آغوش باز مسیرهای مرگ پیش روی مهاجران
مسیرهای مهاجرتی مرگبار زمینی و دریایی در آمریکا و اروپا در سال گذشته دامهای مرگ برای مهاجران بودند؛ این در حالی است که مهاجران رسیده به مقصد نیز از چالشهای بحرانی برای ادامه زندگی در امان نمانده و با دشواریهای مختلفی مواجه شدند.
سال ۲۰۲۴ در حالی به روزهای پایانی خود نزدیک میشود که روز جهانی مهاجران در روزهای پایانی سال، فرصتی برای مرور رنجهای این افراد است.
روز جهانی مهاجران چیست؟
مهاجرت امری طبیعی است و بشر همیشه به دلایل مختلف از مسیرهای مختلف در حال حرکت بوده است؛ مهاجرت همیشه بخش حیاتی و غنیکنندهای برای جوامع مقصد بوده است.
۱۸ دسامبر (۲۸ آذر) بهعنوان روز جهانی مهاجران تعیین شده است تا روزی بهصورت خاص برای دفاع از حقوق این افراد مشخص شود.
جهان در حالی در سال ۲۰۲۴ این روز را گرامی میدارد که مهاجران همچنان با سطح فزایندهای از نقض حقوق بشر از طریق سیاستها و شیوههای خصمانه مهاجرتی مواجه هستند؛ در مرزها و فراتر از آن، حقوق اساسی و حیثیت انسانی مهاجران با فناوریهای قدیمی و جدید نقض میشود.
این سیستمها، لفاظیهای غیرانسانی علیه مهاجران را که صرفا به دنبال زندگی بهتر هستند، تقویت میکند.
- بیشتر بخوانید:
- اروپا سیاستهای مرزی را در سال ۲۰۲۵ تشدید میکند
- رشد نرخ مرگومیر زنان و کودکان مهاجر در مرزهای جنوبی آمریکا
گوترش: روز جهانی مهاجران یادآور چالشهای پیش روی این افراد است
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در پیامی به مناسبت روز جهانی مهاجر با انتشار بیانیهای ضمن تقدیر از کمکهای میلیونها مهاجر به جوامع، اقتصادها و کشورهای سراسر جهان، اعلام کرد که روز جهانی مهاجر، روزی است برای یادآوری چالشهایی که مهاجران با آنها روبرو میشوند؛ چالشهایی مانند تعصب و تبعیض، خشونت و سوء استفاده آشکار، تا ظلم غیرقابل تصور قاچاق انسان از آن جمله هستند.
وی با تاکید بر اینکه این چالشها با افزایش موجهای اطلاعات نادرست و سخنان نفرتانگیز که باعث ایجاد تفرقه و انحراف کمکهای ارزشمندی که مهاجران انجام میدهند، بدتر میشود، اعلام کرد: بهعنوان یک جامعه جهانی، باید انسانیت مشترک خود را فراخوانده و برای معکوس کردن این روندهای مضر تلاش کنیم.
دبیرکل سازمان ملل در پایان تاکید کرد: بیایید امروز و هر روز، برای حقوق همه مهاجران بایستیم و برای ایجاد سیستمهای مهاجرت ایمن، انسانی و فراگیر تلاش کنیم.چ
فناوریهای جدید علیه مهاجران
فناوریهای جدید به شکل خصمانهای علیه مهاجران استفاده میشوند؛ این فناوریها طیف گستردهای از جیپیاسها و پابندهای الکترونیک و هوش مصنوعی تا نظارتهای الکترونیکی برای کنترل مرزها را شامل میشوند.
بخش عمدهای از استفاده از این فناوریها غیرقانونی و ناقض حقوق بشر هستند؛ بهعنوان مثال استفاده از پابندها برای اعمال نظارت بر تردد و تحرک مهاجران در کشورهای اروپایی ازجمله انگلیس براساس قوانین بینالمللی و اروپایی غیرقانونی بوده و با قانون حفاظت از دادهها مطابقت ندارد.
یکی از مبناهای حقوقی این نقض قانون، ماده ۸ کنوانسیون اروپایی حقوق بشر است که نقض حق حفظ حریم خصوصی است.
کارشناسان حقوقی میگویند که مهاجران نیز مانند دیگر افراد از حقوق حفاظت دادهها برخوردارند و مقامهای مهاجرتی بالاتر از قانون نیستند.
بالا گرفتن اعتراضهای مهاجران در آمریکا
روز جهانی مهاجران در سراسر جهان در حالی گرامی داشته میشود که مهاجران در آمریکا در کمتر از یک ماه دیگر شاهد روی کار آمدن دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور بعدی آمریکا خواهند بود که در رقابتهای انتخاباتی خود لفاظیهای بیسابقهای علیه مهاجران داشته است.
وی تهدید کرد که حدود یک میلیون مهاجر را در قالب اخراج دستهجمعی از آمریکا بیرون میکند؛ این امر سبب نگرانی جدی حدود ۱۱ میلیون مهاجر فاقد مدارک در آمریکا شده است.
تاکنون برنامهها و رویدادهای متعددی به مناسبت روز جهانی مهاجر در چند شهر در سراسر آمریکا طراحی شدهاند؛ در عین حال، ماموران امنیتی در شهرهای مختلف ازجمله واشنگتن مانع برگزاری تجمعهای اعتراضی مهاجران شدهاند.
چالشهای پیش روی مهاجران
مهاجران در صورت جان بهدر بردن از مسیرهای مرگبار مهاجرتی، در کشورهای غربی با طیف گستردهای از نقض حقوق خود مواجه میشوند؛ این چالشها عبارتند از: سوءاستفاده، بیگانههراسی، مهاجرستیزی، لفاظیهای ضدمهاجرتی، جنایتهای نفرتمحور، استثمار کاری، ...
کشورهای غربی ازجمله اروپاییها و کانادا همزمان با تشدید سیاستهای سختگیرانه ضدمهاجرتی خود به شکل فزایندهای تلاش میکنند تا برای چالشهای اقتصادی خود مقصرهایی پیدا کنند و در این میان مهاجران را هدف قرار میدهند.
مهاجران در این کشورها بهویژه در کانادا قربانی چالشهای اقتصادی میشوند که نقشی در بروز و ظهور آنها ندارند.
مرگومیر مهاجران در سال ۲۰۲۴
سیاستهای ضدمهاجرتی عامل اصلی مرگومیر مهاجران بهویژه در مسیرهای مهاجرت هستند.
سازمان بینالمللی مهاجرت (IOM) بهتازگی اعلام کرد که از آغاز سال جاری میلادی تا ۷ دسامبر (۱۷ آذر) ۶۱۸ مهاجر در مدیترانه مرکزی جان خود را از دست دادند و ۹۱۸ نفر نیز در این مسیر مهاجرتی ناپدید شدند.
سازمان غیردولتی SOS Humanity طی روزهای گذشته، از مرگ هزار و ۶۰۰ مهاجر در دریای مدیترانه در سال جاری میلادی خبر داد.
پیشتر نیز رجینا دی دومینیسیس، هماهنگکننده ویژه دفتر مرکزی یونیسف در منطقه اروپا و آسیای مرکزی گفت که از سال ۲۰۱۴ دستکم ۲ هزار و ۵۰۸ مهاجر ازجمله کودکان، در شرق مدیترانه جان خود را از دست دادهاند.
انتهای پیام/