گفتوگو با امام جماعتی که با بیش از ۵ دهه تجربه صلحیار برتر مساجد در شیراز شده است/ روایتی جالب از روش صلح و سازش در مدینه منوره
خبرگزاری میزان- فعالیتها و اقدامات شوراهای حل اختلاف در سراسر کشور بر رسالت اصلی آن یعنی گسترش و تقویت صلح و سازش متمرکز شده است؛ این شوراها از بهترین ابزار برای استفاده از ظرفیت و توانمندی مردم در راستای حل دعاوی، نزاعات و اختلافات استفاده می کنند که آزمون خود را نیز در سالهای اخیر به خوبی نشان داده است.
در سالهای اخیر یکی از سیاستهای موفقی که از سوی شوراهای حل اختلاف در استانهای مختلف دنبال میشود، افزایش حجم و تعداد پروندههای ارجاعی به هیئتهای صلح و تعامل بیشتر با سازمانها و نهادهای مردمی است.
در این بین هیئتهای صلح مساجد نیز با استفاده از ظرفیت علما، روحانیون، متنفذان و معتمدان محلی موجب تقویت روند صلح و سازش شدهاند و با این روش بسیاری از پروندههای قضایی در همان محلات به آشتی ختم شده و روند حل دعاوی سرعت بیشتری به خود گرفته است.
در میان همه استان های کشور که در شوراهای حل اختلاف خود به ایجاد سازش در بین اهل دعوی مشغول هستند، استان فارس با دارا بودن حوزههای قضایی فراوان و با توجه به گستردگی جغرافیایی که دارد توانسته از ظرفیت هیئتهای صلح مختلف خود از جمله هیئت های صبح مساجد، به خوبی بهرهمند شود.
حجتالاسلام والمسلمین سید کاظم موسوی در همایش تقدیر از قضات و کارکنان برتر در امر صلح و سازش که بهمناسبت سالروز تاسیس شوراهای حل اختلاف که در سالن شهید قدوسی دادگستری شیراز برگزار شد، با اشاره به نقش مهم و حساس شوراهای حل اختلاف در کاهش اطاله دادرسی گفت: نقش صلح و سازش در احقاق حق و پیشگیری از اطاله دادرسی بسیار مهم و حائز اهمیت است و در سند تحول قوه قضاییه که به تأیید مقام معظم رهبری رسیده، بر امر داوری و توسعه صلح و سازش تاکید شده است.
رئیس کل دادگستری استان فارس با اشاره به اهمیت ارجاع پرونده به مؤسسات داوری و میانجیگری خاطرنشان کرد: در سند تحول به شوراهای حل اختلاف نگاهی ویژه شده به گونهای که در کنار تقویت نظام صلح و سازش، بر توسعه فعالیتهای داوری به ویژه در پروندههای حقوقی تأکید و بر تقویت امر میانجیگری نیز توجه واقعی شده است.
وی اتقان آرای قضایی را بسیار مهم بیان کرد و افزود: هم در آرای صادر شده شوراهای حل اختلاف و هم دادگستری به اتقان آرا توجه کنیم و در این زمینه آموزش نیروها را به صورت فراگیر و ضمن خدمت مورد توجه قرار دهیم.
فعالیت هزار و ۶۰۰ صلحیار مساجد در استان فارس
حجتالاسلام والمسلمین مصطفی توانی، رئیس توسعه حل اختلاف استان فارس در گفتوگو با میزان، با اشاره به تعداد صلح یاران مساجدی که در سطح این استان با شورای حل اختلاف همکاری دارند، اظهار کرد: در سطح استان فارس هزار و ۶۰۰ صلح یار مساجد مشغول به کار هستند.
وی با بیان اینکه یکی از عواملی که میتواند در پیشگیری از جرم سهم بسزایی داشته باشد توجه به مذهب و نشانگرهای آن از جمله مسجد است، افزود: مساجد در طول تاریخ، علاوه بر محل عبادت و تشکیل نمازهای جمعه و جماعت، مکانی برای تشکیل جلسات بحث و درس، تعلیمات دینی و علمی، انجام امور قضایی، حل و فصل اختلافات، رسیدگی به امور عمومی و عام المنفعه بودند و به این ترتیب نقش فرهنگی و اجتماعی مساجد بسیار چشمگیر بوده و انبوهی از پیامهای فرهنگی و اجتماعی از فراز منبر مساجد منتشر میشد.
رئیس توسعه حل اختلاف استان فارس تاکید کرد: قابلیت مساجد در زمینه صلح و سازش پرونده ها، ایجاد اخوت و دوستی بین منازعین و طرفین پرونده می تواند هرچه بیشتر مورد استفاده قرار گیرد که بحمدالله تاکنون نیز نتایج اثربخشی داشته است.
شورای حل اختلاف استان فارس همه ساله برای تقدیر و تشویق صلح یاران، برتر مساجد، برنامهای برگزار و نفرات برتر در این حوزه را معرفی میکند. یکی از صلح یاران برتر استان فارس در سالی که گذشت، حجت الاسلام و المسلمین سید عادل علیزاده بوده که از سال ۱۳۴۶ امام جماعت مسجد موسی ابن جعفر (ع) در بلوار عدالت شیراز است.
به روش آخوندی سعی میکنم در میان اهل دعوا صلح ایجاد کنم
حجتالاسلام و المسلمین سید عادل علیزاده در گفتوگو با میزان، با اشاره به فعالیت صلح و سازشی خود در شیراز بیان کرد: از سال ۱۳۴۶ و بیش از ۵ دهه است که امام جماعت مسجد موسی ابن جعفر (ع) در بلوار عدالت شیراز هستم.
وی در ادامه افزود: حدود سه سال است که در شورای صلح و سازش محله که در مسجد موسی ابن جعفر (ع) در روزهای سه شنبه هر هفته برگزار میشود به عنوان صلح یار قرآنی شرکت کرده و به روند برقراری آشتی و سازش در پروندهها همیاری میکنم.
این صلح یار برتر مساجد استان فارس با بیان اینکه روند ارجاع پرونده به شورای محلی مسجد موسی ابن جعفر (ع) متفاوت است، گفت: گاهی در یک هفته ۱۵ پرونده و برخی اوقات نیز ۵ پرونده در طول یک هفته به این شورا ارجاع میشود.
حجتالاسلام والمسلمین علیزاده با اشاره به موضوع پروندههایی که برای صلح و سازش به شورای مسجد موسی ابن جعفر (ع) فرستاده میشود، گفت: الحمدلله هیچگاه پروندهای در مورد قتل و دیگر جرایم نداشتیم و بیشتر موضوعات مربوط به امور خانوادگی، معاملات و مالکیت زمین هستند.
مدت زمان حل مشکلات پروندهها متفاوت است
وی با اشاره به مدت زمان حل و رسیدگی به پروندههایی که به این شورا ارجاع داده میشود نیز توضیح داد: مدت زمان حل مشکل پروندهها متفاوت است گاهی یک هفته و گاهی چند ماه زمان برای رسیدن به آشتی و صلح در پروندهها زمان لازم است.طبق روال، معمولا سه پرونده در هر هفته به سازش ختم میشود.
بهرهگیری از آیات قرآنی و روایات
این صلح یار برتر مساجد استان فارس با بیان اینکه برای ایجاد صلح و آشتی بین طرفین پروندهها از آیات قرآنی و روایات بهره میگیریم، گفت: اکثر اوقات این جمله را به طرفین متذکر میشوم که ۲ عالم پیش یک جاهل آمدید وقتی علت را جویا میشوند به آنها میگویم که شما از کارتان و اتفاقاتی که افتاده اطلاع دارید و ما نسبت به آن بی اطلاع هستیم و باید ما را با صحت از جزئیات کامل و دقیق مطلع کنید تا بتوانیم به رفع مشکل ایجاد شده کمک کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین علیزاده تصریح کرد: به بیان خودمانی، به زبان آخوندی از تمام تجربهای که در طول این سالها در میان مردم بودن آموختهام، سعی می کنم به ایجاد صلح و سازش در دعاوی و منازعات کمک کنم. در جلسات و جریان حل اختلافات همواره به مراجعان متذکر میشوم که با ایجاد آشتی در برزخ و در قیامت هیچ مسئلهای نخواهید داشت. تلاش ما این است که به هر صورت ممکن، طرفین دعوا را به صلح و سازش هدایت کنیم.
وی در ادامه افزود: در زمان ریاست آقای شفیعی در دادگستری استان فارس به همراه وی و آقای فاضل به سفر حج مشرف شدیم که در خلال این سفر به دادگستری مدینه برای ملاقات با رئیس دادگستری این شهر رفتیم، در جلوی دادگستری تنها یک نگهبان ایستاده بود که ما را به دفتر رئیس هدایت کرد، وقتی داخل دفتر شدیم در آنجا نیز مراجعه کنندهای نبود.
حل دعاوی با روش عدول المومنین در مدینه
این صلح یار برتر مساجد استان فارس ادامه داد: وقتی در صحبت با این مقام قضایی شهر مدینه علت خلوتی و عدم حضور مراجع در محل دادگستری را جویا شدیم پاسخ داد، در مدینه تلاش میشود دعاوی با روش عدول المومنین رفع شود. بدین صورت که دعاوی در همان محل زندگی اهل دعوا با روش کدخدامنشی حل میشود و اگر به آشتی نرسید در پاسگاه حل میشود و درصد کمی از دعاوی اگر در این دو مرحله حل نشوند به دادگستری آورده میشوند.
حجتالاسلام والمسلمین علیزاده تاکید کرد: پیشنهاد میکنیم دعاوی و اختلافات در کشور ما نیز به همین روش کدخدامنشی و در شوراهای حل اختلاف محلات حل شوند تا از ارجاع آنها به محاکم و دادگاهها جلوگیری شود.
به هر روی، استفاده از هیئتهای صلح مساجد نیز یکی از روشهایی است که قادر است، صلح و سازش در دعاوی را سرعت بخشیده و به کاهش تعداد پروندههای قضایی کمک کند.
انتهای پیام/