٣٠ هزار پرستار در بخشهای غیردولتی فعالیت دارند
به گزارش گروه جامعه ، مریم حضرتی در همایش گرامیداشت روز پرستار گفت: اکنون که در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی قرار داریم، شاهد پیشرفتهای اساسی در حرفه پرستاری در عرصه خدمات بالینی، علمی، آموزشی و پژوهشی هستیم و نادیده گرفتن این واقعیات، جفایی در حق تمام پیشکسوتان و بزرگانی است که در تمام عرصههای کشور پا به پای ملت تلاش کردند و امروز این میراث ارزشمند را به یادگار گذاشته اند و وظیفه ما این است که اجازه ندهیم مجاهدتهای شبانه روزی پرستاران در سراسر کشور بی اجر بماند.
وی افزود: در دانشگاههای علوم پزشکی کشور حدود ١٢٥ هزار و ٨٠٩ پرستار داریم که حدود ٣٠ هزار پرستار در بخشهای غیردولتی و عمومی فعالیت دارند.
حضرتی بیان کرد: کمبود پرستار اکنون یکی از مهمترین معضلات کشور در حوزه ارائه خدمات مراقبتی است، اگر پرستاران مجبور به انجام شیفتهای متعدد هستند به علت کمبود نیرو است و البته مشکل دیگر این است که هنوز جداسازی کارانه و اضافه کار پرستاران محقق نشده است.
وی تاکید کرد: برنامه ریزی برای رفع کمبود نیروی پرستاری مهمترین دغدغه وزارت است. قول جذب ۱۹ هزار پرستار داده شده، اما مهمترین موضوع، در نظر گرفتن اعتبار مناسب برای این کار است.
معاون پرستاری وزارت بهداشت عنوان کرد: یکی از دستاوردهای مهم این است که در سال ۶۹ فقط ۳۷ درصد نیروها پرستار بودند و ۶۳ نیروهای کادر پرستاری، بهیار و کمک بهیار بودند، اما در حال حاضر ۷۳ درصد نیروها پرستار، ۶ درصد بهیار و ۷ درصد کمک پرستار و کمک بهیار و ۷ درصد پرستار اتاق عمل هستند.
وی ادامه داد: بخشی از مهمترین برنامههای انجام شده معاونت پرستاری وزارت بهداشت عبارتند از: برنامههای در دست اجرا در راستای طرح تحول سلامت، برنامه ریزی جهت رفع کمبود نیروی پرستاری، اعطای پروانه صلاحیت حرفهای، طراحی و تصویب دورههای کوتاه مدت حرفهای و مهارتی، اجرای برنامه ثبت ملی اطلاعات پرستاران و گروههای وابسته است.
معاون وزیر بهداشت با بیان اینکه در حال حاضر در دور افتادهترین روستاهای کشور، پرستاران در مراکز درمانی حضور دارند، یادآور شد: امروزه دسترسی مردم به خدمات سلامت آسان شده و پرستاران نقش مهمی در این زمینه داشته اند.
حضرتی اظهار کرد: همچنین توسعه خدمات مراقبت در منزل، ایجاد مراکز جامع مراقبتهای پرستاری، تدوین پیش نویس آیین نامه ساختار آموزش سلامت به مددجویان و خانواده آنها، واگذاری برخی وظایف و ایجاد جایگاه برای پرستاران برای ارائه خدمات سطح اول نظام سلامت انجام شده است.
وی بیان کرد: استقرار سیستم پرستاری الکترونیک به عنوان بخشی از پرونده الکترونیک سلامت در معاونت پرستاری وزارت بهداشت دنبال شده و در حال بومی سازی بستههای خدمتی و راهنماهای بالینی آن هستیم تا این سیستم هرچه سریعتر در کشور اجرا شود.
وی درخصوص پرداخت مبتنی برعملکرد گفت: پرداخت مبتنی بر عملکرد نیز یکی از مهمترین مشکلات پرستاران بود. جلسههای متعددی با معاونت درمان وزارت بهداشت در این زمینه برگزار شد. اولین بند آن به دانشگاههای علوم پزشکی ابلاغ شد، اما هنوز در برخی دانشگاههای علوم پزشکی اضافه کار پرستاران از کارانه آنها جدا نشده است.
معاون پرستاری وزارت بهداشت تصریح کرد: پیاده سازی ثبت الکترونیکی گزارشهای مدیریتی پرستاری به صورت پایلوت در دانشگاههای منطقه سه آمایشی شامل دانشگاههای علوم پزشکی کرمانشاه، همدان، ایلام و کردستان اجرا شده است. این کار نظارتها را بسیار بهتر و سادهتر میکند.
وی بیان کرد: صدور پروانه صلاحیت حرفهای پرستاران نیز اقدام بسیار مهمی بود. در حال حاضر حدود ۱۷ هزار پروانه صلاحیت حرفهای پرستاری صادر شده است.
حضرتی گفت: تا امروز حدود ۱۱۰ هزار پرستار در سامانه ثبت ملی اطلاعات پرستاران و گروههای وابسته ثبت نام کرده اند و آمار پرستاران بیکار ٢.٥ درصد بوده و آمار پرستاران پشت طرح نیز ٤ هزار نفر است که با طراحی برنامهای برای پرستاران طرحی، این موضوع نیز درحال پیگیری و رفع مشکل است.
حضرتی درخصوص اقامتگاههای پرستاری عنوان کرد: همچنین پانسیونهای پرستاری و مامایی در بیمارستانهای مناطق کم برخوردار کشور ایجاد شده است.
وی درخصوص حوزه آموزش و پژوهش خاطرنشان کرد: تصور میشود که رشته پرستاری به سمت تربیت مقطع ارشد و PHD رفته است، درحالیکه فقط یک درصد از فارغ التحصیلان در مقطع PHD، ٩ درصد مقطع ارشد و ٩٠ درصد نیز دارای مدرک کارشناسی هستند.
معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه ١٩٨٠ عضو هیات علمی در قالب استادیار، دانشیار، استاد و مربی در دانشکدههای پرستاری فعالیت دارند، افزود: مهمترین اقدامی که در حوزه ارتقای آموزشی حرفه پرستاری انجام شده است، بالینی سازی آموزشی است.
حضرتی گفت: سهم پرستاران در تولید علم ٢٥ درصد است و از سال ٢٠١٣ تا سال ٢٠١٨ تعداد مقالات منتشر شده در مجلات بین المللی افزایش داشته و تاکنون ٦٣٥١ مقاله در حوزه پرستاری منتشر شده که رتبه ایران را در این زمینه به سومین کشور در منطقه رسانده و از افتخارات جامعه پرستاری محسوب میشود.