دایرهالمعارف شهدای ترور کشور و تقویت گامهای هدفمند ایران در مبارزه با تروریسم
ایران یکی از بزرگترین قربانیان تروریسم در منطقه و حتی جهان است و از نخستین روزهای پیروزی انقلاب اسلامی و سالهای پس از آن درگیر اقدامهای خشونتآمیز گروهکهای تروریستی بوده است و بسیاری از شهروندان ایرانی در نقاط مختلف کشور قربانی این گونه حملهها شده اند.
آنچه سالیان آغازین ترورها و حملههای تروریستی را با سالهای پس از آن متمایز میکند پیروزی کشورمان در مبارزه سخت و بیامان با تروریسم و اخراج گروهکهای تروریستی و سرکردگان آنها از ایران بوده است که تشکیلات این گروهکها پس از متواریشدن از کشور با چراغ سبز کشورهای غربی در خاک آنها مستقر شدهاند و وجود دهها سند و گزارش منتشرشده ازسوی نهادهای مختلف رسمی در این کشورها تاکیدی بر این نکته است که دولتهای غربی از ماهیت خشن و تروریستی این گروهکهای ضدایرانی مطلع هستند.
ایران اگرچه بزرگترین قربانی تروریسم در جهان است، اما اصلیترین بازیگر مبارزه با این پدیده شوم و مرگبار نیز محسوب میشود؛ تلاشهای ایران برای مقابله با تروریسم در دهههای گذشته در شکلهای مختلف همکاریهای بینالمللی و پیگیریهای حقوقی و قضایی در داخل و ارج از کشور ادامه داشته است.
یکی از پیش نیازهای این مبارزه، شناخت و آگاهی درست از قربانیان ترور و عاملان ارتکاب این جنایتها است؛ چراکه چنین شناخت و آگاهی میتواند مسیر مبارزه را روشنتر و مدارک پیگیری حقوق قربانیان و بازماندگان و پاسخگو کردن عاملان جنایتهای تروریستی را مستندتر و موثقتر کند.
در همین رابطه، مراسم رونمایی از دایرهالمعارف ۲۳ هزار شهید ترور کشور بهتازگی برگزار شد.
دبیرکل بنیاد هابیلیان در این مراسم با بیان اینکه در سال ۱۳۹۰ برای نخستینبار اولین نسخه از دایرهالمعارف شهدای ترور کشور که شامل بیش از ۱۷ هزار شهید ترور بود، رونمایی شد، گفت: این فهرست در حقیقت پشتیبانی مهم و ارزشمند برای نهادهای دیپلماتیک و حقوقی و قضایی کشور و محل رجوع و بهرهبرداری پژوهشگران، فعالان و اقشار مختلف شده است؛ در عین حال، گذشت بیشتر از یک دهه از انتشار نخستین نسخه و متاسفانه افزایش شهدای ترور در این مدت باعث شد تا ضرورت بهروزرسانی این فهرست بهطور جدی احساس شود؛ بههمین دلیل با صرف تقریبا ۳ سال زمان برای تجمیع دادهها از منابع مختلف رسمی کشور، اعم از سامانهها، دادههای نهادهای مختلف و همینطور مطبوعات و منابع تحقیقاتی، و تدقیق و تحقیق در آنها، نسخه جدید و بهروزرسانیشده شهدای ترور کشور که شامل ۲۳ هزار شهید ترور است، با هدف پاسداشت این شهیدان و بهرهبرداری نهادهای مختلف و جوامع پژوهشی و تحقیقاتی کشور و فعالان حقوق بشری عرضه و رونمایی شد.
هاشمینژاد همچنین گفت: اگرچه دایرهالمعارف شهدای ترور کشور بهروزرسانی شد، اما واقعیت این است که به مدد همکاری مردم، ترورهای افسارگسیخته پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در همان سالهای ابتدایی انقلاب یعنی از سال ۱۳۶۳ روندی کاهشی به خود گرفت که باید آن را نتیجه همین همکاری و وحدت و همدلی و اعتماد دو طرفه و تقویت بنیههای نظام سیاسی کشور دانست.
غریبآبادی نیز در سخنرانی خود در این مراسم، به فهرست به روزرسانی شده شهدای ترور اشاره کرد و گفت: رونمایی از فهرست بهروزرسانیشده قربانیان و شهدای ترور در جمهوری اسلامی در سالروز ترور ناجوانمردانه اسوه مقاومت و مبارزه با تروریسم، شهید قاسم سلیمانی فرصتی ارزشمند برای ادای دین به همه قربانیان ترور، قهرمانان مبارزه با تروریسم و بازماندگان آنان است.
وی تاکید کرد: شهدایی که در عرصههای مختلف داخلی، منطقهای و بینالمللی با فداکاری خود امنیت، ثبات، غرور ملی و سرافرازی را برای ایران و ایرانیان و مردم منطقه به ارمغان آوردهاند؛ امیدوارم با تلاشهای مشترک، روزی فرابرسد که دیگر هیچ کشوری شاهد خشونت مبتنی بر تروریسم نباشد.
- بیشتر بخوانید:
- غریبآبادی: ایران اجازه تردد به تروریستها را در کشورهای غربی نمیدهد
- مراسم بزرگداشت شهدای ترور برگزار میشود
از مهمترین ویژگیهای دایرهالمعارف بهروزرسانیشده شهدای ترور کشور میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- فارغ از منابع مورد استفاده در تجمیع و تدقیق و پژوهش دادهها، بررسی پرونده شهادت یکایک شهدای کشور از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی تاکنون برای تفکیک شهدای ترور از دیگر شهدا، ازجمله اقدامهای انجامشده در روند بهروزرسانی بوده است.
- درج کدملی تمامی شهدا در کنار نام هر یک از آنها سبب شده تا سندی وثیق در اختیار مخاطبان و افراد قرار بگیرد.
- ویژگی دیگر این اثر بهروز بودن آن است؛ اسامی شهدای سال ۱۴۰۳ تا پایان آذر ماه این سال در این دایرهالمعارف گنجانده شده است.
- شیوه ترور و شهادت این افراد و مشاغل آنان نیز در این فهرست مندرج شده است.
- در بخشی از این دایرهالمعارف به فهرست گروههایی که از ابتدای انقلاب تاکنون، در ترور شهروندان ایرانی نقش مستقیم ایفا کردهاند، اشاره شده است.
گردآوری اطلاعات شهدای مظلوم ترور که سند گویای نقض حقوق بشر شهروندان ایران بهشمار میرود، علاوه بر زندهنگهداشتن نام و یاد آنها، گامی اولیه در راستای احقاق حقوق خانوادههای قربانیان ترور است.
دایرهالمعارف شهدای ترور جمهوری اسلامی ایران با چنین نگاهی و با بهرهگیری از منابع مختلف مکتوب و اسنادی و بر مبنای ماده نخست قانون مبارزه با تامین مالی تروریسم مصوب مجلس شورای اسلامی نگاشته شده است و شهدای ترور کشور از تاریخ ۲۲ بهمن ۱۳۵۷ تا ۳۰ آبان ۱۴۰۳ را که ازسوی بیش از ۳۰ گروه تروریستی بهشهادت رسیدهاند، شامل میشود.
آمار شهدای ترور که از تمام اقشار مختلف جامعه هستند، عدد ۲۳ هزار و ۳۲ نفر را نشان میدهد؛ در این کتاب افزون بر نام و نام خانوادگی و نام پدر شهید، اطلاعاتی مانند تاریخ تولد و شهادت، محل تولد و شهادت، دین و مذهب و نوع عملیات ترورِ هر شهید توسط گروهکهای تروریستی نیز گنجانده و در انتهای کتاب هم ضمایمی مانند جدولهای آماری و نموداری از فراوانی شهدای ترور و اقدامهای تروریستی در نقاط مختلف کشور درج شده است.
اشاره به این موضوع نیز ضروری است که این اثر تنها دربردارنده مشخصات شهدای ترور است و شامل اقدامها و حملههای تروریستی گروهکها و دیگر عوامل تروریستی نمیشود، چرا که بخشی از اقدامهای تروریستی علیه ایران، با اینکه اهداف خرابکارانه داشتهاند، الزاما منجر به شهادت شهروندان نشدهاند.
با در نظر داشتن عزم جدی ایران در مسیر مبارزه با تروریسم و بیکیفرمانی اقدامهای تروریستی، این امید وجود دارد که در سالهای پیش رو شاهد تحقق پیشرفتهای جدی در اتخاذ اقدامهای جامع و همکاریهای مشترک میان دولتها و همچنین سازمانهای منطقهای و بینالمللی در مبارزه با تروریسم و ظهور زمینههای تغییر در رویکردهای سیاسی و دوگانه برخی دولتهای غربی در موضوع تروریسم باشیم.
انتهای پیام/