشور امضا خواهد شد.
وزیرامور خارجه افزود: امروز ما همچنین در موضوعات منطقهای در منطقه ما، مشکل سوریه، عراق، یمن و افغانستان صحبت کردیم.
وی گفت: درخصوص ضرورت ادامه آتشبس در یمن و ارسال کمکهای انساندوستانه به این کشور صحبت کردیم.
ظریف همچنین از توافق تهران و بوداپست برای اتخاذ راهحل سیاسی در بحرانهای سوریه، یمن و اوکراین در دیدار با همتای مجارستانی خود خبر داد. زیادهخواهی هیچ نتیجهای برای زیادهخواهان ندارد
وزیرامور خارجه تصریح کرد: زیادهخواهی جز طولانی شدن مذاکرات، نتیجهای در بر نخواهد داشت.
ظریف در ادامه نشست خبری مشترک با همتای مجارستانی خود تأکید کرد: زیادهخواهی هیچ نتیجهای برای زیادهخواهان نخواهد داشت.
وزیرامور خارجه گفت: برداشت های گوناگونی از مواضع مذاکراتی امریکا مطرح شده است، ما از ابتدا اصرار کردیم که هیچ گونه زیادهخواهی را نمیپذیریم.
وی افزود: هیچ تلاشی برای تحمیل قابل پذیریش نیست، همانگونه که در لوزان اعلام کردیم، چارچوب هایی که به طور مشترک در لوزان بعد از 18 ماه مذاکره برای پاسخ به موضوعات مورد بحث به آن رسیدیم، پاسخهایی است که به نفع همه طرفها و جامعه بین المللی است .
ظریف تأکید کرد: این چارچوب برای کنار گذاشتن این بحران ساختگی تصنعی است و این چارچوبها باید تا حصول نتیجه نهایی در قالب یک توافق ادامه یابد و اعتقاد داریم این کار ممکن است.
وزیر امور خارجه مجارستان با اشاره به وجود داعش و بیثباتیهایی که در خاورمیانه ایجاد کرده است گفت: این وضع تأثیر زیادی در اروپا دارد و ، پیتر سییارتو در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی خود با اشاره به ادامه مذاکرات گروه 1+5 با ایران ابراز امیدواری کرد این مذاکرات تا قبل از 30 ژوئن نهایی شود و با نهایی شدن آن شاهد تحولات مثبتی در خاورمیانه باشیم، در غیر این صورت تأثیرات بسیار منفی خواهد داشت.
وزیرخارجه مجارستان تأکید کرد: مشخص است بدون همکاری های عملگرایانه با ایران، موضوع بسیار بسیار پیچیده خواهد بود و قادر نخواهیم بود که این جنگ را در خاورمیانه پایان دهیم.
وی با اشاره به مطرح شدن مسائل مختلف در دیدار با همتای ایرانی خود گفت: مهمترین این گفتگوها درباره شکست داعش است که یک هدف بسیار مهمی است و همه ما این هدف را دنبال می کنیم.
وزیرخارجه مجارستان احترام به تمامیت ارضی کشورهای خاورمیانه و حمایت مجارستان از رویکرد مثبت جمهوری اسلامی ایران در مذاکرات 1+5 را خاطرنشان کرد و افزود: بوداپست از پایان موفقیتآمیز مذاکرات سیاسی در 30 ژوئن حمایت می کند و از گشادهرویی دنیای غرب در این مذاکرات و همکاری با ایران بسیار خرسند است.
وی ابراز امیدواری کرد 16 وزیر خارجه اتحادیه اروپا از تهران دیدن کنند.
وزیرخارجه مجارستان با اشاره به گفتگوهایش با ظریف درباره مسائل فرهنگی گفت: ما اهمیت خاصی برای فرهنگ فارسی قائل هستیم و قصد داریم که مؤسسه فرهنگی مجارستان را در ایران تأسیس و راه اندازی کنیم و پیش نویس توافقنامه آن را به همتای ایرانی خود تقدیم کرده ام.
وی با اشاره به تحصیل 2000 دانشجوی ایرانی در مجارستان افزود: امیدواریم که این همکاری ها گسترش یابد.
پیتر سییارتو با اشاره به فضای بسیار مناسب برای گسترش روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور بدون هیچ پیش شرطی گفت: معتقدیم که باید توافقنامه از میان برداشتن مالیات مضاعف میان تهران و بوداپست را انجام دهیم.
وزیرخارجه مجارستان با اشاره به اینکه از کمبود آب آشامیدنی در ایران مطلعیم افزود: مجارستان در خصوص مدیریت آب تخصص دارد و می تواند تجربیاتش را در اختیار ایران قرار دهد.
پیتر سییارتو بار دیگر با اشاره به پیشرفت های صورت گرفته در مذاکرات 1+5 با ایران و حسن نیت دو طرف و رایزنی های صورت گرفته در این زمینه گفت: معتقدیم با این رویکرد جدی ترین چالش ها هم قابل رفع هستند.
وی افزود: ما در پی ایجاد سازوکارهای قویتر میان دو وزارتخانه و گفتگوهای قویتر و جدیتر با تهران و همچنین ارتقای مذاکرات و گفتگوهای سیاسی هستیم.
وزیرخارجه مجارستان همچنین از امضای توافقنامه با جمهوری اسلامی ایران برای خواهرخواندگی تهران و بوداپست خبر داد.
وزیر امورخارجه مجارستان گفت: زمینههایی را برای ارتقای همکاری ها با ایران بهویژه همکاریهای اقتصادی شناسایی کردیم.
پیتر سییارتو، پس از دیدار با وزیر امور خارجه کشورمان در نشست خبری مشترک افزود: حجم روابط دو کشور خیلی پایین است و ما به ایران آمدیم روابط را افزایش دهیم.
وی گفت: تولیدات دارویی مجارستان بسیار پیشرفته است و صادرات ما در سال گذشته 32 میلیون دلار بود که هم اکنون 40 درصد افزایش پیدا کرده است.
سییارتو افزود: البته در خصوص فناوری ، ماشین آلات ، انفورماتیک و مخابرات همکاری هایی داشته ایم.
وی گفت: تحریم های بین المللی این نیاز را ایجاد کرده است که ایران تأسیسات مخابراتی اش را مدرنیزه کند و ما می توانیم تجربه و تخصص خودمان را در اختیار ایران قرار دهیم.
سییارتو افزود: همچنین بخش کشاورزی و صنایع غذایی نیز می تواند زمینه مهمی برای همکاری ها باشد.
وی گفت: مجارستان درخصوص خودرو و اتومبیل سازی یکی از پیشروهای این صنعت در اروپاست.
سییارتو افزود: همکاری درباره تجهیزات پزشکی و خودرو می تواند باعث افزایش تجارت میان ایران و مجارستان شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره گروه تروریستی داعش گفت: داعش یک تهدید تروریستی است.
سییارتو افزود: شاید در چند سال گذشته اختلافات در منطقه خاورمیانه خیلی دورتر از اروپا اتفاق می افتاد اما پس از وقایع تراژیک کپنهاک و پاریس هر فردی در اروپا متوجه شد که داعش تهدیدی تروریستی است و هم اکنون به طور روزمره به تهدیدی برای اروپا تبدیل شده است.
وی گفت: به همین علت برای ما اهمیت دارد که بتوانیم این موضوع را حل کنیم و ثبات در خاورمیانه برقرار شود.
سییارتو افزود: ثبات در خاورمیانه نه تنها به نفع خاورمیانه بلکه به نفع اروپا نیز هست و از این موضوع اطمینان داریم.
وی گفت: اروپا باید تلاش ها را برای مقابله با داعش افزایش دهد و به همین علت پارلمان مجارستان در چند هفته گذشته تصمیم گرفت که 150 سرباز را برای مقابله با داعش اعزام کند.
سییارتو افزود: نیروهای مجارستانی به عنوان پاسدار صلح حضور خواهند داشت و از نیروهای آلمانی و ایتالیایی حمایت خواهند کرد چنانکه در افغانستان نیز از فرودگاه این کشور محافظت کردند.
وی گفت: باید داعش را جدی بگیریم و با آن مقابله به مثل کنیم تا بتوانیم داعش را شکست دهیم.
سییارتو افزود: داعش فقط چالشی برای خاورمیانه و اروپا نیست بلکه چالشی برای همه افریقاست زیرا سازمان های تروریستی در افریقا می خواهند با داعش متحد شوند.وزیر امور خارجه مجارستان گفت: عقیده ما این است که مقابله با داعش را در آینده افزایش دهیم.
وزیر امورخارجه مجارستان در پاسخ به سؤالی درخصوص دیدگاه کشورش درباره برقراری و گسترش ارتباط با جهان شرق بهویژه ایران گفت: اقتصاد مجارستان نسبتا کوچک است و این بدان معناست که دستاوردهای اقتصادی مجارستان با صادرات و سرمایهگذاری تدوین و تعیین می شود، به همین دلیل مجارستان در سیاست خارجی خود یک دیدگاه عملگرایانه دارد که براساس آن منافع همه کشورها تأمین خواهد شد.
پیتر سییارتو افزود: اگر سیاست عملگرا را دانسته باشید نمی توانید دنیای شرق را نادیده بگیرید و دنیایی که در شرق ما قرار دارد یک بازار درحال رشد است، بنابراین اگر به این منطقه نگاه نکنیم منبع خیلی مهمی از رشد اقتصادی خودمان را از دست خواهیم داد.
وزیر خارجه مجارستان گفت: ما بر برقراری ارتباط راهبردی با کشورهای حوزه خلیج فارس، افریقا و خاورمیانه تأکید داریم.
وی افزود: من امروز در ایران هستم تا فهرستی را آماده کنیم که چگونه می توان روابط تجاری و اقتصادی خودمان را با بخشهای مختلف ایران افزایش دهیم.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *