به مناسبت بمباران اتمی هیروشیما|

آمریکا؛ عامل بدترین تراژدی اتمی جهان

9:03 - 16 مرداد 1403
کد خبر: ۴۷۸۶۷۴۷
دسته بندی: حقوق بشر ، عمومی
آمریکا؛ عامل بدترین تراژدی اتمی جهان
مرد چاق و پسر کوچک آمریکا بدترین تراژدی‌های اتمی جهان را در ژاپن رقم زدند، اما موضع‌گیری توکیو در قبال بدترین بحران بشردوستانه جهان و هیروشیمای بدون بمب اتم ناامیدکننده بوده است.

خبرگزاری میزان – روز ششم آگوست (۱۶ مرداد) به‌عنوان روز جهانی ضد هسته‌ای تعیین شده است؛ چراکه در چنین روزی آمریکا در جریان جنگ جهانی دوم هیروشیما ژاپن را هدف قرار داد.

در ۶ آگوست ۱۹۴۵ (۱۶ مرداد ۱۳۲۴) آمریکا در جریان جنگ جهانی دوم شهر هیروشیما و روز ۹ آگوست (۱۹ مرداد)، ناکازاکی را هدف بمباران اتمی قرار داد؛ این حمله‌ها مرگ ده‌ها هزار نفر را به دنبال داشت و بازماندگان را با پیامد‌های طولانی مدت منجر به مرگ مواجه کرد.

۶ آگوست برای جهان، یادآور تاثیر مخرب سلاح اتمی است و بر اهمیت تلاش جهت رسیدن به جهانی عاری از چنین تهدید‌هایی تاکید دارد؛ این روز علاوه بر اینکه یادآور جان‌های از دست رفته در جهان حمله اتمی آمریکا به هیروشیما است، فرصتی برای اندیشیدن درباره پیامد‌های انسانی جنگ اتمی هم محسوب می‌شود.

 

آمریکا؛ عامل بدترین تراژدی اتمی جهان

هیروشیما؛ نخستین شهر آسیب‌دیده از حمله اتمی در جهان

شهر هیروشیما ژاپن، نخستین شهر در جهان است که هدف سلاح اتمی قرار گرفت؛ آمریکا ساعت ۸:۱۵ دقیقه روز ۶ آگوست ۱۹۴۵ این شهر را بمباران کرد تا بتواند شرایط جنگ جهانی دوم را آن گونه که خود می‌خواهد، تغییر دهد.

آمریکا به‌عنوان نخستین و تنها استفاده‌کننده از سلاح اتمی در جهان، با رقم زدن جنایت در هیروشیما و ناکازاکی ژاپن، جنگ جهانی دوم را به نفع خود و متحدانش خاتمه داد.

در چنین روزی آمریکا بمب اتمی موسوم به «پسر کوچک» را تقریبا ۶۰۰ متر بالای هیروشیما منفجر کرد که موج انفجاری و گرمای شدید و تشعشات مرگ‌باری را رقم زد؛ این بمب پس از انفجار، یک توپ آتشین تولید کرد که دما را تا ۷ هزار درجه سانتیگراد افزایش داد و امواج ضربه‌ای بالاتر از سرعت صوت ایجاد کرد.

امواج یادشده همراه با تشعشعات منتشر شده، هزاران نفر را کشت و هیروشیما، شهری با ساختمان‌های چوبی و کاغذی را به جهنمی داغ تبدیل کرد؛ پس از انفجار، رگ‌بار شدید باران سیاه که حامل ریزش رادیواکتیو بود، آلودگی گسترده‌ای را ایجاد کرد و کسانی که در جست‌وجوی ناپدید شده‌ها به مرکز انفجار نزدیک شدند، در معرض این تشعشعات قرار گرفتند.

این حمله بلافاصله بین ۷۰ تا ۸۰ هزار نفر را به کام مرگ کشاند و ده‌ها هزار نفر دیگر را در معرض تشعشات اتمی قرار داد؛ زیرساخت‌های هیروشیما از بین رفتند و هیباکوشا (Hibakusha کلمه ژاپنی که برای توصیف قربانیان بازمانده از انفجار بمب اتمی در هیروشیما و ناکازاکی در سال ۱۹۴۵ به کار برده می‌شود) با مشکلات سلامتی طولانی‌مدت و آسیب‌های روانی شدید مواجه شدند.

اگرچه هیروشیما امروزه، یک کلان شهر با ۱.۲ میلیون نفر است، اما ویرانه‌های یک ساختمان گنبدی شکل در مرکز شهر به‌عنوان یادآوری آشکار از وحشت این حمله حفظ شده است.

 

آمریکا؛ عامل بدترین تراژدی اتمی جهان

ناکازاکی؛ محل وقوع دومین تراژدی هسته‌ای جهان

آمریکا در ۹ آگوست ۱۹۴۵ هم دومین بمب اتم خود موسوم به مرد چاق را روی ناکازاکی انداخت و جنایتی مشابه آنچه در هیروشیما روی داد، در این شهر هم رقم خورد.

دومین جنگنده آمریکایی وقتی از جزیره تینیان در اقیانوس آرام بلند شد، بمب اتمی را حمل می‌کرد که نام رمزی مرد چاق بر آن گذاشته شده بود.

مرد چاق یک بمب اتمی پیشرفته‌تر مبتنی بر پلوتونیوم بود که در طول آزمایش ترینیتی آزمایش شده بود؛ اگرچه شهر کوکورا ژاپن به‌عنوان مقصد نهایی پرتاب مرد چاق تعیین شده بود، اما لایه‌های متراکم ابر سبب شد تا خدمه جنگنده آمریکا هدفرا به ناکازاکی تغییر دهند.

 

آمریکا؛ عامل بدترین تراژدی اتمی جهان

آمریکا؛ تنها استفاده‌کننده از بمب اتم در جهان

آمریکا در حالی از بمب‌های اتمی خود در آگوست استفاده کرد که رابرت اوپنهایمر و دیگر دانشمندان اتمی آمریکا نخستین بمب اتمی را در جولای ۱۹۴۵ در سایتی واقع در جنوب لوس آلاموس نیومکزیکو آزمایش کردند.

بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی، قدرت ویرانگر سلاح‌های اتمی را نشان داد؛ این‌ها فقط نمونه‌هایی از بمب‌های اتمی بودند که در درگیری‌ها مورد استفاده قرار گرفته و سبب به وجود آمدن پیامد‌های مرگ‌بار گسترده و منحصر به فردی شدند.

آمریکا؛ عامل بدترین تراژدی اتمی جهان

هیباکوشا چه کسانی هستند؟

ژاپنی‌ها از بازماندگان حمله‌های اتمی آمریکا به هیروشیما و ناکازاکی با نام هیباکوشا یاد می‌کنند.

روایت‌های هیباکوشا از رنج قرار گرفتن در معرض انفجار اتمی، یادآور تلفات و آسیب‌های عمیقی است که بشر را در معرض خطر قرار می‌دهد.

هیباکوشا که اکنون طبق اعلام وزارت بهداشت و رفاه ژاپن حدود ۱۰۶ هزار و ۸۲۳ نفر را با میانگین سنی ۸۵ سال شامل می‌شود، در میانه تلاش برای دریافت حمایت‌های پزشکی بر اطلاع‌رسانی درباره پیامد‌های استفاده از بمب‌های اتمی تاکید دارند.

شمار قربانیان حمله اتمی به هیروشیما و ناکازاکی

آمار‌های مختلفی درباره شمار قربانیان حمله اتمی آمریکا به هیروشیما و ناکازاکی وجود دارد؛ برخی تخمین‌ها رقم ۱۶۶ هزار غیرنظامی را اعلام می‌کنند.

برخی از آمار‌ها نیز شمار قربانیان در شهر هیروشیما را ۱۴۰ هزار نفر و قربانیان ناکازاکی را ۷۴ هزار نفر برآورد کرده‌اند.

 

آمریکا؛ عامل بدترین تراژدی اتمی جهان

سایه تهدید بمب اتمی بر سر جهان

از زمان حمله اتمی آمریکا به هیروشیما و ناکازاکی تاکنون بیش از ۲ هزار آزمایش هسته‌ای با هدف توسعه سلاح‌های اتمی و زرادخانه‌های بسیار قوی‌تر از بمب‌های اتمی که در هیروشیما و ناکازاکی انداخته شد، انجام شدند.

این در حالی است که پس از دهه‌ها مبارزات عمومی و مذاکرات چندجانبه، معاهده منع جامع آزمایش‌های اتمی (CTBT) در سپتامبر ۱۹۹۶ (شهریور ۱۳۷۵) برای امضا باز شد.

این معاهده همه انفجار‌های مربوط به آزمایش اتمی را در همه جا، توسط همه و برای همیشه ممنوع می‌کند؛ در حالی که پایبندی به CTBT تقریبا جهانی است، برای لازم‌الاجرا شدن آن، باید همه ۴۴ کشور فهرست شده در ضمیمه ۲ آن، معاهده را تصویب کنند، اما هنوز ۹ کشور آن را امضا نکرده‌اند.

تراژدی‌های جهانی مانند جنگ علیه غزه با تهدید‌های گاه‌و بی‌گاه‌ مقام‌های صهیونیست برای استفاده از سلاح اتمی، بی‌اعتمادی و هراس میان ملت‌های جهان را تعمیق و این تصور عمومی را تقویت کرده که برای حل مشکلات بین‌المللی باید بر نیروی نظامی تاکید کرد.

ژاپن و موضع‌گیری‌ بحث‌برانگیز

یادبود بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی در سال ۲۰۲۴ در حالی برگزار می‌شود که غزه طی ۱۰ ماه گذشته متحمل بدترین بحران بشردوستانه جهان بوده است؛ بحرانی که جنایت‌های مستمر رژیم صهیونیستی آن را ایجاد کرده است و برخی از غزه با عنوان هیروشیمایی بدون بمب اتم یاد می‌کنند.

مقام‌های هیروشیما در حالی سفیر رژیم صهیونیستی در ژاپن را برای حضور در مراسم یادبود دعوت کردند که این رژیم تاکنون لفاظی‌های متعددی درباره استفاده از بمب اتم علیه غزه داشته اند؛ هیئت عمومی دائمی فلسطین در ژاپن با اشاره به دعوت سفیر رژیم صهیونیستی در مراسم یادبود هیروشیما، تاکید کرد: این یک اقدام تکان‌دهنده است.

 

آمریکا؛ عامل بدترین تراژدی اتمی جهان

مقام‌های شهر هیروشیما ادعا می‌کنند که در دعوت نامه خود به سفیر رژیم صهیونیستی خواستار برقراری آتش‌بس در اسرع وقت و حل‌وفصل بحران از طریق گفت‌وگو شده‌اند.

منتقدان و کارشناسان ضمن ابراز تاسف از اقدام مقام‌های شهری هیروشیما می‌گویند که این نشان‌دهنده درک نادرست مقام‌های ژاپن از فاجعه در غزه است.

ریچارد فالک، استاد بازنشسته حقوق بین‌الملل دانشگاه پرینستون آمریکا، در این باره گفت که تصمیم مقام‌های هیروشما برای دعوت از رژیم صهیونیستی مایه تاسف و تکان‌دهنده است.

سائول تاکاهشی، استاد حقوق بشر و مطالعات صلح دانشگاه اوزاکا ژاپن با اشاره به اعتراض‌ها و بحث‌های فراوان درباره تصمیم جنجالی مقام‌های شهری هیروشیما برای دعوت از رژیم صهیونیستی جهت حضور در مراسم یادبود بمباران اتمی، گفت: چگونه ممکن است وقتی دیوان بین‌المللی دادگستری به‌طور قابل قبولی جنایت نسل‌کشی اسرائیل را تایید کرده، ژاپن از آن‌ها برای حضور در مراسم دعوت کند؛ این ظالمانه است.

از سوی دیگر مقام‌های ناکازاکی اعلام کردند که سفیر رژیم صهیونیستی را برای مراسم یادبود امسال دعوت نکرده‌اند؛ براساس بیانیه مقام‌های شهری ناکازاکی، این اقدام انگیزه سیاسی نداشته است.

در عین حال، ژاپن به‌تازگی در رویدادی مشترک با آمریکا بر آنچه تعهد واشنگتن به بازدارندگی گسترده که شامل تسلیحات اتمی با هدف محافظت از متحد آسیایی خوانده شد، تاکید کردند.

منتقدان می‌گویند که این یک وعده توخالی است.

به نظر می‌رسد ژاپن برخلاف رویه گذشته خود درباره عدم تمایل به بحث علنی در مورد حمله اتمی به این کشور، اکنون با صحبت درباره اینکه تنها کشور متحمل حمله اتمی در جهان است، مشکلی ندارد.

انتهای پیام/



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *