صبر در راه خداوند اجر و ثواب بسیار دارد/ حضرت زینب (س) نمادی صبر و استقامت
حسن طاهری کارشناس علوم قرآنی در گفتوگو با میزان درباره سیره اخلاقی حضرت زینب (س) گفت: حضرت زینب کبری (س) را به خاطر استواری و بردباریش در واقع کربلا با عنوان اسوه صبر میشناسند، قرآن کریم نیز در مورد این صفت حسنه بارها توضیح داده و همگان رابه در پیش گرفتن این رویکرد دعوت کرده است. ازسوی دیگر حضرت زینب به عنوان یکی از مفسران قرآن کریم به آموزش برخی از زنان در مدینه و کوفه میپرداخت.
وی ادامه داد: تعلیم و تربیت حضرت زینب (س) زیر نظر حضرت فاطمه زهرا (س) و امیرالمومنین حضرت علی (ع) شکل گرفت از این رو زمینه آموزش صحیح در ایشان را فراهم و سبب شد تا این بانوی گرامی را با عنوانهای مختلف مانند عقیله بنی هاشم، عارفه، عالمه و حتی محدثه نیز بنامند. ایشان در واقعه کربلا سه فرزند خود را از دست داد، اما طی سخنرانیهایی، اثرگذار توانست ابعاد قیام کربلا را در اذهان عمومی مطرح کرده و پیام امام حسین (ع) را در تاریخ ماندگار کند. اگرچه تلاش دشمنانی همچون یزید و عبیدالله برای پنهان کردن حقایق کربلا بسیار بود ولی نا موفق باقی ماند. از این رو حضرت زینب (س) را به عنوان پاسدار از فرهنگ عاشورا نیز میشناسند.
طاهری بیان کرد: صبر و استقامت به عنوان یک سیره ارزنده برای انسان شناخته میشود و حضرت زینب (س) در سفر کربلا شاهد شهادت بسیاری از عزیزترین نزدیکانش بود، اما با توکل بر خداوند و بر پا کردن نماز شب، صبر و استقامت را پیشه کرد، بدین ترتیب حرکتی اثرگذار را در کنار امام سجاد (ع) را رقم زد.
وی به روایتی از پیامبر اسلام درباره صبر پرداخت و افزود: صبر سه قسم است: صبر به هنگام دیدن مصیبت، صبر بر طاعت خدا و صبر به هنگام معصیت؛ نقسیم بندی می شود. هرکس بر مصیبتی صبر کند و سختی آن را به نیکویی تحمل کند، خدای متعال برای وی سیصد درجه مینویسد بطوری که ما بین هر درجه فاصلهای هست به مقدار فاصله موجود میان آسمان و زمین و هر کس بر طاعت خدا صبر کند خدای متعال برای وی ششصد درجه عطا کرده که ما بین هر درجه فاصلهای هست مثل فاصله موجود میان پائینترین نقطه زمین تا عرش خدا و هر کس بر معصیت خدا صبر کند (معصیت خدا را انجام ندهد) خدای متعال برای وی نهصد درجه عنایت میفرماید که ما بین هر درجه فاصلهای هست مثل مقدار فاصله موجود از پائینترین نقطه زمین تا منتهای عرش خدا.
این کارشناس علوم قرآنی به مراتب صبر و اشاره و بیان کرد: صبر بر امور ناخوشایند را «صبر خاص» مینامند که دارای سه مرتبه است. ابتدا صبر توبهکنندگان، و آن عبارت است از ترک شکوه، بیتابی و بیقراری و رفتار غیر طبیعی و پریشان نداشتن؛ در مرحله دوم، صبر زاهدان؛ یعنی علاوه بر مرتبه اول، بر آنچه نسبت به انسان مقدر شده از سختیها و درد و رنجها، رضایت قلبی داشتن؛ و در آخر صبر صدیقان؛ یعنی علاوه بر دو مرتبه قبل، نسبت به آنچه خداوند در حق انسان مقرر داشته، عشق ورزیدن و آن را دوست داشتن است.
طاهری لزوم توجه جامعه به سبک زندگی حضرت زینب (س) و توجه به صبررا مورد تاکید قرار داد و تصریح کرد: بسیاری از چالشها و مشکلات جامعه امروز از آنجا نشات میگیرد که سبک درست زندگی را در پیش نگرفتهایم. توجه به رویکرد بزرگانی همچون حضرت زینب (س) که صبر را چراغ راه قرار داده و بر اساس آن حرکت کردند سبب میشود تا بر بسیاری از مشکلات و چالشها فائق آمده و در نتیجه آرامش و توکل را پیشه کنیم که این امر کاری بسیار ارزشمند است.
انتهای پیام/