مفهوم اخلاق حرفهای در وکالت و آثار آن/ احقاق حقوق موکل در کنار رعایت اصول اخلاقی و قانونی

وکالت نه تنها یک شغل، بلکه مسئولیتی اخلاقی و اجتماعی است که پایبندی به اصولی مانند صداقت، رازداری، استقلال، و وفاداری به موکل را میطلبد. وکیل به عنوان نماینده قانون، موظف است میان تعهد به موکل و التزام به حقیقت و انصاف توازن ایجاد کند.
اخلاق حرفهای همچنین ایجاب میکند وکیل در راستای تحقق دادرسی عادلانه، از هرگونه رفتار فریبآمیز یا سوءاستفاده از قدرت پرهیز کند.
تخطی از اخلاق حرفهای نه تنها مجازاتهای انتظامی به همراه دارد، بلکه اعتبار حرفه وکالت و جامعه را خدشهدار میکند.
علی صدری خانلو نایب رئیس کانون وکلای دادگستری مرکز در یادداشتی که در اختیار خبرگزاری میزان قرار داده است به بررسی اهمیت اخلاق حرفهای در حرفه وکالت و آثار آن پرداخته است. در این یادداشت آمده است:
تمام مشاغل در ارتباط با همکاران و ارباب رجوع و حفظ اعتبار جایگاه آن شغل، از مجموعه اصول و قواعد و ضوابطی تبعیت میکنند که به آن اخلاق حرفهای گفته میشود.
وکلا بخاطر وظیفه خطیری که در حمایت و دفاع از حقوق مردم دارند، اخلاق حرفهای وکالت بر مبنای ارزشهایی همچون صداقت، عدالت، احترام به قانون و حقوق بشر، حفظ حریم خصوصی و رازداری، شجاعت، استقلال، مسئولیتپذیری و تعهد به عدالت اجتماعی، تشویق به سازش و وفاداری، تدوین شده است.
وکلا موظفاند همواره در راستای منافع موکلان خود عمل کنند، اما نباید این منافع را بر اصول اخلاقی و قانونی مقدم بدانند.
وکلا موظفاند تا در تمام فعالیتهای خود، این اصول را رعایت کرده و همواره در جهت ارتقای اعتماد عمومی به سیستم قضایی و حرفه وکالت گام بردارند.
احترام به موکلین، طرفهای مقابل و دستگاه قضایی از الزامات اساسی این منشور است. همچنین، وکلا باید همواره دانش و مهارتهای خود را به روز نگه داشته و با حرفهایگری و تعهد به اخلاق حرفهای، وظیفه خود را به بهترین نحو انجام دهند.
رعایت اخلاق حرفهای وکالت، به اختصار آثار زیر را دربر خواهد داشت:
- موجب حفظ وتقویت اعتماد عمومی به نظام حقوقی کشور میشود.
- موجب حفظ و ارتقای حیثیت و اعتبار حرفه وکالت در جامعه شده و وکلا بعنوان مدافعان عدالت و حقوق انسانی شناخته میشوند.
بر این اساس؛ رعایت اخلاق حرفهای به وکلا کمک میکند تا روابط کاری موثرتری با موکلان، همکاران وسایر افراد دخیل در فرایند قضایی برقرار کنند و حتی رعایت اخلاق حرفهای میتواند نقش موثری در کاهش خشونت علیه وکلا که از نگرانیهای امروزه جامعه وکالت است، داشته باشد.
انتهای پیام/