کودکان غزه؛ متولدین بزرگترین زندان روباز جهان
خبرگزاری میزان – ۲۰ نوامبر (۲۹ آبان) روز جهانی کودک در سال ۲۰۲۳ در حالی برگزار میشود که کودکان فلسطینی بهویژه در غزه، به دلیل سکوت جامعه بینالمللی و چشمپوشی آنها از جنایتهای رژیم صهیونیستی قتلعام میشوند.
از زمان آغاز دور جدید حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه در ۷ اکتبر (۱۵ مهر) سال جاری تاکنون بیش از ۵ هزار کودک در غزه شهید شدند؛ این رقم معادل تقریبی نیمی از قربانیان دور جدید جنایت رژیم صهیونیستی علیه غزه است؛ در عین حال حدود هزار و ۵۰۰ کودک نیز در غزه ناپدید شدهاند که احتمالا کودکانی هستند که زیر آوارها ماندهاند.
معنای غمانگیز روز جهانی کودک برای کودکان فلسطینی
۲۰ نوامبر سالگرد تصویب اعلامیه حقوق کودک در مجمع عمومی سازمان ملل در سال ۱۹۵۹ و سالگرد تصویب کنوانسیون حقوق کودک سه دهه پس از آن است و به همین دلیل روز جهانی کودک نام گرفته است.
در روز کودک امسال باید بیش از هر زمان دیگری تاکید شود که همه کودکان حق زندگی در صلح را دارند؛ در این میان کودکان فلسطینی نیز حق زندگی در صلح را دارند.
رژیم صهیونیستی تمام تلاش خود را در سالهای اخیر انجام داده تا از کودکان فلسطینی با عنوان تروریست یاد کند؛ این رژیم در همدلانهترین موضع خود نیز انسانیت را از کودکان فلسطینی ربوده و با اتهامزنی به مقاومت فلسطین مدعی است که کودکان سپر انسانی مقاومت فلسطین هستند.
از منظر رژیم صهیونیستی چیزی یا فردی تحت عنوان کودک فلسطینی وجود ندارد؛ از این رو است که از قتلعام و کشتار آنها نه باکی دارد و نه وجدانی که به درد بیاید.
اعلامیه حقوق کودک ژنو با این جمله آغاز میشود: بشر ارائه بهترین چیزها را به کودکان مدیون است؛ آیا بشر اکنون بهترین چیزها را به کودکان غزه ارائه کرده یا به بدهکاری بزرگ تبدیل شده است؟
نگاهی تطبیقی به برخی از مفاد کنوانسیون حقوق کودک و شرایط کودکان فلسطینی
برخی از حقوق اساسی کودکان در کنوانسیون حقوق کودک مصوب سال ۱۹۸۹ سازمان ملل تصریح شده است؛ بررسی تطبیقی این حقوق با وضعیت کودکان فلسطینی نتایج هولناکی را ارائه میدهد.
- حق تحصیل
ماده ۲۸ کنوانسیون حقوق کودک تصریح میکند که همه کودکان حق دارند «بر اساس فرصتهای برابر» از آموزش برخوردار شوند.
در فلسطین اعم از کرانه باختری، اراضی اشغالی و غزه، کودکان با تحریف و حذف حقایق تاریخی، حمله به مدارس، ... مواجه هستند.
بسیاری از مدارس فلسطینی نیز در حال حاضر با تخریب قریبالوقوع یا تهدید تخریب مواجه هستند؛ صدها مدرسه فلسطینی در قدس شرقی اشغالی، کرانه باختری اشغالی و مصافر یاتا در آستانه تخریب از سوی رژیم صهیونیستی قرار دارند و شمار زیادی از مدارس غزه بر اثر بمباران تخریب شدهاند.
دانشآموزان فلسطینی علاوه بر تهدیدات رژیم صهیونیستی علیه موسسات آموزشی و دسترسی محدود به آموزش، با تعداد فزایندهای از حملات فیزیکی به مدارس و خودشان از سوی شهرکنشینان صهیونیست مواجه هستند.
دانشآموزان فلسطینی مرتبا از استنشاق گاز اشکآور، بریدگی و کبودی ناشی از حملات فیزیکی و یورش نظامی در طول روز به کلاسهای درس درس رنج میبرند.
- حق مسکن
ماده ۲۷ کنوانسیون حقو کودک اعلام میکند که «حق هر کودکی را برای داشتن سطح زندگی مناسب برای رشد جسمی، ذهنی، روحی، اخلاقی و اجتماعی کودک» بهویژه «در مورد تغذیه، پوشاک و مسکن» را به رسمیت میشناسد.
این در حالی است که خانههای کودکان فلسطینی در کرانه باختری، قدس اشغالی و غزه به دست رژیم صهیونیستی تخریب میشوند.
خانهها و ساختمانهای متعلق به فلسطینیها در قدس شرقی و منطقه C کرانه باختری، که طبق توافقنامه اسلو در سال ۱۹۹۴ تحت کنترل کامل رژیم صهیونیستی است، اغلب به این بهانه نداشتن مجوز ساختوساز تخریب میشوند.
کودکان فلسطینی در قدس شرقی اشغالی به طور نامتناسبی تحت تاثیر تخریب و جابجایی قرار دارند.
- حق مراقبتهای پزشکی
ماده ۲۴ کنوانسیون کودک «حق کودک را برای برخورداری از بالاترین استانداردهای بهداشتی و امکاناتی برای درمان بیماری و توانبخشی سلامت تضمین میکند.»
بیش از ۱۵ سال محاصره غزه از سوی رژیم صهیونیستی و همچنین پنج جنگ بین سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۲۳ که اکنون نیز در جریان است، تاثیر مخربی بر بخش بهداشت غزه داشته است و بسیاری از کودکان به شدت بیمار باید به دنبال درمان باشند.
کودکان بیمار اهل غزه برای سفر به قدس شرقی باشد از مقامهای رژیم صهیونیستی مجوز بگیرند؛ بین سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۲۲، بهطور متوسط ۳۱ درصد از درخواستهای مذکور رد یا با تاخیرهای مرگبار مواجه شدند.
به گفته پزشکان حقوق بشر، نهاد مستقر در اراضی اشغالی، نسبت مجوزهای رد شده نیز بین سالهای ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ بیش از ۲ برابر شده است؛ اعضای خانواده کودک نیز با مشاهده این روند ناچار میشوند کودکان بیمار را به تنهایی به سفر درمانی بفرستند؛ این معادل ۴۰ درصد کودکان بیمار است.
سه کودک اهل غزه در سال ۲۰۲۲ پس از عدم دریافت مجوز برای درمان در قدس شرقی جان خود را از دست دادند.
- حق ممنوعیت شکنجه و بازداشت خودسرانه
ماده ۳۷ کنوانسیون حقوق کودک مقرر میدارد که «هیچ کودکی نباید تحت شکنجه یا دیگر رفتارها یا مجازاتهای ظالمانه، غیرانسانی یا تحقیرآمیز قرار گیرد» و «آزادی هیچ کودکی نباید بهطور غیرقانونی یا خودسرانه سلب شود.»
در سال ۲۰۲۲ بیش از ۷۵۰ کودک فلسطینی توسط ارتش رژیم صهیونیستی دستگیر شدند و در حال حاضر حدود ۲۰۰ کودک فلسطینی در زندانهای رژیم صهیونیستی اسیر هستند.
رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۶۷ تا ۲۰۲۲ حدود ۵۰ هزار کودک فلسطینی را دستگیر کرد.
کودکان فلسطینی اهل کرانه باختری اشغالی بهطور سیستماتیک در دادگاههای نظامی محاکمه میشوند و مشمول قوانین نظامی میشوند، در حالی که کودکان فلسطینی از قدس شرقی تحت قوانین غیرنظامی رژیم صهیونیستی هستند.
- حق حیات
ماده ۶ کنوانسیون حقوق بشر، حق ذاتی هر کودک را برای زندگی به رسمیت میشناسد.
براساس آمارها از زمان دور جدید حملات رژیم صهیونیستی به غزه بیش از ۵ هزار کودک بر اثر حملات این رژیم به شهادت رسیدند.
کودکان غزه و روزهای گمشده کودکی
نوار غزه یکی از پرجمعیتترین مناطق جهان است و تعداد زیادی از ساکنان آن کودکان هستند، اما هیچ کودکی در غزه وجود ندارد.
کودکی در غزه، روزهای ربوده شدهای است که روحهای آسیبدیده و سالمندی را در کالبد کودکان نمایندگی میکند؛ چگونه میتوان در غزه کودک بود، وقتی که از لحظه تولد یا حتی پیش از آن چشمانداز مرگ در مقابلش خودنمایی میکند؟
این کودکان در سرزمینی به دنیا آمدند که به شهادت گروهها و سازمانهای حقوق بشری بزرگترین زندان روباز جهان است؛ حضور در زندان مستلزم ارتکاب جرم است؛ پرسش مهم این است که کودکان غزه چه جرمی مرتکب شدند که باید زندانی باشند؟
متولدان بزرگترین زندان روباز جهان در حال حاضر، در صورت زنده ماندن ساکنان بزرگترین گور دسته جمعی کودکان در دنیا هستند؛ آنها در صف مرگ ایستادهاند.
کودکان غزه در یک ماه گذشته در میانه بمبارانهای مداوم رژیم صهیونیستی ناله کردند؛ برای از دست رفتن اعضای خانواده خود فریاد زدند؛ گرسنگی کشیدند؛ لرزیدند و مردند.
براساس اعلام سازمان جهانی بهداشت بهطور میانگین هر ۱۰ دقیقه یک کودک در غزه به شهادت میرسد؛ این یعنی مرگ روزانه ۴۰۰ کودک در غزه.
تا پیش از دور جدید جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه از جمعیت ۲.۴ میلیون نفری این منطقه یک میلیون نفر کودک بودند.
یک بررسی تحلیلی تا ژوئن ۲۰۲۰ نشان میداد که ۳۶ درصد کودکان فلسطینی اعم از کودکان در غزه و کرانه باختری از اختلال استرس پس از سانحه رنج میبرند.
در عین حال، ۵۰ هزار زن باردار در غزه در پی جنگ جدید رژیم صهیونیستی علیه این منطقه، به نوبه خود انتقالدهنده مشکلات سلامت روان به نسلهای بعدی هستند.
این در حالی است که سلامت روان کودکان غزه در نقطه فروپاشی قرار دارد؛ براساس گزارش ۸۰ درصد کودکان در غزه از ناراحتی روانی رنج میبرند.
کودکان غزه دیگر نمیتوانند منتظر آتشبس باشند
وضعیت بحرانی کودکان در غزه نشان میدهد که آنها دیگر نمیتوانند منتظر آتشبس بمانند؛ نتیجه جنایتهای رژیم صهیونیستی برای کودکان غزه فاجعهبار، وحشتناک و ویرانگر است؛ آنها از آسیبهای ناشی از جنگ از جهات مختلف رنج میبرند.
کودکان غزه، سنگینترین هزینه جنایتهای رژیم صهیونیستی را میپردازند؛ چراکه رژیم صهیونیستی در حال انجام شدیدترین جنایتها علیه کودکان است؛ این جنایتها شامل قتل، معلولسازی، آدمربایی، حمله به مدارس و ممانعت از دسترسیهای بشردوستانه میشود.
کودکان غزه، در حال حاضر با کمبود شدید آب تمیز، غذا، سرپناه و دارو مواجه هستند؛ در حالی که جنگ رژیم صهیونیستی علیه غزه ادامه دارد، هیچ جای امنی برای کودکان غزه وجود ندارد.
کودکان پرورشگاهی غزه؛ آوارگانی همیشگی
کودکان پرورشگاهی غزه عمدتا از معلولیت رنج میبرند؛ پرورشگاههای غزه در حال حاضر از ترس بمباران خالی شدهاند.
ساکنان کودک این مراکز اکنون جز آوارگان هستند؛ آوارگانی که بهراحتی و بهسرعت نمیتوانند از آوارهای به جا مانده در خیابانها عبور کرده و خود را به جایی که فکر میکنند امن است، برسانند.
این کودکان به دلیل داشتن نیازهای متعددی که در زیر بمبارانهای رژیم صهیونیستی تامین نمیشوند، به شکل گسترده با ابتلا به انواع عفونت روبرو هستند.
کمبود دارو برای این کودکان معنای دیگری دارد، زیرا داروهایشان در شرایط غیرجنگی نیز به راحتی تامین نمیشود؛ این در حالی است که عوامل تشدید کننده بیماری آنها در یک ماه گذشته به شدت افزایش یافته است.
انتهای پیام/
مسعود بیاتی