چالش جدید صدور حکم بازداشت برای مقامهای صهیونیست؛ تلاش برای برکناری کریمخان آغاز شد
خبرگزاری میزان – گزارشها و منابع مختلفی از آغاز تحقیقات ازسوی دیوان بینالمللی کیفری درباره اتهام اخلاقی به کریم اسد احمدخان، دادستان ارشد این دیوان که خواستار صدور حکم بازداشت بنیامین نتانیاهو و یوآف گالانت، نخستوزیر و وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی است، حکایت دارند.
قضات دیوان بینالمللی کیفری در حال حاضر در حال بررسی درخواستی هستند که کریمخان در ماه مه (اردیبهشت) برای صدور حکم بازداشت علیه نتانیاهو و گالانت ارائه کرد؛ دادستان ارشد دیوان بینالمللی کیفری گفته است که اتهامهای مربوط به سوءرفتار همزمان با کارزار اطلاعات نادرست علیه دفتر وی با اهداف خاصی مطرح شده و بخشی از یک پروژه آشکار بدنام و بیاعتبارسازی است.
دیوان بینالمللی کیفری یک دادگاه دائمی است که میتواند افراد را به دلیل جنایتهای جنگی، جنایتهای علیه بشریت، نسلکشی و جنایت تجاوز در کشورهای عضو تحت تعقیب قرار دهد؛ هیئت حاکمه دیوان بینالمللی کیفری اوایل ماه آینده نشست سالانه خود را برگزار میکند.
اتهام ادعایی علیه کریمخان چیست؟
۲ منبع آگاه بهتازگی اعلام کردند که هیئت حاکمه دیوان بینالمللی کیفری تحقیقاتی را درباره کریمخان به دلیل آنچه اتهام سوءرفتار جنسی خواندند، آغاز کرد.
کریمخان اتهام یادشده را که ماه گذشته به هیئت حاکمه دیوان بینالمللی کیفری گزارش شد، رد کرده و از نهاد نظارت داخلی خود دیوان خواست تا درباره این اتهام تحقیق کند؛ وی تاکید کرد که بهطور کامل با این تحقیقات همکاری خواهد کرد.
یک منبع آگاه از جلسه پنجشنبه گذشته یکی از گروههای اصلی هیئت حاکمه دیوان بینالمللی کیفری، در این باره گفت که مجمع کشورهای عضو با انجام تحقیق خارجی در این باره موافقت کرده است.
هنوز مشخص نشده است که چه کسی یا چه نهادی این تحقیقات را انجام خواهد داد؛ با وجود این، منابع آگاه اعلام کردند که احتمالا مقامهای اجرای قانون از اروپا و یک شرکت حقوقی در انجام تحقیقات یادشده شرکت خواهند داشت.
اگرچه از نهاد نظارتی دیوان بینالمللی کیفری نیز بهعنوان یکی از تحقیقکنندگان احتمالی یاد شده است، اما ممکن است این نهاد به دلیل نگرانیهای تضاد منافع در مورد همسر کریمخان که قبلا برای دیوان در کنیا در تحقیق در مورد موارد آزار جنسی کار کرده است، رد شود.
تلاش برای برکناری کریمخان
در عین حال، سند داخلی که در اختیار اعضای دیوان بینالمللی کیفری قرار گرفته، نشان میدهد که از دادستان ارشد این دیوان خواسته شده است تا بهطور موقت از نقش خود در دیوان بینالمللی کیفری بهعنوان نهاد رسیدگیکننده به جنایتهای جنگی جهان مستقر در لاهه کنارهگیری کند؛ این در حالی است که دیوان بینالمللی کیفری در حال حاضر در حال رسیدگی به پرونده جنایتهای جنگی رژیم صهیونیستی علیه غزه است.
سند یادشده که بدون تاریخ و امضا است، از طریق کارکنان دیوان بینالمللی کیفری در اختیار اعضای دیوان قرار گرفت.
در عین حال، سند داخلی یادشده نشان میدهد که فشارها بر کریمخان برای کنارهگیری موقت و تفویض مسئولیت به یکی از معاونهایش در حین انجام تحقیقات افزایش یافته است.
در این سند آمده است: دادستان باید با فوری از سمت خود کنار برود تا راه برای تحقیقات مستقل هموار شود؛ با وجود این، مشخص نیست که آیا هیئت حاکمه دیوان بینالمللی کیفری از کریمخان خواسته است این کار را انجام دهد یا خیر.
کارزار اطلاعاتی بدنامسازی رژیم صهیونیستی علیه کریمخان
اتهام سوءرفتار علیه کریمخان در حالی مطرح شده است که گزارشهای مختلفی نشان میدهند که رژیم صهیونیستی کارزار اطلاعاتی را برای بدنام و بیاعتبار کردن دادستان خواهان صدور حکم بازداشت برای سران این رژیم راهاندازی کرده است.
کارزار نفوذ رژیم صهیونیستی در دیوان بینالمللی کیفری با هدف مانعتراشی و کارشکنی در مسیر فعالیت این نهاد از زمانی آغاز شد که دیوان فلسطین را بهعنوان یک عضو به رسمیت شناخت و در سال ۲۰۱۵ تحقیقات مقدماتی را درباره جنایتهای رژیم صهیونیستی آغاز کرد.
گاردین و چند رسانه صهیونیستی در تابستان امسال گزارشهایی درباره اینکه سازمانهای اطلاعاتی رژیم صهیونیستی در دهه گذشته کارکنان ارشد دیوان بینالمللی کیفری ازجمله سلف کریمخان را هدف قرار دادهاند، منتشر کردند؛ ازجمله این اقدامها، ارسال پاکتهای پر از پول در خانه دادستان سابق با هدف بدنامسازی بوده است.
- بیشتر بخوانید:
- دلایل لاهه برای صدور حکم بازداشت وزیر جنگ سابق رژیم صهیونیستی
- تغییر معنادار در ترکیب قضات لاهه
تاخیر در اقدام برای صدور حکم بازداشت سران رژیم صهیونیستی به چه معنا است؟
حدود شش ماه از زمان اعلام درخواست کریمخان برای صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت میگذرد؛ درخواستی که در سابقه دیوان بینالمللی کیفری قابل توجه بود.
کریمخان در حالی در ماه مه سال جاری درخواست صدور حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را مطرح کرد که در تاریخ ۲۲ ساله دیوان بینالمللی کیفری هیچگاه دادستان به دنبال دستگیری مقامهای ارشد متحد کشورهای غربی نبوده است.
صادر نشدن قرارهای بازداشت برای نتانیاهو و گالانت موجب انتقادات گستردهای از دیوان بینالمللی کیفری شده است؛ بهطوری که دانشمندان و متخصصان حقوق بینالملل هشدار میدهند که دلیل وجودی آن برای تضمین پاسخگویی برای فاحشترین جنایتهای در خطر است.
علاوه بر این، همانطور که در مقدمه اساسنامه رم که دیوان بینالمللی کیفری را تاسیس کرد، اشاره شده است، هدف دادگاه نه تنها پاسخگویی مظنونان، بلکه پیشگیری و جلوگیری از این جنایتها است.
دلایل انتقاد از دیوان بینالمللی کیفری چیست؟
قضات دیوان بینالمللی کیفری از زمان تاسیس این نهاد در سال ۲۰۰۲ تاکنون ۵۵ حکم بازداشت را در ۳۲ پرونده صادر کردهاند؛ از این تعداد ۲۱ نفر در بازداشتگاه دیوان بینالمللی کیفری در لاهه بازداشت و در دیوان حاضر شدند و ۲۶ نفر همچنان متواری هستند.
بهطور متوسط دیوان ۲ ماه پس از درخواست دادستان حکم بازداشت را صادر کرد؛ این در حالی است که دیوان بینالمللی کیفری بیتوجه به وخامت اوضاع در غزه به شکلی غیرمنطقی صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و گالانت را به تاخیر انداخته است.
کارشناسان و حقوقدانان تاخیر دیوان بینالمللی کیفری در صدور حکم بازداشت برای مقامهای رژیم صهیونیستی را با توجه به سرعت عمل این نهاد در پروندههای دیگر، تضاد بسیار آشکاری میدانند که سبب به تعویق افتادن عدالت میشود.
ریچارد فالک، استاد ممتاز دانشگاه پرینستون و گزارشگر ویژه سابق سازمان ملل در امور حقوق بشر در فلسطین اشغالی، تصریح کرد که این تاخیر موید انتقادها نسبت به دیوان بینالمللی کیفری است که تاکید دارند که این دیوان تحت فشار غرب و ابرازی سیاستگذارانه برای اتحادیه اروپا است.
چه چیزی باعث تاخیر در صدور حکم بازداشت مقامهای صهیونیست شده است؟
بهعنوان مثال، دولت انگلیس در ژوئن سال جاری (خرداد) درخواستی را به دیوان بینالمللی کیفری ارائه کرد تا صلاحیت دیوان در رسیدگی به این پرونده را به دلیل عضو نبودن رژیم صهیونیستی در آن به چالش بکشد.
اگرچه رژیم صهیونیستی عضو دیوان بینالمللی کیفری نیست، اما کشور فلسطین در سال ۲۰۱۵ عضویت خود را دریافت کرد؛ در عین حال، دیوان بینالمللی کیفری صلاحیت محاکمه اتباع ۱۲۴ کشور عضوی که اساسنامه رم را امضا کردهاند و همچنین افرادی که در این سرزمینها مرتکب جنایت میشوند، دارد؛ بنابراین دیوان بینالمللی کیفری میتواند از صهیونیستها به دلیل جنایتهای ارتکابی در اراضی اشغالی فلسطین از جمله غزه، کرانه باختری و قدس شرقی اشغالی تحقیق کند.
آیا حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت صادر میشود؟
حقوقدانان و کارشناسان بر این باور هستند که بسیار بعید است که دیوان بینالمللی کیفری حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت را صادر کند.
اگر حکم بازداشت صادر شود، همه ۱۲۴ کشور عضو اساسنامه رم موظف به دستگیری مقامهای صهیونیست و تحویل آنها به دادگاه لاهه خواهند بود؛ چراکه طبق ماده ۶۳ اساسنامه، رسیدگی غیابی نمیتواند شروع شود.
در عین حال، دیوان بینالمللی کیفری قدرت اجرایی ندارد و برای دستگیری و تسلیم مظنونان به همکاری کشورهای عضو متکی است.
این یک واقعیت است که آمریکا و رژیم صهیونیستی با جدیت در حال تلاش برای بیاعتبار کردن دیوان بینالمللی کیفری هستند؛ این امر نشان میدهد که آنها در مبارزه علیه مشروعیت سازمانهای بینالمللی حدومرزی ندارند.
انتهای پیام/