حقوق بشر در سال ۲۰۲۴ در ترازوی سیاستزدگی
جهان در سال ۲۰۲۴ شاهد تحولات گستردهای در زمینه حقوق بشر بود و سال ۲۰۲۴ از این نظر دوره زمانی خاص بهشمار میرود.
ازجمله تحولات در این سال، میتوان به جنایتهای حقوق بشری رژیم صهیونیستی در نوار غزه، صدور احکام بینالمللی علیه این رژیم و از طرفی دیگر، دروغپردازیهای ادامهدار غرب و اتهامزنیهای حقوق بشری علیه ایران اشاره کرد.
نقض حقوق بشر در سال ۲۰۲۴ بیش از پیش نمایان شد
در همین رابطه عباسعلی رهبر، کارشناس حقوق بینالملل در گفتوگو با میزان درباره تحولات حقوق بشری جهان در سال ۲۰۲۴ ضمن اشاره به موضوع جنگ غزه، گفت: موضوع مهمی وجود دارد و آن هم این است که گروههای مقاومت فلسطین در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) برای دفاع مشروع از فلسطین و در پاسخ به ۷ دهه اشغالگری در سرزمینشان، طوفانالاقصی را اجرا کردند.
کارشناس حقوق بینالملل اظهار کرد: بحث جدی درباره نقض حقوق بشر در این ۷ دهه وجود دارد؛ هزاران زن و مرد و کودک فلسطینی طی اقدامهای غیرقانونی بازداشت شدند، حقوق فلسطینیها بهطور گسترده نقض شد و مجامع بینالمللی که میتوانستند اقدامی انجام دهند سکوت اختیار کرده بودند.
وی اضافه کرد: موضوع دیگری نیز وجود دارد که مربوط به فضای نقض حقوق بشر بوده و در سال ۲۰۲۴ خود را بهطور واضح نشان داد. شواهد نشان میدهد که خسارتهایی که به غزه در سال ۲۰۲۴ وارد شد، حتی از سایر درگیریهای سالهای قبل و دیگر درگیریهای در منطقه بیشتر بوده است.
رهبر، خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی در سال ۲۰۲۴ بیشترین و بزرگترین بمبها را در نزدیکی بیمارستانهای غزه پرتاب کرد؛ حتی خود بیمارستانها، مراکز بهداشتی، مدارس و سایر زیرساختهای نوار غزه مورد حمله قرار گرفتند. لشکرکشی رژیم صهیونیستی به نوار غزه مانند هیچ جنگی در قرن ۲۱ نبوده است. یکی از اظهاراتی که نشان داد صهیونیستها به هیچ قانون و حقوق بشری پایبند نیستند، گفتههای یوآو گالانت، وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی است؛ او در ۱۰ اکتبر خطاب به نیروهایش گفته بود: دیگر در این جنگ محدودیتی نداریم و غزه به آن چیزی که پیشتر بوده بازنخواهد گشت.
این کارشناس تصریح کرد: نقض حقوق بشر ازسوی رژیم صهیونیستی در غزه بهحدی گسترده شده که شورای حقوق بشر سازمان ملل، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل و خود دبیرکل و همچنین کشورهای دیگر هم نسبت به این موضوع اعتراض جدی خودشان را مطرح کردند.
عباسعلی رهبر با اشاره به قوانین بینالمللی، گفت: براساس ماده ۲۵ کنوانسیون لاهه، حمله یا بمباران شهرها و روستاها و ساختمانهای بیدفاع ممنوع است. حتی ماده ۵۳ کنوانسیون چهارم ژنو اعلام میکند که هرگونه آسیب زدن به عموال اشخاص خصوصی، یا دولتی و هر نوع اموال عمومی ازسوی قدرت اشغالگر ممنوع است. ماده ۱۴۷ کنوانسیون چهارم ژنو هم میگوید نابودی اموالی که ضرورت نظامی نداشته باشد ممنوع است.
وی خاطرنشان کرد: با هیچ منطق و معیاری، نه منطق انسانی، نه منطق حقوق بینالملل، نه منطق حقوق دینی و نه منطق اخلاق عمومی توجیهی وجود ندارد که غزه با بیش از ۲ میلیون ساکن غیرنظامی از آب، غذا، سوخت ملزومات پزشکی محروم باشند؛ رژیم صهیونیستی این محرومیت از خدمات اولیه را در غالب روش گرسنه نگه داشتن غیرنظامیان انجام میدهد.
رهبر تاکید کرد: این تناقض و پارادوکسی که در حقوق بشر غربی نمایان شده است؛ حقوق بشر غربی یک روز یک نفر را تروریست معرفی کرده و برای سرش جایزه تعیین میکنند، و در روز دیگر او را فرمانده یک دولت مینامند. براساس حقوق بشر غربی، یک نفر در یک نقطه از جهان کشته میشود و صدای کشورهای غربی به هوا میرود، اما هزاران نفر در جایی دیگر کشته میشوند، اما هیچ صدایی از همین کشورها شنیده نمیشود.
به گفته وی، اتفاق خوبی که افتاده و جای امیدواری دارد، آگاهی سراسری و آگاهی مردم جهان نسبت به نقض حقوق بشر و در نتیجه منزوی شدن رژیم صهیونیستی در جهان است.
احکام صادرشده علیه رژیم صهیونیستی گامی مثبت است
عباسعلی رهبر با اشاره به احکام صادرشده ازسوی مجامع و دادگاههای بینالمللی علیه رژیم صهیونیستی، ازجمله صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآو گالانت، گفت: حساسیتی که جامعه بینالمللی، جدا از دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی، در پیش گرفته گام مثبتی است و این نکته مهمی بهشمار میآید. این رویکرد در قبال رژیم صهیونیستی سابقه نداشته است.
وی تاکید کرد: خود صهیونیستها به این موضوع و منزوی شدن در جهان اذعان میکنند. البته این نقطه شروع بوده و این موضوع باید ادامهدار باشد و امیدواریم که سازمانهای بینالمللی و حقوق بشری بتوانند از یافتههای خود برای ضمانت اجرایی این احکام استفاده کنند.
مواضع حقوق بشری غرب علیه ایران سیاسی است
کارشناس مسائل و حقوق بینالملل در بخشی دیگر با اشاره به مواضع کشورهای غربی علیه ایران در موضوع حقوق بشر، گفت: مواضع حقوق بشری غرب علیه ایران به هیچ وجه براساس نگاه حقوقی نبوده و براساس نگاه سیاسی است؛ مواضع حقوق بشری غرب علیه ایران با عینک سیاستزدگی است. آنها از این رویکرد برای تامین منافع خودشان استفاده میکنند.
وی تصریح کرد: کشورهای غربی در مواردی موضوع هستهای و در مواردی موضوع حقوق بشر و زنان را مطرح میکنند.
- بیشتر بخوانید:
- ۲۰۲۴؛ سال سرکوب اعتراضهای دانشگاهی در آمریکا
- اروپا؛ گرداب مرگ مهاجران در سال ۲۰۲۴
- درخواست گزارشگر سازمان ملل از پزشکان برای قطع روابط با رژیم صهیونیستی
رهبر همچنین اظهار کرد: حقوق بشر در حال حاضر ابزاری در دست غربیها شده که متناسب با فضای سیاسی خود از آن استفاده کنند، در حالی که ما با اساس انقلاب اسلامی خود مدعی دادخواهی حقوق حقوق بشر هستیم؛ نمونه این موضوع دفاعی است که از حقوق مردم فلسطین انجام میدهیم.
وی خاطرنشان کرد: از عجایب این دوره و زمانه این است که سردمداران ادعایی حقوق بشر در جاهایی که باید به بحثهای حقوق بشری ورود کنند، چشمان خود را میبندند و حمایت خودشان را از ظلم و تجاوزگری ادامه میدهند.
تحریمهای آمریکا علیه ایران نقض کامل حقوق بشر است
این کارشناس با تاکید بر این موضوع که یکجانبهگرایی آمریکا، ازجمله تحریمها علیه ایران، نقض کامل حقوق بشر است؛ گفت: تحریمهای اقتصادی ایران را در موضوعهای دارو، سلامت، آموزش و استفاده از اطلاعات شفاف با مشکل روبرو کردهاند؛ بنابراین آمریکا خود یکی از اصلیترین ناقضان حقوق بشر است.
انتهای پیام/