بحران در زندانهای فرانسه؛ ازدحام در سلولهای مرگ
خبرگزاری میزان – وضعیت زندانها در فرانسه یکی از مهمترین دلایل انتقاد به این کشور در زمینه نقض حقوق بشر است؛ منتقدان دلایل متعددی برای انتقاد از سیستم زندانها در فرانسه دارند.
موضوع زندانهای فرانسه همچنین این کشور را با محکومیتهای متعدد در نهادهای بینالمللی کیفری مواجه کرده است.
فرانسه در سال ۲۰۲۰ به دلیل شکایت از شرایط بد حبس در زندانهای این کشور در دادگاه اروپایی حقوق بشر محکوم شد؛ دادگاه اروپایی حقوق بشر در جولای ۲۰۲۳ در یک پرونده شکایت از ازدحام جمعیت در زندانهای فرانسه، پاریس را محکوم کرد.
منتقدان سیستم زندانها در فرانسه از این سیستم به عنوان کشتی در حال غرق شدن یاد میکنند، زیرا ازدحام جمعیت در ۶۰ هزار سلول زندانی در ۱۸۷ زندان این کشور به اوج رسیده و میزان تراکم در برخی از زندانها از ۱۴۰ درصد عبور کرده است.
بحث تکراری ازدحام جمعیت در زندانهای فرانسه
موضوع ازدحام جمعیت در زندانهای فرانسه یک بحث تکراری است؛ دادگاه اروپایی حقوق بشر تاکنون بارها فرانسه را به دلیل ازدحام جمعیت در زندانهای این کشور محکوم کرده است.
گزارش دولتی اخیرا منتشر شده درباره زندانهای فرانسه ضمن هشدار درباره افزایش مستمر جمعیت زندانیان در این کشور طی یک دهه گذشته اعلام کرد که هرگز این همه زندانی در زندانهای فرانسه وجود نداشته است.
بررسیها نشان میدهند که فرانسه یکی از ۱۰ کشور اروپایی است که جمعیت زندانی در آن در حال افزایش است.
این گزارش با اشاره به اینکه در پایان سال ۲۰۲۲ ضریب اشغال زندانها در فرانسه تقریبا ۱۴۳ درصد بوده است، افزوده است که ازدحام بیش از حد جمعیت زندانی و کمبود کارکنان زندانهای فرانسه را در معرض تنشهای روزانه و افزایش خشونت بیشتر قرار میدهد.
در حالی که دلایل متعددی برای افزایش جمعیت زندانیان در زندانهای فرانسه وجود دارد، دولت و برخی از سیاستمداران این کشور تلاش دارند تا با فرافکنی از پذیرش مسئولیت در این زمینه اجتناب کند.
یکی از بهانههایی که مقامهای فرانسوی درباره افزایش جمعیت زندانها در این کشور میآورند، حضور اتباع خارجی در این مراکز است؛ این در حالی است که بررسی دلایل افزایش جمعیت در زندانهای فرانسه موارد زیر را نشان میدهد:
- افزایش دوران حبس
- افزایش میزان حبس پیش از محاکمه: ۲۷ درصد زندانیان در حال گذراندن دوره بازداشت پیش از محاکمه هستند.
- در نظر گرفتن محکومیت کیفری برای جرایم سبک
- عدم استفاده از مجازاتهای جایگزین حبس
در عین حال، آمارها نشان میدهند که برعکس روند افزایش شمار زندانیان در فرانسه، بزهکاری در این کشور در قیاس با گذشته تشدید چندانی را شاهد نبوده است؛ همین امر سبب شده تا اعتراضها به ناکارآمدی سیستم قضایی فرانسه افزایش یابد.
مرگومیر در زندانهای فرانسه
در زندانهای فرانسه بهطور متوسط هر ۲ یا سه روز یک مورد یا بیشتر مرگ وجود دارد؛ در حالی که بهطور میانگین سالانه ۲۵۰ زندانی در زندانهای فرانسه جان خود را از دست میدهند، بخش عمدهای از این مرگومیرها در پی اقدام به خودکشی زندانیان فرانسوی رخ میدهند.
فرانسه یکی از کشورهایی است که بالاترین میزان خودکشی در زندان را در اروپا دارد و زندانیان در این کشور شش برابر بیشتر از جمعیت عمومی فرانسه دست به خودکشی میزنند.
در حالی که شورای اروپا مرتبا به فرانسه یادآوری میکند که پیشگیری از خودکشی یک موضوع بهداشت عمومی است، دولتهای متوالی در فرانسه بر خودداری از انتقال صلاحیت این موضوع از اداره زندانها به وزارت بهداشت پافشاری میکنند.
در سال ۲۰۲۲ حدود ۱۲۵ مورد خودکشی در زندانهای فرانسه ثبت شد؛ این رقم رکورد خودکشی در زندانهای فرانسه را شکست.
تعداد خودکشی در زندانهای فرانسه در سال ۲۰۲۱ معادل ۱۲۱ نفر، در سال ۲۰۲۰ معادل ۱۱۳ نفر و در سال ۲۰۱۹ معادل ۱۱۴ نفر بود.
بحرانهای درهم تنیده در زندانهای فرانسه
گذشته از بحران ازدحام جمعیت در زندانهای فرانسه، این مراکز با بحرانهای دیگری نیز مواجه هستند.
حملات خشونتآمیز: بررسیها نشان میدهد که خشونت کارکنان زندان علیه زندانیان در فرانسه به مرز هشدار رسیده است؛ فقط در ۶ سال گذشته ۳۰ شکایت از اعمال خشونتآمیز کارکنان زندانها از سوی زندانیان فعلی و سابق ثبت شد.
تاسیسات در حال فروپاشی: ساختمانهای زندانهای فرانسه به دلیل قدیمی شدن به سرعت در مسیر فرسودگی قرار دارند؛ عمر برخی از ساختمانهای مذکور به سال ۱۸۵۰ میرسد.
حبس کودکان و نوجوانان در زندانهای بزرگسالان: یکی از انتقادهای وارد شده به سیستم زندانهای فرانسه، حبس کودکان و نوجوانان در زندانهای ویژه بزرگسالان است؛ این امر در حالی رخ میدهد که جمعیت زندانهای فرانسه به شکل فزایندهای در مسیر سالمندی قرار دارند؛ یعنی نه امکانات و نه محیط حبس کودکان و نوجوانان مناسب سن و نیازهای سنی آنان نیست.
مجازات سلول انفرادی: در حالی که سازمانها و نهادهای حقوق بشری بینالمللی و حتی اروپایی متعددی استفاده بیش از حد از سلول انفرادی را نوعی شکنجه میدانند، فرانسه مانند دیگر کشورهای اروپایی از سلول انفرادی بهعنوان مجازات استفاده میکند.
خودزنی: یکی از بحرانهای مهم در زندانهای فرانسه نرخ بالای خودزنی در میان زندانیان است.
بیتوجهی به زندانیان دارای اختلالات روانی: در حالی که آمارها نشان میدهند که درصد قابل توجهی از زندانیان فرانسه از مشکلات و اختلالات روانی رنج میبرند، زندانهای فرانسه فاقد امکانات لازم برای نگهداری و مراقبت از این دسته زندانیان هستند.
عدم امنیت: عدم امنیت در زندانهای فرانسه دلایل و پیامدهای فراوانی دارد؛ زندانهای فرانسه در میانه ازدحام فزاینده جمعیت از کمبود جدی کارکنان رنج میبرند و همین امر اصلیترین عدم امنیت، فرار، شورش، خشونت و نرخ بالای خودکشی در این مراکز است.
سوءرفتار، تحقیر و توهین: تاکنون گزارشهای متعددی از سوءرفتار با زندانیان در زندانهای فرانسه منتشر و اعلام شده که آنان در معرض تحقیر و توهین قرار میگیرند.
پیامدهای حبس در زندانهای فرانسه
جامعهشناسان و کارشناسان با اشاره به شرایط بد زندانهای فرانسه در مورد پیامدهای حبس در این مراکز برای زندانیان هشدار میدهند.
بررسیها نشان میدهند که دو سوم زندانیان در فرانسه پس از آزادی از یک اختلال پزشکی رنج میبرند و سه چهارم آنها اعتیاد دارند.
در عین حال، بررسیها نشان میدهند که زنجیره کیفری نادرست در فرانسه نابرابریها را بازتولید میکند و شانس بهبود شرایط را کاهش میدهد؛ ضمن این که آسیبپذیریها در چنین شرایطی بیشتر شده و خطر تکرار جرم نیز بیشتر میشود.
انتهای پیام/