جلوگیری از ورود پرونده به محاکم با ایجاد سازش در اختلافات/ گفتوگو با بانوی صلحیار کردستانی که برای حل اختلاف طرفین پرونده به روستاهای دوردست سفر میکند
یکی از سیاستهای محوری قوه قضاییه کاهش جمعیت کیفری به ویژه جلوگیری از ورود زندانیان جرایم سبک و مالی به زندان بوده و مهمترین و سادهترین راهحل برای حل اختلافات حقوقی و کیفری ایجاد صلح و سازش میان شکات است و سازش بهعنوان یک راهکار مسالمتآمیز در حل اختلافات، از اتلاف وقت و صرف هزینه زیاد جلوگیری میکند و زمانی که اشخاص میخواهند به اختلافاتشان پایان دهند و از اقامه دعوی و مراجعه به دادگاه جلوگیری کنند، صلح و سازش بهترین مسیر است بنابراین باید فرهنگ سازی در جامعه برای ترویج صلح و سازش در میان افراد تلاش صورت گیرد.
سند تحول و تعالی قوه قضاییه نیز ایجاد و ترویج صلح و سازش و حل و فصل اختلافات را مورد توجه ویژه قرار داده است و ستاد ملی صبر برای تجمیع تمامی ظرفیتهای فرهنگی، اجتماعی و حاکمیتی گامی استوار در ترویج این امر داشته است این ستاد با کمک صلحیاران که نقش میانجی گری در حل دعاوی مردم را برعهده دارند بسیاری از پروندههای قضایی را منتهی به صلح و سازش میکنند.
ابتسام زالیه بانوی صلح یار استان کردستان متولد سال ۱۳۵۳ و دارای مدرک کارشناسی حقوق و ارشد حقوق خصوصی است که در حال حاضر با همکاری سایر دوستان خود به عنوان یک صلحیار در استان کردستان موفق به سازش در پروندههای متعددی شده به همین منظور در ادامه درباره چگونگی فعالیت خود به عنوان یک صلحیار در گفتوگو با میزان، مطالبی را بیان کرد.
زالیه بانوی صلح یار استان کردستان اظهار کرد: ابتدا در یک شرکت حقوقی وصول مطالبات بانکها فعالیت خود را آغاز کردم سپس به ارائه مشاور حقوقی پرداختم پس از آن نیز برگزاری کارگاههای معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان و ارائه مشاوره حقوقی رایگان این معاونت برای عموم مردم را برعهده گرفتم و در نهایت به واسطه یکی از استادان دانشگاه محل تحصیلم که ریاست معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان را برعهده داشت در شورای حل اختلاف استان به عنوان صلح یار فعالیت خود را آغاز کردم. حدود ۴ سال در این زمینه مشغول به کار هستم و بسیاری از پروندهها را با میانجیگری و وساطت به صلح و سازش ختم کردهام.
وی افزود: صلح یار با ابلاغی که از شورای حل اختلاف دریافت میکند مشغول به کار میشود و بهترین کار در رسالت صلحیاران این است که نگذارند پرونده به دادگاه ارسال شود. طبق قانون جدید شورا صلحیاران و حکمین قرآنی در دادگاه خانواده به عنوان داور پرونده خانواده حضور دارند و من نیز در حال حاضر در دادگاه خانواده به عنوان مشاور مشغول به فعالیت هستم. صلح یار کار خود را به مکان خاصی محدود نمیکند و هر کجا که اختلافی وجود دارد ورود میکند تا به سازش ختم شود.
بانوی صلح یار استان کردستان بیان کرد: علاوه بر این یک روز در هفته برای ارائه مشاوره حقوقی رایگان به مردم در معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان حضور پیدا میکنم همچنین برای ایجاد صلح و سازش در پروندههایی که از دادگاه خانواده به ما ارجاع میشود به طرفین مشاوره ارائه میکنیم تا در این همین راستا بسیاری از اختلافات میان طرفین رفع شود.
زالیه اظهار کرد: بحث مشاورههای حقوقی و حل و فصل اختلافات در شورای حل اختلاف استان را ستاد صبر اداره میکند و همکاران ستاد صبر استان این مسائل را به خوبی پیش میبرند و همکاری و همراهی بسیار زیادی با صلح یاران دارند. ستاد صبر شورای حل اختلاف خدمات مربوط به مشاوره رایگان، میز خدمت و... را انجام میدهد و فعالیتهای بسیار گستردهای دارد. ۲ شعبه صلحیاری استان زیر نظر ستاد صبر قرار دارد که در دو شیفت صبح و عصر فعالیت دارند.
بانوی صلح یار استان کردستان درباره بیشتر موضوعات پروندهای که ارجاع میشود، گفت: پروندههایی که از سوی شورای حل اختلاف به صلح یاران ارجاع میشود متنوع بوده و شامل الزام به تمکین، نزاع، قلع و قمع، خیانت در امان، تقسیم ارث، اختلافات ملکی و اختلافات میان زوجین اعم از طلاق، حضانت، نفقه، مهریه، یا تقسیم اموال، اختلافات مالی، قصاص، مطالبه وجه و... میشود. اخیرا چند پرونده قصاص به ما ارجاع شده است که برای ایجاد صلح و سازش جلساتی نیز برگزار کردهایم تا صحبتهای آنها را استماع و مشاورههای لازم را به آنها ارائه کنیم.
وی افزود: حتی برای ایجاد صلح و سازش در اختلافاتی که میان روستاییان رخ داده است به روستاهای اطراف استان که برخی از آنها در دور دست قرار دارد شخصاً سفر میکنم بیشتر موضوعات آن ها مربوط به اختلافات ملکی است که بسیاری از این اختلافات در جلسات مصالحه رفع میشود.
بانو صلح یار استان کردستان اظهار کرد: متاسفانه پروندههای خانواده بسیار دیر به ما ارجاع میشود و گاهی مواقع ما برای ایجاد مصالحه میان طرفین فقط ۴ روز فرصت داریم و این در حالی است که طرفین تصمیم نهایی خود را اتخاذ کرده اند و صلح و سازش میان این پرونده ها بسیار دشوار است بنابراین زمان ارجاع پرونده به ما بسیار مهم است.در طول یک ماه حدود ۷۰ درصد پروندههایی که از سوی شورای حل اختلاف استان به ما ارجاع میشود را به صلح و سازش ختم میکنیم.
انتهای پیام/